Hollywood-stjerner og andre kendte sender penge til Ukraine og hylder dem for at passe på dyr

I denne uge har kulturredaktionen set nærmere på de mange kendisser, der har reageret på krigen i Ukraine. De sender penge, satelitter, digte og ros
Bono har skrevet et højstemt digt med et stærkt billedsprog til Zelenskyj.

Bono har skrevet et højstemt digt med et stærkt billedsprog til Zelenskyj.

PUNIT PARANJPE

Kultur
25. marts 2022

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem

Bono hylder Zelenskyj i limerick læst op af Nancy Pelosi

Hvert år fejres den irske helligdag St. Patrick’s Day af amerikanske politikere med et frokostarrangement i Det Hvide Hus. Formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, er vært. Den irske rockmusiker Bono plejer ved den anledning at sende et limerick, hun kan læse op, og den 17. marts i år overgik han sig selv. Den spøgefulde, ofte sjofle tone, der normalt kendetegner et limerick, var erstattet af en salvelsesfuld begrædelse af krigen i Ukraine. Ifølge Bonos digt har præsident Zelenskyjs kamp mod Rusland en del til fælles med den irske nationalhelt Skt. Patrick, der ifølge myten jog alle slanger ud af Irland.

Silke Hoelgaard

Bonos limericklignende digt om Zelenskyjs heltemod er blevet modtaget med spydighed, hovedrysten og grundige tekstanalyser. For eksempel i The New Statesman, der om Bonos linjer »For the snake symbolizes/ an evil that rises« skriver følgende:

»Det er så sjældent, at moderne digtere har modet til at fortælle én helt bogstaveligt, hvad en slange repræsenterer. (Ondskab. Slangen repræsenterer ondskab.)«

Lone Nikolajsen

 

Elon Musk håner og fjoller og hjælper

Elon Musk har sendt star link til Ukraine.

Elon Musk har sendt star link til Ukraine.

Mariana Suarez

En af de kun 22 konti, som den russiske præsident Vladimir Putin følger på Twitter, tilhører verdens rigeste mand, Elon Musk (blandt de andre er Barack Obama og Arnold Schwarzenegger). Siden invasionen har Musk gjort sig bemærket på det sociale medie med blandt andet en ironisk tegning, der latterliggør Ukraine-sympatiaktioner med teksten »I support the current thing« og senere ved på russisk at udfordre præsidenten til en nævekamp – hvor vinderen simpelthen skulle få Ukraine. Ikke videre sympatisk. Men – han har også leveret en stor sending såkaldte Starlink-satellitter til landet, der er en avanceret dims, han har opfundet, som kan give internetforbindelse til steder med dårlig dækning. Det skete, efter en ukrainsk minister havde opfordret ham til at hjælpe via – tada – Twitter.

Rasmus Elmelund

 

Hjertevarme millioner fra en ukrainsk emigrant i Hollywood

Skuespillerne Mila Kunis og Ashton Kutcher har responderet meget konkret på krigen i Ukraine: ikke med iskolde, men med brandvarme og vemodige kontanter. De har på tre uger akkumuleret over 235 millioner kroner til humanitær hjælp til flygtninge. Kunis er født i Ukraine, men fortæller, at hun altid har følt sig som amerikaner »hele vejen igennem«. Alligevel var det, som om en del af hendes »hjerte blev flået ud«, da krigen brød ud.

Skuespilleren Mila Kunis er født i Ukraine.

Skuespilleren Mila Kunis er født i Ukraine.

Eric Charbonneau

Den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj takker på Twitter Kunis og Kutcher personligt og kalder dem »en inspiration for resten af verden.«

Parret skriver, at de godt er klar over, at donationerne »langtfra er løsningen på krisen«, men at de håber at kunne bidrage til »en blødere landing« for dem, der lige nu »bevæger sig mod en usikker fremtid«.

Matilde Westfall Gram

 

Arnold siger, at russiske dissidenter har en vægtløfters styrke

»Der er ting, som holdes skjult for jer. Frygtelige ting, som I skal kende til.« Sådan lød det forleden i en videohilsen fra skuespiller og tidligere guvernør Arnold Schwarzenegger til det russiske folk om krigen i Ukraine. I videoen fortæller Arnold også om den russiske vægtløfter, Yuri Petrovich Vlasov, han som 14-årig så vinde verdensmesterskabet i vægtløftning i Wien i 1961. Arnold mødte russeren, hvis venlighed gjorde et stort indtryk på drengen. Han satte Vlasovs foto over sin seng, selv om hans far, der kæmpede i den tyske hær mod russerne under Anden Verdenskrig, ikke ville have det. »Det russiske folks styrke og hjerte har altid inspireret mig,« siger Arnold i videoen, der hylder dem, som kæmper imod Putin. »I er blevet arresteret, fængslet og tævet. I er mine nye helte. I har Yuri Petrovich Vlasovs styrke. I er Ruslands sande hjerte.«

Christian Monggaard

 

Ukrainsk doktor overtager David Beckhams instagramprofil

Tidligere fodboldspiller og popkulturikon David Beckham har også markeret sin støtte til Ukraine. Og det har han gjort ved hjælp af en såkaldt ’takeover’ på de sociale medier, hvor han i 24 timer overdrog sin instagramprofil til en ukrainsk doktor fra byen Kharkiv som led i hans rolle som Unicef-ambassadør.

Om Beckham, der også er ambassadør for ørkenstaten Qatar og angiveligt har modtaget næsten halvanden milliard kroner for sin rolle, kunne finde på at overlade platformen til en af landets mange migrantarbejdere næste gang, er nok knap så sandsynligt. Men måske det også var værd at overveje.

William Sass

 

Bardot roser ukrainere for at være gode mod dyr

Den franske skuespiller Brigitte Bardot er med egne ord helt overvældet af de ukrainske kvinder og mænds mod. Hvorfor? Fordi de trods dramatiske omstændigheder ikke forlader deres dyr, »når tusindvis af kujoner i Frankrig forlader deres dyr for et par dages ferie. Hvilken lektion i mod og medmenneskelighed!« skriver hun på sin instagramprofil.

Bardot har tidligere truet med at blive russisk statsborger, efter to tuberkuløse elefanter i Frankrig blev beordret aflivet af sikkerhedshensyn. Hun var inspireret til at følge i sin kollega Gérard Dépardieus fodspor, da han i protest fik russisk statsborgerskab af sin nye ven Vladimir Putin i 2013. Det var ikke syge elefanter, men topskat, der fik ham til at se mod øst.

Dépardieu har siden 2015 været blacklistet i Ukraine som en trussel mod den nationale sikkerhed, efter han kaldte Ukraine for en del af Rusland. På sin instagramprofil skriver han, at han er imod krigen og opfordrer til at stoppe »brodermordet«. Om det reelt er en kritik af Ruslands invasion er uklart, men sikkert er det, at han nu er blevet statsborger i Dubai. Hvordan de behandler ronkedorer dér vides ikke.

Lise Benthin Præstgaard

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her