Kommentar
Læsetid: 6 min.

Ti år efter udgivelsen af John Greens ’En flænge i himlen’ nyder amerikansk ’young adult fiction’ global dominans

I disse uger kan den amerikanske forfatter John Green fejre tiåret for udgivelsen af den bog, der med rette placerede hans navn på bestsellerlister over hele verden. Men tiåret er også en anledning til at se mere nuanceret på John Green-effekten i global ungdomslitteratur
Ansel Elgort som Augustus og Shailene Woodley som Hazel i filmatiseringen af ’The Fault in Our Stars’ fra 2014.

Ansel Elgort som Augustus og Shailene Woodley som Hazel i filmatiseringen af ’The Fault in Our Stars’ fra 2014.

Allstar/Ritzau Scanpix

Kultur
21. januar 2022

For nylig delte forfatter Martin Glaz Serup på sine sociale medier et billede af ugens bestsellerliste for børne- og ungdomsbøger i Politiken, som er baseret på salget fra saxo.com. Listen bestod næsten udelukkende af engelsksprogede bøger. Svend Brinkmanns børnefagbog om psykologi havde som eneste danske bog fundet vej til listen, ellers bestod den primært af amerikansk såkaldt young adult fiction.

Nogenlunde samtidig kunne man følge den amerikanske forfatter John Green markere tiåret for udgivelsen af sin roman The Fault in our Stars – på dansk En flænge i himlen. Og de to ting hænger uløseligt sammen. Det var nemlig John Greens roman, der gjorde young adult fiction til et globalt og ikke bare amerikansk fænomen. John Greens forfatterskab er i sandhed værd at fejre, men der er god grund til at forholde sig mere nuanceret til den dominans, som amerikansk ungdomslitteratur har opnået, siden En flænge i himlen væltede bestsellerlisterne verden over.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Morten Balling

Hvis der er to mennesker på denne planet, som fortjener afgrundsdyb respekt for det de laver (og har lavet), så er det John Green og hans bror Hank.

De står bla. bag Youtube kanalen "Crash Course", som har reddet mangen en ung studerende, når de dagen inden eksamen endelig gik igang med pensum. I en sådan situation er Crash Course nærmest en uvurderlig hjælp, og samtidig er Hank og John temmelig gode til at gøre deres undervisning underholdende.

Stilen er "ung", og det går hurtigt, men Crash Course har kurser i stort set alting, og det "koster gratis":

https://www.youtube.com/c/crashcourse/featured

uffe hellum og Mikael Velschow-Rasmussen anbefalede denne kommentar