Tour de france
Læsetid: 4 min.

Hos Balzac kan selv de ædleste følelser dræbes i en verden, der kun tænker i penge

Honoré de Balzac (1799-1850) skabte den kritisk samfundsskildrende realisme og blev et lysende verdenslitterært forbillede
Honoré de Balzac (1799-1850) skabte den kritisk samfundsskildrende realisme og blev et lysende verdenslitterært forbillede

Sofie Holm Larsen

Kultur
1. april 2022

»Nu skal jeg sige Dem, hvordan man får succes her i Paris: ved hjælp af enten et lysende geni eller behændig korruption. De skal trænge ind i denne menneskemasse, enten hårdt som en kanonkugle eller snigende som pesten. Ærlighed nytter ikke noget. Geniets magt, derimod, giver alle efter for – de hader det, forsøger at bagvaske det, fordi det tager uden at dele, men de ender altid med at give efter, hvis man holder stand. Kort sagt knæler alle tilbedende for geniet, hvis de ikke har formået at søle det til. Korruption er overalt, mens talent er sjældent.«

Sådan skrev Honoré de Balzac i en alder af 35 i romanen Père Goriot, i dag vel nok den mest kendte og mest populære af de utallige tekster, der gjorde ham til det nok største navn inden for den kritisk samfundsskildrende realisme og til et lysende verdenslitterært forbillede. Selve replikken er ganske vist lagt i munden på en undvegen straffefange, bestyrende edderkop i et større kriminelt netværk, men henvendt som ordene er til en ung mand, som for (næsten) enhver pris vil frem i verden, helst lynhurtigt, sammenfatter de præcist den erfaring, forfatteren selv havde gjort.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Åh, så forfriskende en forfatter i 1800-tallets morads af følelsesmæssig frustration og ultimativ tragedie. Selvom det kun er med et år, er han 1700-tals mand - og ikke overraskende dybt sammensvoren med en anden betydelig 1700-tals mand, Rossini, der opgave karrieren i en ung alder pga. de skiftende moder.