Baggrund
Læsetid: 2 min.

Hos Stendhal er mennesket aldrig bedre end det samfund, der har skabt det

Stendhal (1783-1842) kunne se lige gennem magthaverne, og hans ironisk spydstik er intakte den dag i dag
Stendhal (1783-1842) kunne se lige gennem magthaverne, og hans ironisk spydstik er intakte den dag i dag
Kultur
25. marts 2022

Julien Sorel er den helt, som 1830’ernes Frankrig fortjente – og som vi måske stadig fortjener den dag i dag.

Antidannelsesromanen Rødt og sort, som er den franske forfatter Stendhals hovedværk, handler om Julien Sorel, der vokser op som bondesøn i landsbyen Verrières. Da vi først møder ham, sidder han højt på et tag på farens savværk – helt opslugt af en bog. »Intet kunne være mere frastødende for den gamle Sorel,« er farens reaktion, og han slår bogen ud af Juliens hænder, så den ryger ned i den strømmende bæk.

Siden følger vi Julien, der tager en veritabel klasserejse op gennem den franske elite.

Han bevæger sig lydefrit gennem præsteskabet, politikerstaben, militæret såvel som kontrarevolutionære selskaber. Han er ekstremt god til at efterligne de forskellige felters sociale koder – og kan egentlig ikke så meget andet end at tale folk varme og pleje deres ego for at få plejet sit eget. Undervejs får Stendhal tegnet et portræt af de omskiftelige 1830’ere, hvor idealer og ideologi viger til fordel for opportunister som den umodne og alligevel sært elskelige Julien.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Fantastisk bog. .. Du bliver underholdt og får noget at vide. Samfundsforholdene 1820-1830 i Frankrig post-Napoleon Bonaparte: hvor den super-begavede og ambitiøse Julien Sorel lever i og beskriver bondestanden, kirken, adelen, borgerskabet.
Og så kærlighedsforholdene til først Mme Renal og siden Mathilde.

Ninna Maria Slott Andersen og Pietro Cini anbefalede denne kommentar

Slottet i Parma er en formidabel roman.Såfremt man evner at høre dens musikalsk-ironiske understrøm. En roman i Mozarts ånd.