Interview
Læsetid: 17 min.

Adam Price: »Selv i de allermørkeste afsnit af ’Borgen’ er der som regel en lille flamme af håb«

En af de mest succesfulde danske tv-serier, ’Borgen’, er tilbage med en fjerde sæson. Vi taler med manden bag, Adam Price, om, hvordan den nye sæson forholder sig til den måde verden har forandret sig på efter ti år – og om seriens internationale succes har forandret den. Og ham
De manglende forventninger til de første sæsoner af tv-serien ’Borgen’ var frisættende for Adam Price. »Det har jeg virkelig prøvet at holde fast i den nye sæson, selv om der nu virkelig er forventninger til serien, og vi står på skuldrene af vores egen succes,« siger han.

De manglende forventninger til de første sæsoner af tv-serien ’Borgen’ var frisættende for Adam Price. »Det har jeg virkelig prøvet at holde fast i den nye sæson, selv om der nu virkelig er forventninger til serien, og vi står på skuldrene af vores egen succes,« siger han.

Jón Bjarni

Kultur
11. februar 2022

Det var de færreste, der havde forestillet sig, at en tv-serie om hverdagen på Christiansborg, politikernes forhold til og samspil med medierne og forsøget på at forene karriere med familie ville blive så stor en succes. Men det gjorde Borgen. De første tre sæsoner af serien, der blev sendt for ti år siden, blev set af halvanden million mennesker i gennemsnit pr. afsnit og gjorde flere af skuespillerne til stjerner, også i udlandet. Seriens idémand, Adam Price, fik et internationalt gennembrud.

Det var nemlig ikke kun i Danmark, at tv-seere henrevet fulgte med i historien om det danske folkestyre og midterpartiet De Moderates idealistiske forkvinde, Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen). I afsnit nummer et bliver hun Danmarks første kvindelige statsminister, og hun må siden kæmpe for at finde en fornuftig balance mellem arbejdsliv og privatliv, alt imens hendes idealisme bliver forvandlet til pragmatisme i mødet med magten og det politiske spils mange kompromiser.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Et meget langt og meget uinteressant interview med mr. Kondenseret Mainstream Adam Price. Altid beleven, altid snakkede uden at sige noget. Han er 'idemand' til serien og 'står bag' denne. Men hvem har skrevet serien, hvem har lavet manus? Er det også A. Price? Nej, vel?
Men det hører selvfølgelig også til mediekulturen: at være ham, der siger noget, når nogen forventes at sige noget.

Steffen Gliese

Jeg fandt det interessant og meget forventningsansporende.
Hvad er det, Jens Christian Jacobsen, du godt ville have noget at vide om?

jens christian jacobsen

Jeg vil gerne have at vide:
1. Har Price rent faktisk skrevet filmmanus eller arbejdstekster til de mange serier, hvor han fremturer?
2. Hvis han ikke har skrevet selv, så vil jeg gerne vide, hvad skriverkarlene har haft af diskussioner, oplevelser osv Har selv oplevet hvordan professorer, der knap havde læst vores tekster, blev berømmet på vores bekostning, fordi de havde en titel og et navn. Vi var skriverkarle. Professoren den kendte.
Hurra for idemand Price, men det har medierne hurraret os med i 10-12 år. Jeg vil bare gerne læse noget andet.

Steffen Gliese

ad 1) https://www.imdb.com/name/nm0696769/?ref_=fn_al_nm_1
ad 2) man kommer ingen vegne, hvis man bare opkaster ideer og lader andre gribe; men processerne er kollektive og bygger på, at der skrives efter nogle bestemte skabeloner, som definerer karaktererne, men nok også et bredere æstetisk formsprog.
Man plejer at sige, at teatret er skuespillerens kunstart, filmen er instruktørens, men tv-dramatikken er forfatterens.

jens christian jacobsen

@Steffen Gliese
Fint at du tilsyneladende har oplysninger andetsteds fra. Min anke gik på, at jeg dusinvis af gange har hørt på hvad Price mener om Borgen. Her - i Information - har jeg ikke behov for at læse det samme engang til. Og netop fordi processerne er 'kollektive,' er der jo andre end ham Price, der har kunnet.
Hvem er de så?

Steffen Gliese

Det er faktisk en interessant problemstilling, og derfor er det jo godt, at vi har nettet, der kan finde svarene. Om serier og film kan man som regel finde det fornødne på imdb.com - og det var faktisk især interessant med Herrens Veje sæson to, fordi der var kvalitetsmæssig mærkbar forskel på de forskellige afsnit. Ikke overraskende var det en af de tre forfattere, der faldt igennem med sine afsnit.
Der er bare meget, der skal holdes styr på i en serie med mange karakterer, og derfor er det detaljerede blik, som er episodeforfatterens og det overordnede, der sørger for, at der ikke er noget, der skurrer imod den overordnede storyline.
Folk taler sammen, faktisk.
Den afgørende kreditering er imidlertid den, der står på filmen, der gerne skulle være den samme som på imdb.
Det er et godt udgangspunkt for at få sin nysgerrighed styret, at man kan finde ud af, hvad folk i øvrigt har lavet.

Elizabeth Stokkebye

Jeg har boet i USA syd og nord for San Francisco i næsten 40 år. Jeg har oplevet hvordan den politiske korrekthed er vokset og hvordan den influerer sprogbruget.
Et ord som 'neger' er ude og 'sort' bliver brugt stedet for. Nu kryber jeg tæerne sammen når jeg hører en dansker bruge ordet neger.
Jeg er glad for, at Adam Price snakker om brugen af sproget, og hvordan det konstant forandrer sig, og hvordan vi bruger det. Jeg synes, det er vigtigt.
Og det som jeg gerne vil nævne i den anledning er, at jeg finder det pudsigt, at Price stadig bruger ordet Afrika (et menneske fra Afrika) når han egentlig kunne sige: et menneske fra et afrikansk land. Afrika er jo ikke bare ét land, og der ligger megen generalisering i brugen af Afrika på den måde.

Martin Sørensen

Tak for dit Henry George citat i begyndelsen på den nye sæson...

Fuld grundskyld eller kaos...