Langsomme samtaler
Læsetid: 14 min.

Donna Haraway: Vi skal ikke lave flere børn, vi skal danne nye slægtskaber

Vi skal ifølge den legendariske amerikansk videnskabsteoretiker, feminist og kulturkritiker Donna Haraway »løbe hurtigt og bide hårdt«, men vi skal også lære at »blive i besværet«. Og så skal vi udvikle nogle helt nye måder at indrette vores sociale liv på, som hjælper os med at leve og dø på en planet, som allerede er beskadiget

Jesse Jacob

Kultur
11. februar 2022

Staying with the trouble er en talemåde: at blive i besværet. Det lyder hverken som slagord for en bevægelse, som tror på, at en anden verden er mulig eller som parole for en klimarevolution.

Men det er heller ikke meningen.

For Donna Haraway, som har gjort talemåden til slogan for sit arbejde, mener ikke, vi skal ønske os revolutioner, nye begyndelser, eller at andre verdener skulle være mulige.

Det er ikke sådan, menneskets kamp for at overleve sammen skal føres, siger den legendariske amerikanske videnskabsteoretiker og feminist:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Søren Ferling

Det er da ganske flot, sådan at tage afstand fra de revolutionære løsninger, for derefter at foreskrive folkemord på hvide mennesker.

"Vi er allerede alt for mange, fastholder hun, og særligt vi i den del af verden, som lever med et afsindigt energiforbrug, må indstille os på at skabe andre og bredere slægtskaber i verden end kernefamilier med to forældre og børn."

'Intet nyt fra vestfronten'.

Folkemord på hvide mennesket ;) come on Søren Ferling

Mvh Hanne Pedersen (hvid uden børn)

Birgitte Johansen og Troels Ken Pedersen anbefalede denne kommentar
Søren Ferling

Ja, det burde være en algoritme, som alle kan overskue. Vi er et lille mindretal, reproducerer os kun delvist og har stor indvandring fra de store flertal.

I den situation opfordres vi til at få færre børn.

Så det er vist en passende betegnelse.

Søren ; Prøv at checke definitionen på folkemord,

Birgitte Johansen og Troels Ken Pedersen anbefalede denne kommentar
Søren Ferling

Erik - stringente definitioner er afledning - substansen er at hun ønsker os væk - længere er den ikke.

Der er tale om et generelt venstrefløjsfænomen - når blot 'de hvide' kommer væk, vil idyllen blomstre blandt de tilbageblevne.

Andre tiders venstrefløje har udset sig andre sociale grupper eller racer som årsagen til de fleste af menneskehedens problemer.

Disse massemorderiske fantasier ligger ved roden af marxismen om den kommer til udtryk som kommunisme eller fascisme.

Hvor er det dog dejligt at nogen tør tage hul på en diskussion om nogle af de skøre tabuer, som vi lever med.
Vi er så mange mennesker på Kloden, der bruger ressourcer som om der var tre-fire Jordkloder til disposition. Så selvfølgelig skal vi holde igen med at lave flere børn. Hvorfor Haraway mener, at det kun er os i de rige lande, der skal lave færre børn, fatter jeg ikke. Det er et globalt problem, vi hér taler om, og løsningen bør findes globalt: alle bør begrænse sig og nøjes med at reproducere sig selv maximalt to gange.
Det vil så skabe en mangel på nogen til at passe og pleje vore gamle og svage, vil nogen mene. Det problem vil et stykke hen ad vejen kunne løses ved at gøre det frit for enhver at sige farvel og tak og slutte livet når de ikke finder det værd at leve mere. Vor nuværende lovgivning på dette område er menneskefjendsk.