Krig og kulturarv
Læsetid: 8 min.

Der er altid blev ført krig mod kulturen: Her er 14 eksempler

Putin ved, hvordan man bruger historie og kulturarv som et militært våben – og han benytter sig af det i krigen mod Ukraine. Men hvordan er kulturelle artefakter, historiske monumenter og antikke byer i øvrigt blevet udnyttet eller destrueret i krig i nyere tid?
»En strålende kilde til international omtale,« kaldte FN’s kulturkoordinator det, da Taleban i 2001 sprængte de 1.500 år gamle buddhastatuer, der var hugget ind i en bjergside i Bammyan i Afghanistan.

»En strålende kilde til international omtale,« kaldte FN’s kulturkoordinator det, da Taleban i 2001 sprængte de 1.500 år gamle buddhastatuer, der var hugget ind i en bjergside i Bammyan i Afghanistan.

Hossein Fatemi

Kultur
8. april 2022

I disse dage og uger mister Ukraine store dele af sin kulturarv – blandt andet museer, malerier, katedraler – mens Putins tropper brutalt forsøger at indtage landet.

Men det er langtfra noget nyt fænomen, at historiske, kulturelle og religiøse bygninger, institutioner, artefakter og værker går tabt under konflikt og krig. Tværtimod er ødelæggelsen af kulturværdier et strategisk våben, der går igen i alt fra provokationer, opildninger til oprør eller udrensningen af hele folkefærd og deres historie.

Frederik Rosén har netop udgivet en rapport om emnet. Han er ph.d. i statskundskab, har forsket i kulturarv og krig og er direktør for Nordic Center for Cultural Heritage & Armed Conflict.

Med kyndig hjælp fra Rosén og med udgangspunkt i den nye rapport og øvrigt materiale giver vi her et – på ingen måder udtømmende – overblik over forskellige historiske eksempler på, hvordan kulturarv er blevet udnyttet i krig og konflikt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Hvorfor er NATOs bombning af radiohuset i Beograd ikke nævnt? Og massakren mod fagforeningshuset i Odessa i 2014? ? ? ?