»Putin lægger ikke planer for et nederlag, kun for sejr«

Vladimir Putin kender de vestlige politikere godt nok til, at han hele tiden tør hæve indsatsen, skriver den russiske forfatter Mikhail Sjisjkin i dette eksklusive bidrag til Information
Putin vil besejre Vesten ved at puste til frygten for en atomkrig. Just dette er hans spil: Han vil øge risikoen for en verdenskatastrofe og dermed holde de udenlandske regeringer i skak. Hans plan ser ud til at virke, skriver forfatter Mikhail Sjisjkin.

Putin vil besejre Vesten ved at puste til frygten for en atomkrig. Just dette er hans spil: Han vil øge risikoen for en verdenskatastrofe og dermed holde de udenlandske regeringer i skak. Hans plan ser ud til at virke, skriver forfatter Mikhail Sjisjkin.

Bernadett Szabo

Kultur
26. juni 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

I anledning af weekendens begivenheder i Rusland genudgiver vi forfatter Mikhail Sjisjkins essay fra 25. februar 2022. Læs eller genlæs:

Ruslands historie snurrer rundt som en karrusel. Allerede for 100 år siden oplevede vi det hele: tsarrigets sammenbrud, en pludselig grænseløs frihed, så et styrt ned i anarki, et nyt diktatur, kvælertaget på den frie kultur, emigrationen.

Vi tog en tur mere: Sovjetimperiets fald, 1990’ernes ubegrænsede frihed og kaos, etableringen af ​​et nyt diktatur. Og igen står kulturens skabere over for et valg: Syng fædrelandssange, eller emigrer. Dengang var det kommunistiske fanatikere, der tilranede sig statsmagten, nu er det kyniske kriminelle. Da Putin dukkede op i Kreml, citerede russiske intellektuelle Joseph Brodskys strofe: »Jeg foretrækker en tyv frem for en blodsuger.« Men snart blev tyvene til blodsugere. Et diktatur lever af krige. Og har ikke brug for kunstnere, der vil synge deres egne sange.

Putin er blevet til et gidsel for sin egen propaganda. Diktatoren kan ses som en symbolsk figur for hjemlandet. Da han selv er den egentlige folkefjende, må han over for befolkningen opfinde et fjendebillede, som ikke er Kreml. Det må i stedet søges i udlandet. Ukraine blev af propagandaen gjort til den første og bedste fjende, men bagved lurer selvsagt Amerika som den skinbarlige djævel. En virkelig krig mod djævlen har Rusland ikke råd til at føre, men ethvert diktatur behøver fjender og må bestandig holde sig på krigsfod.

En vellykket demokratisk ukrainsk stat ville sætte et eksempel for russerne: Et frit, demokratisk Rusland ville også være muligt. Hvis vi deler samme grusomme historie, så kunne vi også dele samme lyse fremtid. Og derfor vil Putin ikke lade Ukraine i fred.

Hverken timingen eller den dystre alvor i ​​den nuværende krise kommer som nogen overraskelse. Det biologiske ur tikker. For diktatorer går tiden anderledes. De har ingen fremtid.

Tsaren er ved at blive gammel. Den ellers stabile russiske magtpyramide lider af en medfødt defekt: Fredelige magtoverdragelser kan ikke lade sig gøre. Så nu vil vi blive samtidsvidner til særdeles interessante begivenheder. Den geniale digter Nikolaj Glazkov sagde: »Jo mere interessant århundredet er for historikeren, desto tristere er det for samtidsvidnet!«

Frygt som våben

Putins våben er frygten. På KGB-skolen lærte han: afpresning og frygt kan udrette store ting med mennesker. Med frygt erobrede han Rusland. Navalnyj og Nemtsov kunne han ikke intimidere: Nemtsov blev skudt, mens Navalnyj blev forgiftet og nu sidder i fængsel.

Nu vil Putin besejre Vesten ved at puste til frygten for en atomkrig. Just dette er hans spil: Han vil øge risikoen for en verdenskatastrofe og dermed holde de udenlandske regeringer i skak. Hans plan ser ud til at virke. For et år siden ignorerede de vestlige regeringschefer demonstrativt Putin, nu står de i kø for at tale med ham. Men han bliver ved med at spille poker. Det er ren psykologiske krigsførelse. Og Putin bliver ved med at hæve indsatsen, indtil Vesten trækker sig tilbage. Dette er den vigtigste del af denne hybride krig, som er blevet udviklet af den russiske generalstab og nu er i fuld gang. ’Spillets’ eneste krav er: Man skal være seriøs omkring krig. Kommer der så en ’rigtig’ krig nu? Det er op til Vesten, om eller hvornår den giver efter.

Putins generaler føler sig sikre på, at Vesten i dette pokerspil før eller senere vil lade Ukraine i stikken. Hvorfor skulle verden dog gå under på grund af Mariupol eller Lugansk? Putin lægger ikke planer for et nederlag, kun for sejr. Han kender jo de vestlige politikere. I dag er du kansler, i morgen er du Putins lakaj. Hvad der dog kan bringe håb er dette: Historien har det med at forpurre erobrernes – eller, afhængigt af propagandasynspunktet, befriernes planer – efter sine helt egne luner. Frederik Barbarossa planlagde at erobre eller befri Jerusalem, men druknede i floden Saleph. Lad os se, hvad historiens skæbnegud har forberedt til Putin.

Putins medskyldige raser mod Vesten, men hele verden ved så udmærket, hvor Ruslands ’elite’ opbevarer sine skatte, hvilken slags medicin den foretrækker, og hvilken form for uddannelse, den vælger til sine børn. Det russiske kleptokrati er afhængigt af støtten fra sine medskyldige i Vesten.

I russiske eventyr gemmer sjælen af ​​skurken Kosjtjej den Dødløse sig i en nål, som befinder sig i et æg, som er i en and, som igen sidder fast i en kanin, der findes i en jernkasse, som ligger begravet under et egetræ på øen Bujan. For at besejre Kosjtjej må man knække nålen. På samme måde holder det kriminelle russiske regimes sjæl sig gemt i vestlige banker. Vestlige demokratier må gøre, hvad de for længst burde have gjort: håndhæve deres egne love og indefryse de milliarder, der er stjålet fra det russiske folk og indsat på vestlige konti. Disse beskidte penge tærer på verden som en kræftsvulst. Her findes den eneste medicin, der hjælper mod Putins metastaser. Indtil nu har demokratierne levet under mottoet: Retssikkerheden stopper dér, hvor de store penge begynder. Blot frygter jeg, at Vesten også denne gang vil give efter.

Folket tier

Hvordan ser den russiske befolkning så på den nuværende krise? Lad mig citere den berømte sidste linje i Pusjkins historiske drama Boris Godunov: »Folket tier.« Dette er den store overlevelseserfaring på tværs af generationer: Tavshed er sikrest. At udtrykke sin egen mening kan give problemer. Magten har altid ret. Magten beror ikke på, hvad folket mener, den findes bare over en, på et højere plan, og man må ubetinget adlyde hver en ordre. Dette gør den russiske tsar hellig. Og enhver, der er uenig, ender i fængsel.

Russerne har af deres egne uhyrlige historiske erfaringer draget den lære, at selv den mest modbydelige magthaver i Rusland er bedre end ingen. Den folkelige visdom siger: »Man skal aldrig ønske død over en dårlig tsar« – underforstået: Den næste kan blive endnu værre. Da Aleksej Navalnyj stillede op til præsidentvalget, fik han på et vælgermøde at vide: »Hvis du, Aleksej, skulle komme til magten, så vil vi gerne stemme på dig.« Den udtalelse siger ganske meget om forholdet mellem magten og folket.

Propagandaen længes efter Sovjetunionens storhed, hvorimod befolkningen i Rusland har en stærk længsel efter en ’schweizisk’ livsstil, som den aldrig har kendt: ingen krige, ingen undertrykkelse, ingen frygt for korrupte embedsmænd. Russerne drømmer om den dag, hvor de omsider ikke skal yde flere ofre for staten, men blot kan leve et roligt og fuldt privat liv, med adgang til god medicin og god uddannelse til deres børn. Intet af dette kan de få fra Putin, fordi landet og befolkningen er blevet totalt udplyndret af hans bande. Det krigshungrende Vesten er skyld i al Ruslands elendighed, slår propagandaen fast.

Rusland har i løbet af de sidste 30 år investeret mere i vestlige ejendomme, palæer, fodboldklubber og lystyachter end i sine egne sundheds- og uddannelsessystemer. Men når vi siger Rusland, hvad mener vi så: den regerende mafia eller den voldtagne befolkning? Almindelige mennesker vil hellere nyde godt af en velstandsskabende økonomi, men det kan det korrupte regime ikke tilbyde dem. Kun fjender fra Vesten og forsvaret for »russiske værdier« tilbydes. Herved forstår besættelsesmagten i Kreml sig selv og sin egen magt.

Et frit internet findes endnu, men hvor meget længere? Regimet mister landets ungdom. ’Officielle’ sociologiske undersøgelser viser, at over halvdelen af ​​de unge russere ser deres fremtid i udlandet. Den ældre generation er under solid påvirkning fra Putins statsfjernsyn. De er overbeviste om, at Vesten ønsker at invadere Rusland, så vi må forsvare vores hjemland igen, ganske som vores bedstefædre måtte. Satirikeren Kozma Prutkov sagde i det 19. århundrede: »Et menneske er som en pølse – ligegyldigt hvad du fylder i den, forbliver den en pølse.«

Slutspil for en æra

Ukrainekrisen er slutspillet på Putin-æraen. Men så vil der følge en ny æra. Og allerede nu kan vi forestille os, hvad der kan komme. Ser vi ind i historien, forstår vi, hvor den historiske rejse fører hen. Den Russiske Føderation bag dagens grænser vil ikke længere eksistere på landkortet. Landet er højgravid med nye nationalstater, ligesom det skete på Sovjetunionens territorium. Imperiets fald fortsætter. Andre folk og regioner vil følge tjetjenerne mod uafhængighed. Sibirien kan sælge sine naturressourcer uden om Moskva. På den anden side vil magtkampene og frygten for anarki som det, vi oplevede i 1990’erne, kun forstærke de folkelige ønsker om orden og »en stærk hånd«.

Putin, dengang medlem af kommunistpartiet, kaldte Sovjetunionens sammenbrud for »den største geopolitiske katastrofe i det 20. århundrede«. Men på det tidspunkt var Vesten endnu mere rystet over at se en atomsupermagt bryde sammen: Dets atomvåben kunne komme ud af kontrol. Den lurende opløsning af Den Russiske Føderation vil rumme den samme fare. Det mulige tab af kontrol over atomvåben vil igen forfærde Vesten så meget, at de demokratiske stater hellere end gerne byder et nyt russisk diktatur velkomment, hvis bare det lover at håndhæve kontrol over sit rustne atomarsenal.

Aleksej Navalnyjs slagord ved præsidentvalget var: »Fremtidens smukke Rusland.« Den fremtid er her på en måde allerede. Beklageligvis findes den kun online. Oppositionen i mit land er totalt knust, de politiske aktivister er arresteret eller er nødt til at flygte til udlandet. Den frie tænknings livsrum er skrumpet ind til cyberspace. Den meget bebudede forflyttelse af virkeligheden til »metaverset« er ved at blive fuldt realiseret for den russiske kulturs univers.

Det frie Rusland

Mottoet for den første emigration, efter Den Russiske Revolution, var: »Vi er ikke i eksil, men på en mission.« Dengang var den russiske kulturelle eksistens fragmenteret i isolerede øer af emigranter verden over. En læsekreds i Montevideo følte sig afskåret fra Paris og Berlin. Nu sikrer udviklingen af ny kommunikationsteknologi usammenligneligt bedre vilkår for en ny tids emigranter. Internettet har skænket den russiske kulturverden et ensartet og grænseløst opholdsrum: fra Serbien til Argentina, fra Sibirien til Kleinlützel i Solothurn. Det fritænkende, kulturorienterede Rusland er ikke identisk med Den Russiske Føderations territorium. Dette er den russiske kulturs uafhængighedserklæring fra statsmagtens støvler. Freie Universität, der åbnede i 2020, kan tjene som eksempel på denne nye livsstil. Det er grundlagt af professorer, der blev afskediget fra russiske universiteter, hovedsageligt af politiske grunde, og dets motto lyder: »Vi kan ikke udelukkes fra universitetet, for vi er selv universitetet.«

Mit land har ingen grænser. Nu findes omsider et Rusland, der er befriet fra sit enorme skæbnetunge territories forbandelse. Nu findes en realiseret russisk drøm: ingen politistat, ingen korrupte embedsmænd, ingen løgnagtig patriotisme, ingen Novichok. Et Rusland, der ikke tilbyder verden missiltrusler eller militære ultimata, men kulturelle værdier.

Og dette alternative Rusland kan og vil ikke affinde sig med Putins virkelighed. Over hundrede forfattere, musikere, skuespillere og videnskabsmænd har for nylig underskrevet et åbent brev: »Rusland har ikke brug for en krig med Ukraine og Vesten, ingen truer os, ingen angriber os. En mulig krig strider ikke blot mod Ruslands interesser, men udgør også en trussel mod dets eksistens.« Om denne erklæring kan øve indflydelse på Kremls beslutninger er dog stadig tvivlsomt. Og i mellemtiden fortsætter historien med at dreje den russiske karrusel. Men »Fremtidens smukke Rusland« vil formentlig ikke eksistere offline.

© Mikhail Sjisjkin og Information
Oversat af Niels Ivar Larsen

Ny krig i Europa

Længe har man sagt, at Ruslands præsident Putin ikke har noget at vinde ved et gå i krig i Ukraine. Alligevel er krigen blevet en realitet. Ruslands invasion har en betydning, der ikke bare rækker ind i Ukraine, men også i NATO, EU og andre af russernes nabolande. Hvad gør Putin, Vesten og de tidligere sovjetrepublikker, Ukraine og Kina? I denne serie giver vi overblikket over den komplekse konflikt.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jørgen Mathiasen

Så gav Mikhail Sjisjkin sin version af, hvordan situationen skal forstås.

Tyskerne har længe haft den opfattelse, at man kunne forhindre krig og sikre udvikling gennem handel og kulturelt samkvem med Rusland.
Det er en opfattelse, de nu er gået i gang med at justere, og det startede med, at Forbundspræsidenten opfordrede Putin til ikke at undervurdere demokratierne. Nu taler Robert Habeck om naivitet.
Det bliver nødvendigt at isolere Rusland og nedbringe handlen med landet, og inden længe forhøjer tyskerne militærbudgettet. Så ser vi lige, hvornår de erklærer sig enig i, at Europa har brug for militær autonomi.
Putin har foreløbig kun opnået at få mere af al det, han ikke ønsker sig.

Naja Abelsen, Holger Nielsen og Eric Mård anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Fantastisk læsning på en tragisk baggrund.

Jesper Eskelund, John Scheibelein, Naja Abelsen, Franz Nitschke, Søren Dahl, Morten Larsen, Holger Nielsen, Tina Peirano, Gitte Loeyche, Finn Jakobsen, Steen K Petersen, Søren Cramer Nielsen, Svend Erik Sokkelund, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Mikael Højgaard, Arne Albatros Olsen og Kenneth Carstensen anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

“ Tyskerne har længe haft den opfattelse, at man kunne forhindre krig og sikre udvikling gennem handel og kulturelt samkvem med Rusland. “

Det er jo dog så nogenlunde lykkedes med EU, at hindre krig i Vesteuropa, så tanken er da ok.

Og var Rusland med i NATO …

Naja Abelsen, Søren Dahl, Holger Nielsen, Jørgen Mathiasen og Bent Nørgaard anbefalede denne kommentar
René Arestrup

'Russerne drømmer om den dag, hvor de omsider ikke skal yde flere ofre for staten, men blot kan leve et roligt og fuldt privat liv, med adgang til god medicin og god uddannelse til deres børn. Intet af dette kan de få fra Putin, fordi landet og befolkningen er blevet totalt udplyndret af hans bande. Det krigshungrende Vesten er skyld i al Ruslands elendighed, slår propagandaen fast.'

Ja, og desværre er der mennesker blandt os, der køber ind på selvsamme propaganda.

Kim Houmøller, Naja Abelsen, Rikke Nielsen, Erik Fuglsang, Inge Lehmann, Holger Nielsen, Torben Bruhn Andersen, Jens Christensen og Michael Pedersen anbefalede denne kommentar
Mikael Højgaard

Det russiske folk fortjener bedre og vi andre

Naja Abelsen, Holger Nielsen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar

"Intet af dette kan de få fra Putin, fordi landet og befolkningen er blevet totalt udplyndret af hans bande."

Jeltsin indsatte i slutningen af forrige årtusind, med Clintons godkendelse, Putin som sin efterfølger, uden at det internationale samfund protesterede mod denne autokratiske styring og valgsvindel. Siden Jeltsins indsættelse i 1991 havde amerikanerne dels hjulpet ham med at vinde valget i 1996 og dels påvirket russisk politik i neoliberal retning, bl.a. via markedsrettede reformer og et enormt udsalg af offentlige, russiske værdier - og det fik katastrofale følger for civilsamfundet i Rusland. Manøvren beskrives således vis af E. Wayne Merry, som i perioden 1990-94 var chief political analyst på den amerikanske ambassade i Rusland:

“We created a virtual open shop for thievery at a national level and for capital flight in terms of hundreds of billions of dollars, and the raping of natural resources and industries on a scale which I doubt has ever taken place in human history.”

The Lancet anslog i 2017 at op mod 4 mio russere og 3 mio østeuropære døde i konsekvens af de strukturelle forandringer, hvoraf neoliberaliseringen var en signifikant faktor. Folkesundheden faldt drastisk, den sociale uro steg og landets økonomi var i frit fald.

Mange politiske kræfter forsøgte at omstyrte Jeltsins regering, som af et stigende antal russere blev betragtet som vasal for et amerikansk koloniherredømme i Rusland, og da Putin på illegal vis kom til magten, blev hans populistiske projekt hurtigt at bremse den neoliberale udvikling og bringe stabilitet; alternativet var at blive set som Jeltsins arvtager. Samtidig skulle alliancen med diverse oligarker og de amerikanske partnere plejes, og det lykkedes Putin at balancere nogenlunde mellem disse faktorer, herunder bistod han USA/UK med invasionen af Afghanistan - indtil den amerikanske/vestlige invasion af Irak i 2003 kom. Putin nedlagde protest mod denne ulovlige krig, hvilket skabte problemer i russernes samarbejde med USA/Vesten - og da Rusland selv førte en brutal krig i Tjetjenien og bl.a. samarbejdede med Iran, Syrien og andre stater som Vesten var på konfrontationskurs med, var vejen banet for en kritisk udvikling i relationen, som kulminerede med NATO's og Vestens afvisning af Ruslands appeller om at blive taget alvorligt som stormagt og blive partner med NATO. Især stak det Rusland i øjnene at mens Rusland fik nej til NATO, blev flere og flere tidligere østbloklande ja; sågar blev flere direkte inviteret ind i organisationen af specielt amerikanerne.

Putin centraliserede magten op gennem 00'erne, mens han populistiske, neokonservative politikker af mange russere blev betragtet som klare fremskridt fra Jeltsin-årene, og da hans militariseringspolitikker samt sejrene i Tjetjenien og Georgien, bidrog til hans populistiske tese om et stærkt Rusland, herunder genrejsning af landet som global, politisk faktor, nød han bred opbakning i den russiske befolkning i mange år, og denne opbakning er delvist bevaret, trods massive anklager om magtmisbrug, korruption, drab på politiske modstandere og andet. For mange russere har det været vigtigt at de havde en politisk frontfigur, som viste styrke/modstandskraft og i historieskrivningen bevarede Rusland som et land, man lytter til; såvel af respekt som pga. frygt (på disse punkter minder den historiske, russiske nationalisme en hel del om den amerikanske exceptionalisme).

Udviklingen i russisk politik og Putins regeringsledelse har i de senere år været præget af et stigende fjendskab med Vesten; dels fordi Vesten, særligt USA, ikke har den store respekt for Rusland og derfor ikke kan goutere Putins projekt om at gøre Rusland til en global, politisk faktor. Rusland har opfattet de vestlige krige/krigsengagementer i Irak, Libyen og Syrien som angreb på russiske interesser/samarbejdspartnere og/eller destabilisering af regioner, som for især Mellemøstens vedkommende kan sprede sig til russiske nærområder og true russisk sikkerhed. Rusland har også opfattet NATO's udvidelser som politiske svigt og en eksklusionsstrategi mod Rusland, ligesom Rusland har oplevet sig uretmæssigt ansvarliggjort for en række internationale forbrydelser - og økonomisk/politisk straffet for disse. Imens har Rusland kunnet iagttage at NATO-lande ustraffet har kunnet føre ulovlige krige og begå krigsforbrydelser uden konsekvenser, at USA beskyldte dem for at kuppe det amerikanske præsidentvalg samt at Ruslands krav om at russisk talende/etniske ukrainere skal gives autonomi i konsekvens af den politiske transformation, som Rusland ser som et statskup, der fandt sted i Ukraine, 2014.

Den igangværende aktion i Ukraine er klart ulovlig og burde ikke have fundet sted. Rusland skal retsforfølges for denne ulovlige krig, samt for de krigsforbrydelser, som måtte følge af den. Rusland er derfor sat i en stærkt problematisk situation, mens Putin har sat sin politiske position på højkant. Han vil for altid, globalt, blive set og husket som en invasiv og brutal leder, som gik sine egne veje. Derfor må det forventes at han må trække sig fra russisk toppolitik indenfor en overskuelig fremtid (max få år) - medmindre at han kuppes i mellemtiden.

Rusland fortjener demokratisk udvikling - og det samme gør Vesten. Selvom de fleste vel ikke kan andet end at øve kritik af den igangværende krig mod Ukraine, er det uhyre vigtigt at de igangværende hændelser analyseres og forstås i en historisk kontekst, herunder især Ruslands fortid som supermagt, Vestens politiske tilgang til landet op gennem 1990'erne samt den løbende afvisning af Ruslands forsøg på at blive NATO-medlem/-partner. Og givet de store dilemmaer og risici, Europa har stået med, og fortsat har, er det også uhyre vigtigt at OSCE realiseres som den primære sikkerhedsstruktur i Europa, mens en revideret sikkerhedsstruktur bør forhandles med USA (hvormed NATO-alliancen bør udfases). Europa kan ikke på længere sigt iagttage sin sikkerhed uden et tæt samarbejde med Rusland (som ikke kan have Putin et al ved magten i et sådant), og dette kan måske blive et positivt udkomme af den igangværende katastrofepotentielle situation i/omkring Ukraine.

Holger Nielsen, Hans Seidelin, Naja Abelsen, lars pedersen, Kasper Justesen, Birthe Drews og Mikkel Schou anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

Selv om at kulden fra Kreml er på grader der er koldere end den koldeste nat det koldeste sted i Sibirien ja og den kulde spreder sig med kampvogende og soldaterne der indtager Ukraine, ja så er foråret på vej til rusland og ukranine,

Man kan ikke vinde en krig der er udkæmpet af et helt folk. hvor 80 årige Babushka er motiveret af en komiker, der er præsident i Ukraine. hvor sympatien, er hos.

meget meget få russere støtter krigen. og jo mere kulden fra kreml forsøger og sprede sig ved at kalde alle sine modstandere for terorister, uanset om man er fredelig, ja jo mindre legitimitet vil man få for sit psykopatiske projekt nyt zar dømme under zar putin.

Zar putin den grusomme. bygger sin logik fra en svunden tid. og derfor er der klare forårstegn i rusland og det vil sprede sig til hele landet og til sidst kvæle kulden,

man kan ikke vinde mod et folk der er så stålsat som det urkaniske folk så selv om zar putin den grusomme. ikke har en dreje bog for en fiasko, så vil dette senarie, liigge i forlængelse med varmen der kommer fra det russiske forår. ja putin kan spille med sine militære muskler men det er også de eneste muskler han har tilbage, mens han er impotent. overfor for at kunne fungere i den civiliseretde verdens orden, putin søger sin magt i en forældet barbarisk uciviliseret logik og det russiske folk. har forlægst forladt den logik og er trådt ind i den moderne verden

så lad os citere teksten fra Ph smukke vise fra 1940 sunget så smukt af Liva Weel

"man binder os på hånd og mund, men man kan ikke binde ånd. "....

https://www.youtube.com/watch?v=gUfArSKBC3c

tyraniet kan og vil ikke vinde på det lange løb foråret er på vej også i kreml.

lige nu er vi alle ukrainere.

Svend Erik Sokkelund

Lad os citere teksten fra PH’s smukke vise fra 1940 sunget så smukt af Liva Weel:

"Man binder os på hånd og mund, men man kan ikke binde ånd. "....

https://www.youtube.com/watch?v=gUfArSKBC3c

Skulle der mon være en russisk kyndig i cyberspæs, der kan oversætte denne smukke vise til russisk?....

Kim Houmøller, Holger Nielsen og Naja Abelsen anbefalede denne kommentar