Tour de France
Læsetid: 2 min.

Hos Diderot bevarer kirke og stat deres magt ved at holde mennesket uvidende

Denis Diderots (1713-1784) kritik af alliancen mellem kirke og stat, som han ikke var bange for at kalde despotisk, peger i retning af revolution
Denis Diderots (1713-1784) kritik af alliancen mellem kirke og stat, som han ikke var bange for at kalde despotisk, peger i retning af revolution
Kultur
25. marts 2022

Diderot tilhørte den mere radikale del af den franske oplysning. Dybt påvirket af naturfilosofiske gennembrud forfægtede han en ateistisk og materialistisk tænkning, og der er i hans skrifter elementer af en evolutionær tænkning. Han havde en stor tiltro til menneskets perfektibilitet, dvs. dets evne til fortsat fremskridt, og han formulerede et omfattende kritik- og opdragelsesprogram, blandt andet i indledningen til Encyklopædien.

Men han var ikke kun teoretisk anlagt. Han udførte egne naturfilosofiske eksperimenter, og særligt vigtigt havde han en dyb interesse i praksislivet, ikke mindst håndværks- og produktionslivet, som han dels betragtede og skrev om i Encyklopædien, hvilket løftede disse ellers oversete aktiviteter op i betydning, og han var livet igennem optaget af deres rationelle forbedring. For ham var filosofi praktisk handling.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her