Portræt
Læsetid: 10 min.

Helle Helle modtager Montanas Litteraturpris 2021 for romanen ’BOB’

Helle Helle beskriver sorgen over afstanden til andre mennesker med præcision og komik. For romanen ’BOB’ modtog hun til aften Montanas Litteraturpris 2021
Motiveringen for at give Helle Helle Montanas Litteraturpris 2021 for romanen BOB lyder blandt andet: Den stofmæssige tilgang retter sig konsekvent mod dagligdagen med alle de småbitte valg, den fordrer, og alle de detaljer, der på én gang gør den håndgribelig og absurd.

Motiveringen for at give Helle Helle Montanas Litteraturpris 2021 for romanen BOB lyder blandt andet: Den stofmæssige tilgang retter sig konsekvent mod dagligdagen med alle de småbitte valg, den fordrer, og alle de detaljer, der på én gang gør den håndgribelig og absurd.

Martin Lehmann

Kultur
8. marts 2022

Montanas Litteraturpris for 2021, som mandag aften blev uddelt ved et højtideligt arrangement på Den Sorte Diamant, går til en af Danmarks mest markante prosaister, der gennem hele sit forfatterskab har skærpet blikket for den type mellemmenneskelige drama, der ikke kommer af ond vilje, men af gode intentioner, der imidlertid ikke går i opfyldelse.

Hun er også en af dansk litteraturs førende absurdister, hvis ultrakonkrete beskrivelser af, hvordan mennesker gebærder sig i mødet med hinanden både er enormt morsomme og sørgmodigt stemte. Al den umage, folk gør sig, og så alligevel så stort et rum for fejlfortolkning af hinanden.

Helle Helle skriver om mennesker, der skiftevis længes efter nærhed med andre mennesker og fred fra de mere eller mindre tydelige forventninger, som sådan en nærhed kan medføre. Hendes 12., romanen BOB, er endnu et eksempel på, hvor usædvanligt skarpt og skønt hun kan gestalte en historie, der ikke i sig selv er opsigtsvækkende, men som alligevel gøres både bevægende og morsom.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Åh, så velfortjent. Den er en perle mere på snoren.

Anders Sørensen

Vel nok en af de stærkeste danske kunstnere nogensinde, der hedder det samme til fornavn som til efternavn. Jeg kan KUN komme op med Peter Peter. Men Peter Peter har jo dog trods alt et efternavn. Har Helle Helle?

Steffen Gliese

Da jeg gik i gymnasiet en klasse over Helle, hed hun Krogh Hansen, men Helle er et familienavn.

Anders Sørensen

Helle Helle Krogh Hansen!