Boguddrag
Læsetid: 12 min.

»Ord ændrede sig under krigen. Når man sagde ’mor’ eller ’hjem’, rummede de noget ekstra nu. Mere kærlighed, mere frygt.«

Den belarusiske forfatter og systemkritiker Svetlana Aleksijevitj modtog i 2015 Nobelprisen i litteratur for sine dokumentariske værker blandt andet om krigen set gennem almindelige menneskers øjne. I bogen ’Krigen har ikke et kvindeligt ansigt’ (1985) har hun interviewet mere end 500 sovjetiske kvinder om deres deltagelse i Anden Verdenskrig. Vi bringer her et uddrag
Valya Mosilkina var sygeplejerske i den røde hær under Anden Verdenskrig, selv om hun selv blev såret to gange, forlod hun aldrig sin post under kampene. Billedet er fra september 1942. Den russiske forfatter Svetlana Aleksijevitj har interviewet 500 sovjetiske kvinder om deres deltagelse i Anden Verdenskrig.

Valya Mosilkina var sygeplejerske i den røde hær under Anden Verdenskrig, selv om hun selv blev såret to gange, forlod hun aldrig sin post under kampene. Billedet er fra september 1942. Den russiske forfatter Svetlana Aleksijevitj har interviewet 500 sovjetiske kvinder om deres deltagelse i Anden Verdenskrig.

Akg-Images

Kultur
8. marts 2022

Hver morgen tømmer jeg min postkasse ... Min private post minder stadig mere om post til et hvervekontor eller et museum: »Hilsen fra piloterne i Marina Raskovas luftvåbenregiment«, »Jeg skriver til Dem på opdrag fra partisanerne i Zjeleznjak-brigaden«, »Modstandskvinderne fra Minsk hilser Dem ... Og ønsker Dem held og lykke med det påbegyndte arbejde«, »Dette er en henvendelse fra de menige ved vaskerifeltenhed ...«

Under hele min research har jeg kun få gange modtaget fortvivlede afslag: »Nej, det er som et mareridt ... Det kan jeg ikke! Det vil jeg ikke!« Eller: «Jeg vil ikke huske! Det vil jeg ikke! Jeg har brugt så lang tid på at glemme ...« Endnu et brev husker jeg. Det var uden afsender:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kim Folke Knudsen

@Bag alle brutale regimer gemmer den lille mands skæbne sig den lille kvindes skæbne sig det lille barns skæbne sig - og så bliver Den Røde Hær til det den inderst inde er mennesker individer hvis liv suges ind i dramatiske begivenheder ingen troede muligt. Mennesker og skæbner som dig og mig. Anbragt i de umulige dillemaer og midt i de store spørgsmål om liv og død.

En dag vil der trods VLP ( Vladimir Putin censur ) også komme dagbogsnotater og beretninger om de frygtelige krig, som nu raser i Ukraine. Både ukrainske og russiske beretninger, måske også hviderussiske beretninger.

Kvinderne i luftværnsbatteriet. De tyske soldater ved 6 armes frontafsnit udenfor Stalingrad så de første af disse luftværnsbatterier bemandet med kvinder. Der var måben og forundring hos de tyske soldater over, hvorledes et luftværnsbatteri overhovedet kunne være bemandet med russiske mødre med russiske kvinder. Der blev ikke vist nåde heller ikke de situationer, når tyskerne tilkaldte JU 87 eller JU 88 luftstøtte for at nedkæmpe disse luftværnsbatterier som fungerede som befæstede forsvarsredder.

I DE var luftværnsbatterierne normalt ikke bemandet med kvinder. Der var Blitzmädels som var indkaldt til at plotte de angribende allierede bombeflyformationer i de centraler som via radar Würzburg og Freya radar dirigerede Luftwaffe på vingerne indenfor Himmelbett systemet.

Selve luftværnsbatterierne i DE blev med tiden bemandet med skoleelever fra 9 klasse og 10. klasse, som var indrullet for lang tid siden i HJ Hitlerjugend. Den tyske flyvertaktiske kommando noterede, at de unge knægte var langt mere effektive til at skyde allierede fly ned end deres ældre artillerister, når der blev skudt løs med 88´erne en af de mest frygtede tyske panserkanoner.

Tak for dette levende indblik i den røde hærs store krig for forsvaret af Fædrelandet Rusland - den store krig med de forfærdelige tab.

Trist umådeligt trist at så mange unge mænds liv i såvel Rusland, som Ukraine skal gå tabt på grund af dette brutale overfald på en nært beslægtet nation til Rusland Ukraine.

VH
KFK