Hver uge samler vi på Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget os.
Vi kalder det Ugen på kulturgangen.
Fiskefilet får mystisk selskab af pingviner i Aabenraa
Først skabte en tre meter lang fiskefilet på Nørreport i Aabenraa stor debat om, hvad kunst er, og nu er der dukket mystiske silhuetter af pingviner op i samme kvarter. Også i Vejle, Kolding og Fredericia er de vågnet op til pingviner. Ifølge den anonyme kunstner, der står bag, er der ingen grund til debat om, det er kunst eller ej. Han eller hun har taget kontakt til kommunens nye næstformand for Kultur- og Fritidsudvalget og medlem af Nye Borgerlige, Hans-Christian Gjerlevsen, som er blevet et slags kunstnerisk talerør. Han siger til TV Syd: »Kunstneren har bedt mig udtale noget på vegne af ham eller hende: ’Det her er ikke kunst, det er kultur’ var budskabet.« Næstformanden er ikke i tvivl om, hvilken kunst han foretrækker. »Hvis jeg skal vælge mellem en tre meter lang fiskefilet og pingvinerne, så foretrækker jeg pingvinerne. Ikke mindst fordi det er gratis kunst«. Ak ja, de gratis glæder er de største.
Lise Benthin Præstgaard
30 politikere forholder sig til aktuelt kulturspørgsmål
Guderne skal vide, at det kan være vanskeligt at vriste et konkret svar ud af en politiker nu om stunder, men B.T. har i denne uge leveret en journalistisk kraftpræstation og fået hele 30 politikere til at besvare det højaktuelle kulturspørgsmål: Hvilken dansk skuespiller ville egne sig bedst til at spille dem i dramaserien Borgen? Hvem skal for eksempel spille den nyafgåede formand for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl? Det er han ikke i tvivl om: »Mads Mikkelsen er fantastisk. Så det ville da være fedt, hvis det skulle være ham. Hårfarven kan der jo ændres på. Elsker ham i fortællingen om Danmarks øl. ’Probably the best beer in the world …’«.

Andre gode bud er Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance, der ser sig selv spillet af Nikolaj Lie Kaas, og Alex Arendtsen fra Dansk Folkeparti, der gerne vil spilles af komikeren Melvin Kakooza: »fordi han er så glad og godt kan lide mennesker.« Spids blyanten, Adam Price. B.T. har lige foræret dig indhold til mindst tre nye sæsoner.
Rebekka Bundgaard
Politiet vinder altid i Kina
Spoiler alert: Den legendariske antikapitalistiske film Fight Club ender med, at fortælleren dræber sit imaginære alter ego Tyler Durden, mens det ene højhus efter det andet sprænges i luften i et spirende opgør med kapitalismen og den moderne civilisation.
Den slutning har dog været lidt for grovkornet for det autoritære Kina, hvor slutningen nu er blevet ændret på streamingtjenesten Tencent, skriver The Guardian. Jovist, fortælleren dræber stadig Tyler Durden, men bombardementerne er udskiftet med en tekst, der beskriver, at politiet hurtigt lurede planerne, arresterede alle kriminelle og forebyggede eksplosionerne. Nemt!

Lesson learned? Politiet og staten vinder altid i Kina. Og så bliver Kina nok aldrig en kulturel supermagt, hvis de bliver ved med at finde på så kedelige slutninger.
Lasse Sjøbeck Jørgensen
Løsningsorienteret happening
I 1973 lavede en gruppe rødstrømper en aktion, hvor de med deres egne bare næver og en portion hjemmeblandet cement lavede den barnevognsrampe, som Nørreport og mange andre stationer manglede. For nylig har en studerende på Kunstakademiet i København, Victor Vejle, gjort et lignende nummer ud af at prøve at løse et problem med tilgængelighed. Akademiet indkøbte i efteråret 2020 en kørestolsrampe, og da den havde stået i sin indpakning i et halvt års tid, bad Victor Vejle om lov til at udstille den som en readymade.
Udsigten til et værk, der på så direkte en måde tematiserede institutionens nøl, fik akademiet til at bestille en montør. Vedkommende blev dog syg, rampen blev stående, og Victor Vejle fik både mulighed for at udstille den, for i al stilfærdighed at overtage mailkorrespondancen med håndværkerne – vore dages version af at støbe en rampe – og for at skrive om forløbet på hjemmesiden idoart.dk. Ifølge netmediet Heartbeats, der samlede historien op, er rampen nu ved at blive sat op.
Lone Nikolajsen
Breaking: 24syv har målbare lyttertal
Det er ikke til at sige, om det er er Messerschmidteffekten – den Bamse-elskende operavært trækker i hvert fald medlemmer i sit nye bijob som DF-leder – men det går, i lyttermæssig forstand, støt fremad for DAB-kanalen 24syv, tidligere kendt som Radio Loud.
De nyeste radiolyttertal fra Gallup viser, at 24syv i sidste uge havde 45.000 ugentlige lyttere i målgruppen over 12 år. Blandt de 15-50-årige, hvor 24syvs egen målgruppe befinder sig, var der i sidste uge 19.000 lyttere. Det er jo stadig lidt pauvert i sammenligning med de 557.000 lyttere, der i hedengangne Radio24syvs sidste levetid på FM-båndet tunede ind, men det er jo flot i forhold til nul lyttere, som Gallup har målt flere gange, siden ungdomsradioen gik i luften i april 2020.
Anna von Sperling
Ikke mere lidenskabelig kunst i Downing Street 10
Det plejer at være den britiske kunstner Tracey Emin, der er en ballademager – hun er blandt andet kendt for at have gjort sin uredte seng med rødvinspletter og cigaretskod til et kunstværk. Men nu er selv Emin blevet forarget. Det er Storbritanniens premierminister Boris Johnson, der har holdt have- og fødselsdagsfester i Downing Street 10, mens resten af landet var i streng corona-lockdown, som også har fået hendes sind i kog. I Downing Street hænger et neonværk af kunstneren, som kunstneren skænkede til regeringssædet i 2011. Nu har Emin bedt om, at værket, som staver »More Passion«, skal fjernes – mere lidenskab er ikke ligefrem, hvad Boris Johnson mangler, skriver Emin på sin instagramprofil.
Bodil Skovgaard Nielsen
Ugen på kulturgangen
Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.
Seneste artikler
Ugen, hvor en sort kvinde fyldte på en ellers ’så hvid’ arena
17. marts 2023... altså, fordi hun havde iført sig en stor balkjole, der spærrede udsynet for alle de andre hvide gæster bag hende. Det var også ugen, hvor Museum Sydøstdanmarks chef fratrådte sin stilling, og hvor Rishi Sunak afviste at sende Parthenon-rester returChris Rock kapitaliserer endelig på lussingen, og Odin er (endnu!) ældre, end vi troede
10. marts 2023I denne uge lærte vi, at de nordiske guder var populære allerede omkring år 400, og at anklageren går efter halvandet års fængsel til Ibi-Pippi HedegaardSe flere film, og kig mindre på Harry og Meghan
3. marts 2023I denne uge er kulturgangen optaget af, at Harry og Meghan er så optaget af, at de ikke synes, at vi skal være så optaget af dem. Og så af, at Zulu langt om længe lukker, og at purunge Reiley er en halvgammel gubbe