Tour de France
Læsetid: 2 min.

Montesquieu registrerer og forklarer forskelle, men fordømmer ikke andre

Montesquieu (1689-1755) formulerede tanken om magtens tredeling og havde en storstilet teori om, hvordan et lands geografiske og klimatiske forhold påvirker dets indbyggeres karakter, moral og levevis på forskellig vis
Montesquieu (1689-1755) formulerede tanken om magtens tredeling og havde en storstilet teori om, hvordan et lands geografiske og klimatiske forhold påvirker dets indbyggeres karakter, moral og levevis på forskellig vis
Kultur
25. marts 2022

Montesquieu var en af sin tids mest indflydelsesrige tænkere. Han tilhørte den såkaldte moderate oplysning, der ønskede at reformere det franske samfund i overensstemmelse med såvel fornuft som landets særlige karakteristika. Hans hovedværk Om lovenes ånd tager med encyklopædisk viden fat på filosofiske, økonomiske, juridiske, kulturelle, etnografiske, historiske og sociologiske emner. Han er optaget af de forskellige samfunds forskelle, og man kan vel med et nutidigt udtryk kalde ham for kulturrelativist.

Han registrerer og forklarer forskelle, men fordømmer ikke andre. Ved siden af hans tanker om magtdeling er det nok klimalæren, han er mest berømt for, dvs. en storstilet teori om, hvordan et lands geografiske og klimatiske forhold påvirker dets indbyggeres karakter, moral og levevis på forskellig vis, og hvordan politikken skal tilpasse sig disse forhold på en måde, der dels tilskynder indbyggernes gode sider og begrænser de slette.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her