tour de france
Læsetid: 2 min.

Alexandre Dumas iscenesatte eventyrdrømme og skabte musketer-eden

Alexandre Dumas den Ældre (1802-1870) iscenesatte eventyrdrømme med evig appel til enhver, og hans bøger bæres af et eminent fortælletalent, sans for dramatiske dialoger, indlevet portrætkunst og lyst til at levendegøre historien
Alexandre Dumas den Ældre (1802-1870) iscenesatte eventyrdrømme med evig appel til enhver, og hans bøger bæres af et eminent fortælletalent, sans for dramatiske dialoger, indlevet portrætkunst og lyst til at levendegøre historien

Sofie Holm Larsen

Kultur
1. april 2022

Føljetonromanens Fyrste kaldte man i hans samtid denne skrivekugle, som i rask tempo fodrede et eventyrhungrende massepublikum med letfordøjelig underholdning i form af ferme intriger drevet frem af interessante individers stræben efter kærlighed og ære. Men selv om han var aktiv næsten døgnet rundt og i perioder tjente styrtende med penge – dels til at finansiere luksusforbruget, dels til at aflønne assistenter – fortjener Alexandre Dumas den Ældre at blive husket som noget andet og større end den højproduktive romanfabrikant og den publikumsvenlige værkstedsbestyrer. Han gav folk, hvad de ville have, og de ville hele tiden have mere, men hans bøger bæres især af et eminent fortælletalent, af sans for dramatiske dialoger, af indlevet portrætkunst og af lyst til at levendegøre historien.

Det er, hvad der sker i Les trois mousquetaires (De tre musketerer), der fra marts til juli 1844 kørte som føljeton i avisen Le siècle, og som helt frem til i dag har haft et imponerende efterliv, omsat til børnebog, tegnefilm, spillefilm og tv-serier.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her