Podcast
Læsetid: 4 min.

Ti aktuelle podcasts om konflikten i Ukraine

Der findes en lang række aktualitetspodcasts, som sætter fokus på den aktuelle situation og på det historiske forhold mellem Rusland og Ukraine. Vi anbefaler ti
Der findes en lang række aktualitetspodcasts, som sætter fokus på den aktuelle situation og på det historiske forhold mellem Rusland og Ukraine. Vi anbefaler ti

Gleb Garanich

Kultur
1. marts 2022

1. BBC på sagen

BBC World Service har længe haft en daglig podcast, der naturligvis de seneste uger har dedikeret store dele af fladen til krigen i Europa. Nu har den fået en lillebror, nemlig den daglig podcast, Ukrainecast, der tager døgnets udvikling under behandling. Hver dag sætter de fokus på et enkelt element af konflikten. I søndagens udgave har den besøg af dr. Patricia Lewis, tidligere chef for FN’s Institute for Disarmament Research, der trods sine mangeårige ekspertstatus må smide det analytiske håndklæde i ringen og indrømme, at hun faktisk ikke kan gennemskue, hvorfor præsident Putin i weekenden erklærede, at det personel, der opererer Ruslands atomvåben, skulle i højt beredskab.

Ukrainecast, BBC Radio

2. Krig i Europa – hver dag

Første afsnit af den nye danske podcast Krig i Europa på 24syv udkom den 15. februar. Podcasten er en særudgave af 24syvs morgenprogram Reporterne, og værterne Cecilie Lange og Alexander Wilz Lorensen stiller hver dag skarpt på udviklingen i Ruslands krigsførelse mod Ukraine. I programmet reporteres der fra den russiske fremrykning i Ukraine, men værterne får hjælp af deres gæster til at gå analytisk i dybden med Ruslands historiske interesse i Ukraine og Kremls aktuelle bevæggrunde. Podcasten udkommer hver morgen. 

Krig i Europa, 24syv

3. Med danske soldaters øjne

Frontlinjen er et fast ugentligt magasinprogram på Radio4, der følger det danske forsvar og dets aktiviteter ude i verden og »tager dig med hele vejen fra den yderste militærpost og ind i de politiske baglokaler«. I den aktuelle situation udmærker den sig derfor ved at anlægge en dansk militær vinkel på konflikten. Vært er journalist og tidligere reserveofficer Peter Ernstved Rasmussen, og han har blandt andet været på besøg på en kaserne i Slagelse, hvor soldaterne i løbet af fem dage skal kunne indsættes som en del af NATO’s afskrækkelse, hvor det måtte kræves. 

Frontlinjen, Radio4

4. Podcast kan ikke redde verden, men …

Pod Save the World er en ugentlig amerikansk podcast om udenrigspolitik, skabt ud fra forestillingen om, at vi alle kan tilegne os viden om udenrigspolitiske anliggender – og at vi faktisk har en forpligtelse til at forsøge. Den beværtes af Ben Rhodes og Tommy Vietor, der begge er politiske kommentatorer og tidligere rådgivere for USA’s nationale sikkerhedsråd under Barack Obama. Podcasten nedbryder internationale nyheder og udenrigspolitiske udviklinger, og de sidste måneder har alting kredset om Ruslands invasion af Ukraine. I den seneste episode taler Rhodes med The Financial Times’ bureauchef i Moskva, Max Seddon, om Putins sindstilstand og den aktuelle politiske stemning i Rusland.

Pod Save the World, Crooked Media

5. Ukrainske stemmer

Podcasten Explaining Ukraine udgives af den engelsksprogede medieplatform UkraineWorld.org, som drives af ngo’en Internews-Ukraine. UkraineWorld fokuserer på at oplyse om Ukraines historie, samfund og kultur på en måde, der modvirker propaganda og falske nyheder. De sidste mange måneders episoder har selvfølgelig handlet om truslen fra Rusland, og podcasten fortæller historier om, hvordan landet og folket har ændret sig siden Ruslands invasion af Krim i 2014. Der findes i skrivende stund 69 episoder. 

Explaining Ukraine, UkraineWorld.org

6 Rachmans tur om kloden gør holdt i Ukraine 

The Financial Times’ redaktør Gideon Rachman tager dig i podcasten The Rachman Review med på sin rejse rundt om kloden, hvor han møder og taler med forskellige nationers magthavere og vigtigste politiske tænkere. Podcasten udkommer en gang om ugen, og i løbet af de sidste par måneder har konflikten mellem Ukraine og Rusland været det absolutte omdrejningspunkt. I det seneste afsnit taler Rachman med to korrespondenter i henholdsvis Moskva og Kijev om stemningen i de to hovedstæder.

The Rachman Review

 7. I historiens slipstrøm

I DR-podcasten Kampen om historien går Adam Holm og en skiftende gæst hver uge bagom historiske begivenheder og taler om, hvordan de fortsat påvirker os i dag. For, som det formuleres i programmets beskrivelse; »Vi befinder os altid i historiens slipstrøm.« Derfor har den historiske baggrund for konflikten i Ukraine selvfølgelig fået opmærksomhed i flere episoder i løbet af de seneste uger. I episoden ’Ukraines smertelige minder’ taler Adam Holm blandt andet med to russisktalende ukrainere om den ukrainske folkeånd og nationalidentitet.

Kampen om historien

8. Rusland uge for uge

Steve Gutterman dissekerer i podcasten The Week Ahead In Russia de vigtigste begivenheder og udviklinger i Moskva og hele Rusland. Podcasten udgives hver mandag af Radio Free Europe Radio Liberty, som er en international medieplatform, hvis mission er at fremme menneskerettigheder og demokrati ved at rapportere fra lande, hvor for eksempel pressefriheden er under angreb. De seneste episoder handler om Ruslands invasion af Ukraine og ikke mindst de russiske krigsmageres tankegang.

The Week Ahead In Russia

9. Den daglige med Barbaro

Er du en flittig podcastlytter, så er der en god chance for, at du er The Daily-lytter. Er du ikke, så er det en god anledning til at komme i gang. For The New York Times-podcasten har også smidt stort set alt andet, de havde i hænderne, for at levere perspektiver på krigen i Europa. Vært er som altid Michael Barbaro. Det er 20 minutter om dagen og både klogt og velproduceret og har den seneste uge søgt at svare på spørgsmål som: »What is Putin’s Logic for Invading Ukraine« og »Why Ukraine Matters to Vladimir Putin«.

The Daily, The New York Times

 10. Today, Explained

Podcasten Today, Explained betegner sig selv som en »explainer podcast«. Alle hverdage guider værterne Noel King og Sean Rameswaram lytteren igennem, hvad de vurderer er det vigtigste at forstå netop den dag. Og det har den seneste uge været baggrunden for konflikten i Ukraine. Blandt andet kunne man i fredags høre Yale-historikeren Timothy Snyder gennemgå Putins famøse tale om nationen Ukraine i episoden »The real and imagines history of Ukraine«.

Today, Explained, Vox Medias

Serie

Ny krig i Europa

Længe har man sagt, at Ruslands præsident Putin ikke har noget at vinde ved et gå i krig i Ukraine. Alligevel er krigen blevet en realitet. Ruslands invasion har en betydning, der ikke bare rækker ind i Ukraine, men også i NATO, EU og andre af russernes nabolande. Hvad gør Putin, Vesten og de tidligere sovjetrepublikker, Ukraine og Kina? I denne serie giver vi overblikket over den komplekse konflikt.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvad med at medierne omtaler hvad krig egentlig er, for der flere danskere som vil tage til Ukraine for at "kæmpe" og de kender jo alt til krig igennem deres PC spil :-)

Synes det er en farlig udvikling som kan ende galt for de personer som ikke har nogen erfaring med krig og vil måske blive brugt som Tyskerne gjorde i 2. verdenskrig som slagtekvæg og stå først i rækken, desuden kan de hverken russisk eller ukrainsk.

Ja, Gud fri og bevar os fredsbesatte Venstreorienterede vel fra alverdens nød og aggression! Vi kan jo ikke selv..!
Hvad fanden fejler i manisk pacifistiske politisk korrekte klovner egentlig?

Hele mit liv er jeg som handlekraftig MAND blevet lagt for had og overfaldet af jer maniske pacifister*inder. Nu viser det sig at den absolut eneste grund til at en fredelig neutral nation som Ukraine overhovedet eksisterer, så i skatteyderfinansierede spinatfugle har noget nyt at dyrke i jeres forargelsesdrevne biks, er mænds vilje og evne til at forsvare deres fædreland!

Der findes pludseligt reelle krigsFLYGTNINGE i Europa, og ikke yderligere tusinde aggressivt voldelige, ååhh så nødlidende muslimske unge mænd i angreb på VORE grænser og demokratiske værdier!
Nu ser vi KVINDER og BØRN på reel FLUGT fra krig, og de mødes til jer verdenfjerne politisk korrekte klovners forargelse, af åbne arme og hjem! Mens nassende unyttige tilrejsende konsekvent afvises! Især fordi disse kulturfremmede netop IKKE er vores hjælp værdig og trængende!

Igen ser vi vores forkælede venstrefløjs totale falliterklæring i mødet med den brutale politisk ukorrekte virkelighed.
Hvem går i døden for at bekæmpe en fascistisk russer og har både vilje og EVNE til dette?
Jeres pacifistiske dagligdags forargelse rækker underligt nok aldrig udenfor egne komfortabelt skatteyderfinansierede hyggemiljø?
Hvor de krigsliderlige gamle fede hvide mænd og andet handlekraftigt politisk ukorrekt pak befinder sig ...

Hvornår går i, i døden for at forsvare jeres åhh så vigtige demokratiske rettigheder og værdier?
Skynd jer ud og dyrk jeres selvfede skatteyderfinansierede skriftlige analytiske selvrealiseringsprojekter, mens Ukraine heltemodigt holder sig i LIVE.

Med jeres ævlebævle kombaya konfliktskyhed var det jo for længst slut med både Ukrainere, og ytringsfrihed i Europas største udpost mod jeres forgudede Sovjetrusland!

Hvor er det kritiske opgør med jeres asociale 68'er pacifisme?

Hvor er opmærksomheden på Ukraines absolut eneste grund til overlevelse som fri demokratisk nation, nemlig deres patriotisme?

Igen ofres overgrebstossen mere opmærksomhed end det uskyldige offer! Sådan kender vi vores altid komfortabelt forargelsesberedte venstrefløj!

Feje dobbeltmoralske hunde!