I denne uge svarede Tessa på Blachmans uanstændighed, og Zendaya tog ansvar for sine følgere

Kulturredaktionen hæfter sig i denne uge ved, at ungdommen svarer igen og tager ansvar for deres store indflydelse, mens ældre generationer må se deres magt smuldre
I en ny rap reagerer Tessa på, at X-factor-dommeren Thomas Blachman sidste år fra en talerstol råbte: »Tessa, kom og knald mig.«

I en ny rap reagerer Tessa på, at X-factor-dommeren Thomas Blachman sidste år fra en talerstol råbte: »Tessa, kom og knald mig.«

Thomas Rasmussen

Kultur
14. januar 2022

Hver uge samler vi på Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget os.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

Nye tider på Arken

2021 skulle ellers have været et rent festår på Arken, hvor det statsanerkendte kunstmuseum på Vestegnen kunne fejre 25-års jubilæum, men året sluttede med en række afsløringer af dårlig økonomi og arbejdsmiljøproblemer. Det er jo den slags, der kan få taburetter til at vakle, men i december kunne TV-2 Lorry fortælle, at daværende bestyrelsesformand, Ole Bjørstorp, holdt endog rigtig godt fat i sin. Ishøjs detroniserede bykonge havde nemlig ikke tænkt sig at forlade sin plads i bestyrelsen: Et forslag til vedtægtsændring, der afventede behandling, skulle afskaffe eksternt udpegede medlemmer: »Politikere kan ikke komme ind i det på den måde mere. Det vil vi gerne væk fra. Det er vores erfaring, at det ikke er godt for en kunstbestyrelse«, sagde han. Han har selv siddet som kommunalt udpeget medlem siden 2007.

 

Torben Klint

 

I denne uge skrev Politiken så, at Bjørstorp ifølge Erhvervsstyrelsens register er afmeldt bestyrelsen, mens Ishøjs nye borgmester, Merete Amdisen(S), er tilmeldt. Arkens direktør, Christian Gether, fortæller Politiken, at den politiske kamp om bestyrelsespladserne ikke bekymrer ham. Han ser fornyelsen af bestyrelsen »som en fantastisk mulighed.« Merete Amdisen kalder Gether: »en dygtig mand i en alder, hvor det ikke kan vare længe, før han vælger at gå på pension.«

Anita Brask Rasmussen

Balladen om den unge Bob

 

Sofie Holm Larsen

I sommer anklagede en kvinde Bob Dylan for at have udsat hende for overgreb i 1960’erne. Ifølge kvinden, der i dag er 68, skulle Dylan have »fjernet hendes hæmninger med henblik på seksuelt misbrug« ved at forsyne hende med stoffer og alkohol og true med fysisk vold. Siden sommer har der været bemærkelsesværdigt stille om den spektakulære sag mellem den på daværende tidspunkt nogleogtyveårige protestsanger og kun 12-årige pige, men nu er hendes søgsmål blevet opdateret med en ny forklaring fra kvinden om, at misbruget skulle have fundet sted over adskillige måneder, skriver The Guardian. Og nu afviser Bob Dylans kategorisk anklagerne som »ondsindede, hensynsløse og ærekrænkende«, og siger, at sangeren vil søge økonomisk erstatning.

 

»Hr. Dylan accepterer ikke afpresning«, lyder det ifølge The Guardian fra advokaterne. Der er endnu ikke nogen tidsramme for høringen, men mon ikke vi kommer til at høre mere til den sag i 2022.

Rasmus Elmelund

Hvad med Sex Pistols i stedet?

Står det til flere konservative politikere i Storbritannien, skal BBC og andre offentlige medier spille nationalhymnen »God Save the Queen« noget oftere. Flere kanaler har tidligere afsluttet dagen med at spille sangen, ligesom BBC Radio 4 fortsat gør i dag. Men nu vil kulturminister Chris Philip have flere til at spille hymnen i anledning af dronning Elizabeths platinjubilæum. Jo oftere, briterne hører nationalhymnen, desto bedre, sagde ministeren i parlamentssalen, og mener også, at skoler skal promovere sangen mere.

Her på redaktionen bakker vi op om traditioner, hymner og fællessang, men i stedet for at hylde det elitære monarki kunne BBC i stedet overveje at runde hver dag af med punkgruppen Sex Pistols’ sang med samme titel, som blev bandlyst fra netop BBC, da den udkom i 1977, og indeholder uforglemmelige linjer som »God save the queen / We mean it man / There is no future / In England’s dreaming«.

Lasse Sjøbeck Jørgensen

 

Tessa går i kødet på Thomas Blachman

»Tessa, kom og knald mig!« lød det fra X factor-dommeren Thomas Blachman, da han holdt en takketale ved Zulu Awards i maj sidste år. Nu svarer Tessa på opfordringen i en ny rap med et klart budskab: Blachman er for gammel, for rapkæftet og hun gider ikke kneppe ham. Hun undlader at kalde Blachman ved navn, men holder sig til ’oldefar’ og ’grisebasse’ mens hun spørger: »ville din datter kunne lide/ at en folkekær granddaddy må sige/ han vil knalde en fremmed og alt for ung pige?«

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tessa (@tessa_okay)

Efter awardshowet udtalte Blachman til B.T. og Ekstra Bladet, at han havde sendt Tessa en undskyldning for sin upassende opførsel, men hun afslutter sin rap med at fastslå, at hun aldrig har modtaget en undskyldning fra ham, og at den slags får #MeToo-debatten til at klinge hult. Blachman fastholder dog sin forklaring, hvilket har fået Tessa til at filme endnu en video, hvor hun viser sin tomme indbakke frem. Undskyldning eller ej, forstår vi godt, at videoen bliver delt vidt og bredt – for det er ret tilfredsstillende, at den selvhøjtidelige dommer endelig får tilbage af samme grovkornede skuffe. 

Rebekka Bundgaard

 

Forsigtig og moden eufori

Efter sæsonpremieren på HBO-ungdomsserien Euphoria advarede seriens hovedrolleindehaver Zendaya sine 122 millioner følgere på Instagram om at se serien. »Denne sæson – måske endda mere end den sidste – er dybt følelsesladet og handler om emner, der kan være svære at se. Se det kun, hvis du føler dig tilpas med det«. De svære emner er for eksempel stofmisbrug, selvskade og seksuelle overgreb. Den tidligere Disney-barnestjerne og nuværende Spiderman-skuespiller understreger også, at serien er for et modent publikum.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zendaya (@zendaya)

Siden Goethes Den Unge Werthers lidelser fra 1774 har det været en kendt sag, at fremstillinger af selvmord kan inspirere dengang så meget, at bogen blev forbudt i blandt andet Danmark. Efter Netflix-serien 13 reasons why, der viste et selvmord, steg selvmordsraten blandt drenge i alderen 10-17 år voldsomt. Vi håber, at Zendaya-effekten er større end Werther-effekten.

Lise Benthin Præstgaard

 

Stor sejr på en lille amerikansk mønt

En ny udgave af den amerikanske quarter, der er cirka halvanden krone værd, vil nu blive prydet af den amerikanske poet og borgerrettighedsaktivist Maya Angelou. Mønterne vil gå i cirkulation i denne uge ifølge The New York Times

The Departement of Treasury

 

Angelou er dermed den første navngivne sorte kvinde til at blive afbildet på en amerikansk mønt. Der har nemlig været masser af ansigtsløse slaver på de amerikanske kontanter. I 2016, under Obama, blev det besluttet, at slaverimodstanderen Harriet Tubman skulle pryde amerikanernes 20-dollarsedler som den første sorte kvinde på papirpenge nogensinde. Men hun skulle erstatte Trumps store idol, præsident og slavehandler Andrew Jackson, og så blev det ligesom forhalet. Med tanke på polariseringen i Guds eget land, føles et par digteriske småmønter ikke som så lille en sejr igen.

Bodil Skovgaard Nielsen

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her