boguddrag
Læsetid: 16 min.

Uddrag af Jesper Steins ’Ædru’: »Det er en syg præmis, at kunst skal blive til i lidelse«

Jeg har dyrket billedet af forfatteren, der skaber i smerte og fortvivlelse, den mandlige arketype, der forskanser sig på et hotelværelse med sprutflasker og smøger og angst og dæmoner. Og opfører sig som et røvhul over for alt og alle, skriver Jesper Stein i sin roman ’Ædru’
’Ædru’ beskriver fortællerens opgør med den litteratur, han hele sit liv har elsket og spejlet sig i.

’Ædru’ beskriver fortællerens opgør med den litteratur, han hele sit liv har elsket og spejlet sig i.

Søren Bidstrup

Kultur
18. marts 2022

Da jeg var ung, ville jeg så gerne opleve det, jeg oplever nu. Jeg fantaserede og drømte om det nul, jeg befinder mig i. Jeg søgte det. Druk, selvdestruktion, skilsmisse, skibskatastrofer og pludselig død. Min største drøm var at skrive om det. Det heroiske nederlag. Opløsningen, som et slags æstetisk korstog mod alt det forlorne bedsteborgerlige, smide sandheden i ansigtet på alle de andre, som intet forstod, som ikke havde indset, at livet var ondt, ubønhørlig uretfærdigt, noget forbandet hykleri. Det gik så fint i spænd med min manglende evne til at føre mine drømme ud i livet. Min mangel på mod, min dovenskab og kreative lammelse, min angst for ikke at slå til og min alkoholisme, som var det for mig selv usynlige skjold, jeg brugte for ikke at mærke min ensomhed og se min smerte i øjnene. Jeg besang angsten og dysfunktionen og syntes, at det var modigt at turde synke ned i mørket. Og med mig på turen ned var der altid flasker.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Nej, man kan ikke tage belønningen på forhånd. Kunstnerisk arbejde er en rus i sig selv.

Mange af af de forfattere - og dermed deres værker, som Stein refererer til er vist - et pænt stykke af vejen - mig bekendt blevet til netop på trods af .. (?)

Uddraget fra Steins 'Ædru' vil jeg så tillade mig at betegne som meget langt og ret kedeligt...