Hver uge samler vi på Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget os.
Vi kalder det Ugen på kulturgangen.
Galschiøt opstiller skamstøtte i Budapest
På hjørnet af Free Hong Kong Road og Uyghur Martyrs Road i Budapest kan man nu se kunstneren Jens Galschiøts skulptur Pillar of shame. Skamstøtten er en mindre udgave af det mindesmærke for ofrene for angrebet på Den Himmelske Freds Plads i Beijing, der blev fjernet fra Hongkongs Universitet i december sidste år. Den nye skamstøtte fungerer stadig som en protest mod det kinesiske styre, nemlig mod planerne om et kinesisk finansieret universitet i Budapest. Universitetet kommer ifølge BBC til at koste 1,8 milliarder dollar, og det er flere penge, end den ungarske regering brugte på videregående uddannelser i 2019.
Galschiøt er inviteret af Budapests borgmester, Gergely Karacsony, som ligesom en stor protestbevægelse er imod universitetet og premierminister Orbán, som støtter planerne. Borgmesteren har navngivet flere veje i området, hvor universitetet skal ligge, efter ofre for Kinas brud på menneskerettigheder, blandt andet Dalai Lama Street.
Lise Benthin Præstgaard
Ingen Anna Karenina i Rusland
Med flere kæmpehits i bagagen som koreanske Squid Game og franske Lupin har Netflix de seneste år skruet op for produktionen af deres ikkeengelsksprogede ’Originals’-serier.
I 2021 kom turen så til Rusland, hvor blandt andet en moderne filmatisering af Lev Tolstojs Anna Karenina var på trapperne under navnet Anna K. Men præcis som i Tolstojs originale værk er også den moderne fortælling om Anna Karenina nu endt i tragedie. Netflix har nemlig valgt at pause streamingtjenesten på ubestemt tid i Rusland og stopper også alle igangværende produktioner i landet.
Ud over invasionen af Ukraine kommer Netflix’ beslutning som konsekvens af, at Rusland i sidste uge var på vej til at implementere en lov, der påbød streamingtjenester med mere end 100.000 abonnenter at lægge platform til statsejede tv-kanaler.
Det satte ikke så overraskende den amerikanske streaminggigant i en prekær situation – også fordi Netflix slet ikke sender liveprogrammer – og derfor trækker man nu stikket.
William Sass
Dronninger erobrer Kongens Nytorv
Der har været meget palaver med de statuer dér. I København er der fem gange så mange statuer af dyr, som der er af navngivne kvinder, og den centrale (hav)kvindestatue, vi rent faktisk har, må man knap nok tegne en tegning af. Derfor er det i en uge i kvindekampens tegn en fornøjelig nyhed, at 50 piedestaler til ære for markante kvindeskikkelser kommer til at materialisere sig i bybilledet til september.
Golden Days Festival hylder under titlen QUEENS danmarkshistoriens (u)kronede dronninger. De 50 piedestaler skal omkredse rytterstatuen på Kongens Nytorv, som i anledningen omdøbes til Dronningens Nytorv. 49 af kvinderne udvælges af en jury, mens én piedestal efterlades anonym for at opfordre os til at overveje, hvem vi mon denne gang har glemt?
Matilde Westfall Gram

Anders Lundorphs sårbare teater
Teaterinstruktøren Anders Lundorph skulle i lørdags have fejret premieren på Dynastiet på Teater Katapult i Aarhus. Men sådan blev det ikke. Anders Lundorph døde pludseligt og uden varsel, bare 46 år gammel. Han har været en af dansk teaters mest idérige instruktører de seneste årtier – kendt for sin ubekymrede veloplagthed og sin analytiske sans.

Siden han blev uddannet i England i 2004, har han med ung energi skabt små og store forestillinger, der typisk har kredset om menneskers identitet – om køn og seksualitet, hate crime og selvhad. Han modtog en Reumert for sin teaterversion over filmen Boys Don’t Cry på Mungo Park i 2014, fordi han her skabte så oprigtigt teater om at være transkønnet, at tilskuerens følelser blussede op sammen med skuespillernes sårbarhed. I 2020 skabte han en tilsvarende autenticitet i Skam 3 på Aventy-T. Han er allerede voldsomt savnet i hele det danske teaterlandskab.
Anne Middelboe Christensen
DR udbetaler erstatning til 22 tidligere pigekorsmedlemmer
22 af de 64 tidligere medlemmer af DR’s pigekor, der har deltaget i en advokatundersøgelse om seksuel chikane i koret, har fået tilbudt 25.000 kroner som erstatning. Det skriver DR i en pressemeddelelse tirsdag den 8. marts.
»Når det lige er sunket ind, vil det være noget, som betyder meget for mig. At DR bakker op og tager ansvar,« siger operasanger Anne Due Nørgaard, der er en af de kvinder, der har fået tilbudt erstatning, til Politiken.
DR’s kulturdirektør Henrik Bo Nielsen udtaler, at man gerne ville have betalt mere, men at man er begrænset af forvaltningsret til et maksimumbeløb på 25.000 kroner til de 22 kvinder, som advokatfirmaet fandt det juridisk muligt at give erstatning. Ifølge Politiken siger justitsminister Nick Hækkerup (S) dog, at der ikke er nogen lov, der forhindrer DR i at hæve beløbet.
Bodil Skovgaard Nielsen
Balladen om Bill Cosby

I 2018 blev komikeren og skuespilleren Bill Cosby idømt fængselsstraf for at have bedøvet og voldtaget en kvinde, Andrea Constand. Og hun var kun én af mange kvinder, som anklagede Cosby for overgreb. I 2021 blev dommen omgjort af Philadelphias højesteret på grund af en teknisk fejl: Det stærkeste bevis var en vidneforklaring, han selv afgav i 2004, og som anklageren lovede ikke ville blive brugt imod ham. Beslutningen om at sætte Cosby på fri fod blev anket til USA’s højesteret, som forleden meddelte, at den ikke vil tage sagen op. Det opfatter Cosby som en sejr, hvilket det også er, selv om der ikke er tale om en frifindelse. Det forlyder nu, at den 84-årige mand overvejer en sidste standup-turné. Det ville være til at grine ad, hvis ikke det var så trist.
Christian Monggaard
Ugen på kulturgangen
Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.
Seneste artikler
Guldalderøl, en konservativ Nick Cave og kulturministeren overraskede os i denne uge
2. juni 2023Guldaldermalerne viser sig at have været endnu danskere, end vi havde forestillet os, og det medieforlig, vi var begyndt at forestille os aldrig ville komme, er på vejModeraterne får ny pressechef kendt fra tv, og klimaaktivister farver kendt fontæne sort
26. maj 2023I denne uge er kulturgangen bekymret for et russisk mesterværk, der bliver brugt i krigspropaganda, for at amerikanerne ikke længere har fri kunst og for staters mulighed for at beskytte deres borgere mod overvågningSusan Sarandon kræver retfærdighed, Vice kræver konkursbeskyttelse, og ghanesisk konge kræver sit guld tilbage
19. maj 2023Der har været gang i retfærdighedssansen i denne uge. Kulturredaktionen ser blandt andet med anerkendende øjne på Susan Sarandon, med ærgrelse på Vice og med begejstring på den grønlandske kunstner Inuuteq Storch