Essay
Læsetid: 7 min.

Historiker: »Det er i Kyiv, at det vil blive afgjort, om Europa står eller falder«

Talrige gange i sin tusindårige historie er Kyiv ødelagt af fjendtlige hære – fra mongolske horder til nazistiske tropper. Men hver gang har den sejlivede by rejst sig og er blomstret op på ny: Nu står den i en skæbnetime, der også kan blive Europas
»Hvis Europa ikke bare er en smuk metafor, så svarer bombardementer af ukrainske byer til at føre krig imod alt, hvad Europa har udrettet og stået for,« skriver østeuropahistoriker Karl Schlögel i dette essay.

»Hvis Europa ikke bare er en smuk metafor, så svarer bombardementer af ukrainske byer til at føre krig imod alt, hvad Europa har udrettet og stået for,« skriver østeuropahistoriker Karl Schlögel i dette essay.

Aris Messinis

Kultur
25. marts 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Kan jeg skrive som et alternativ til at handle og for at dulme dårlig samvittighed? Må jeg snarere tie, fordi jeg er for fortvivlet til at finde ord? Eller bør jeg alligevel formulere noget, selv om ordene ikke kan blive de rette, og selv om jeg ikke selv er parat til at sætte livet på spil?

Jeg kender ikke til krig. Jeg har aldrig været i krig. Krig forbinder jeg med tv-billeder fra nyhederne og CNN. Ekspert i bykrigsførelse er jeg ikke.

Men jeg kan berette om, hvordan de ukrainske byer var, før de russiske tropper gik til angreb på dem. Jeg blev selv vidne til, hvordan en milits af prorussiske separatister overtog ​​Donetsks administrationsbygning i påsken 2014. De var farverige mennesker, iført latterlige kosakantræk, der brød frem fra malerisk stablede barrikader. Deres bagmænd fra Moskva fortalte stolt og i mange detaljer om, hvor professionelt byen blev overrumplet og taget med magt – en by med over en million indbyggere, med opera, stadion og neonlogoer fra multinationale virksomheder på bygningerne omkring det centrale torv. Det var dengang.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Halfdan Illum

Er det indlysende at Europa "står eller falder" med Kiev? Der bliver øjensynligt ikke argumenterer for påstanden...

Jens Carstensen, John Andersen, Hanne Utoft, jens christian jacobsen, Inger Pedersen, Steen K Petersen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Ukraine er et kæmpe land med store marker til korn som producere omkring 30% af verdens korn.
Ukraine har måske altid været et land med stor kornproduktion og er derfor et eftertragtet land at erobre før i tiden og sikkert også i dag for at brødføde sin egen befolkning, siden er der fundet meget olie, så det er et land som sikkert er eftertragtet af andre lande. og for 20år siden ville vi ikke have hørt så meget om den krig som i dag, det ville kun være en lille "notes" i medierne.
Det kan vi måske give Internettet skylden for :-)

Vi lever også i en "godheds verden" hvor ingen må dø og alle skal reddes, du MÅ ikke engang dø af Covid uden at alle medier skriver om det og der skrives stolpe op og stolpe ned om flygtende fra Ukraine som i "godhedens navn" får ret til alt, det er jo lige før folk flytter ud af deres bolig for at give plads til folk fra Ukraine i "godhedens navn", de skal have velfærdsydelse fra første dag, der er nærmest ikke grænser for hvad vi kan/skal gøre for de flygtninge.

Om et par måneder er krigen måske slut og hvad så?
Har de tænkt sig at tage tilbage og bygge landet op igen, lige som Jugoslaverne gjorde, når nej, de fleste blev jo i Danmark og vi kan stå med 100.000+ flygtninge fra Ukraine og Ukraine kan rende dem et stykke med det "liv" vi kan vise dem.

Hvad er politikernes plan?
Skal vi have 100.000+ flere personer i landet, som kræver boliger, arbejde, offentlige ydelser, plejehjem ect., alle ting vi ikke har for meget af i forvejen, krisen kan stå lige foran os og arbejdsløsheden vil stige.
Bliver de flygtninge med specielle forhold, for indtil nu bliver de behandlet som Konger/Dronninger, mens folk på bunden af samfundet kan rende alle en lang march.

Var en tur nede hos den lokale købmand som kommer fra Pakistan og der sad nogle få fra Indien.
Jeg spurgte dem om krigen i Ukraine flyder lige så meget i medierne dernede som herhjemme, og der bliver stort set ikke skrevet om krigen i de lande, hvordan mon det er i resten af verden udenfor EU?
De havde ingen frygt for en a-krig, kemisk krig, de tager det stille og roligt.

Vi går i totalt panik skabt af medierne om A-krig og kemisk krig, energi krise, mad problemer, stigende udgifter og kapitalen elsker højere priser som aldrig kommer ned igen og folk er begyndt at hamstre ect.
Det var lidt spøjs at se/hører deres holdning :-)

jens christian jacobsen

Sindbillede på det liberale Europas fallit: endnu en bekymret intellektuel der malende og spækket med litterære referencer beskriver sine oplevelser af overfaldet på Ukraine. På sikker afstand. Hvor mange af den slags bekendelser i mediernes skriftestole har Europa ikke kunnet læse den sidste måned . Hvor lidt handling er det blevet til?

Michael Gudnæs

Hvis Putin ødelægger Kiev, bliver det i desperation. Jeg er overbevist om, at det ikke var en del af den oprindelige strategi, for det er sandt, at også for russerne er Kiev deres moderby, det sted, hvor det russiske rige fødtes, selvom det senere senere splittede op i tre riger, nemlig Vladimir/Moskva, Novgorod, og Galicien-Volhynien, som i dag er blevet til den dominerende del af det Nye land Ukraine, ikke geografisk men ideologisk.

Kiev er i øvrigt et vigtigt sted i forhold til de skandinaviske statsdannelser. For eksempel er Valdemar den Store, som var en af arkitekterne bag Danmark som egentlig stat, født i Kiev og opkaldt efter sin oldefar, Vladimir Monomakh, den Kiev'ske fyrste, som tog initiativ til at oprette en hovedstad i Vladimir/Suzdal. Valdemar giftede sig sig i øvrigt med Sofia af Minsk, og dermed var Valdemar Sejr, den danske konge som modtog Dannebrog på slagmarken i Estland, nedstammet fra tre russiske bedsteforældre, og kun én dansk, nemlig Knud Lavard.

jens christian jacobsen, Jacob Nielsen og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Brian W. Andersen

@ Halfdan Illum

Jeg er enig i at der mangler tydelige argumenter for påstanden i essayet, men jeg tænker at Kyiv ser lidt anderledes ud set med en historikers øjne ift. hvordan byen ser ud for alle os andre. Jeg er ikke historiker, men jeg ved nok om historie til at vide at Kyiv på flere punkter er sammenlignelig med byer som Rom og Jerusalem.

Kyiv er et historisk center for kirkens magt (den østlige ortodokse kirke) og den kristne kulturs udbredelse med betydning for millioner af troende mennesker. Der er helt sikkert flere vigtige og interessante forhold omkring Kyiv jeg ikke kender til, men min umiddelbare tanke er at hvis der f.eks. havde været Rom, der lå under angreb fra en invaderende hær, så ville vi nok ikke kræve mange argumenter for at tro på en påstand om at vi står eller falder med byen. I sådan et tilfælde ville vi vide at faren er implicit og jeg ved ikke nok til at turde udelukke at dette også kan være tilfældet for Kyiv. Ved du om det kan?