Tour de france
Læsetid: 3 min.

For Montaigne består sjælens værd ikke i at flyve højt, men bevæge sig stødt og roligt

Michel de Montaigne (1533-1592) gik direkte til personlige følelser som sorg og vrede, men kredsede også om emner som moral og børneopdragelse, seksualitet, politisk magt og krig
Michel de Montaigne (1533-1592) gik direkte til personlige følelser som sorg og vrede, men kredsede også om emner som moral og børneopdragelse, seksualitet, politisk magt og krig

Sofie Holm Larsen / Wikimedia

Kultur
18. marts 2022

Det er i vore dage blevet en ækel kliché, at folk, når de fylder 70 eller 75, i interview erklærer, at de nu vil give sig i kast med det ’egentlige’ liv. Hvorved skal forstås: læse gamle bøger og lytte til klassisk musik. Direktør dit og advokat dat og redaktør Lovlig Livlig Ledelsesstil ser med slet skjult tilfredshed tilbage på en lang og flot karriere og konkluderer, at det hele jo egentlig er gået ganske godt, men at han eller hun (men det er som regel en han) gennemgående har haft for travlt og fra nu af bør geare ned og lade sjælen mættes i ro.

Samme beslutning traf adelsmanden Michel Eyquem de Montaigne allerede som 38-årig, da han trak sig tilbage til slægtsslottet, 50 km sydøst for Bordeaux, i den bestemte hensigt at hellige sig litterære sysler. Outputtet heraf blev et storslået hovedværk, der grundlagde en endnu i dag livskraftig genre, nemlig det personlige reflekterende essay. Første udgave tryktes i to bind 1580, den anden udvidede udgave to år efter, og endelig kom i 1588 en ny, stærkt forøget og forbedret tredje udgave.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her