Ugen ifølge os: Propagandaballet, sovjetstatuer og Macron i hættetrøje

I denne uge har Kulturredaktionen været optaget af propagandaballet i Donbass, diskussion af sovjetstatuer i Berlin og udsigterne til at destinationen for næste års Eurovision er den ukrainske hovedstad
I Tyskland diskuterer de, om man bør fjerne sovjetiske stauer som mindesmærket her i Berlins Treptower Park, så ukrainske flygtninge ikke skal konfronteres med dem.

I Tyskland diskuterer de, om man bør fjerne sovjetiske stauer som mindesmærket her i Berlins Treptower Park, så ukrainske flygtninge ikke skal konfronteres med dem.

STRINGER/Ritzau Scanpix

Kultur
18. marts 2022

Hver uge samler vi på Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget os.

Vi kalder det Ugen på kulturgangen.

Slut med Sovjetstatuer?

Hvis du nød en pause fra den tilsyneladende uendelige debat om statuer i det offentlige rum, har vi desværre dårligt nyt. Diskussionen er nemlig blusset op igen i Tysklands hovedstad, Berlin, i kølvandet på den russiske invasion af Ukraine.

For er det egentlig i orden, at ukrainske flygtninge mødes af monumenter, der hylder Sovjetunionen, når de flygter fra russisk aggression i deres hjemland?

Det mener Witold Pronobis, en polsk historiker, ikke, at det er. Han argumenterer i Berliner Zeitung for, at den ukrainske flygtningesituation må være den endelige anledning til at »fjerne og destruere disse skamfulde monumenter« som eksempelvis krigsmonumentet i Treptower Park i Østberlin til ære for Den Røde Hærs faldne soldater under Anden Verdenskrig. Og opgøret med sovjetmonumenter skal gå på tværs af hele Europa og ikke kun ske i Tyskland, mener han.

Interessant problematik, men i en tid, hvor Putins bomber også ødelægger ukrainske kulturskatte, hælder vi alligevel til at mene, at det ikke er i krigstid, at der skal laves hastige beslutninger om, hvilken kulturarv der eventuelt skal forvises fra gaderne til historiebøgerne.

William Sass

 

Macron ser mod øst for modetips

Den franske præsident Emmanuel Macron så i denne uge sit snit til at blive ung med de unge. På en række fotografier taget af Élyséepalæets officielle fotograf ser man Macron iført en sort hættetrøje, blå jeans og daggamle skægstubbe. På en højhellig søndag arbejder han for at løse Ukrainekrigen i et antræk, der er langt fra de blankpolerede sko og marineblå jakkesæt, der er hans varemærke.

Billederne fik straks sladdermagasiner som The Daily Mail til at spekulere i, om Macron har ladet sig inspirere af Europas p.t. mest moderigtige statsleder, Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj, der for tiden fotograferes i kakifarvede T-shirts og hættetrøjer i sin krigsbunker. Eller også prøver Macron at blive en smule mere homme du peuple op til det franske præsidentvalg? I hvert fald går franske sociale medier nu amok i vittigheder over Macrons nye look. Og dermed har præsidenten tiltusket sig en plads på den yngre vælgerskares radar.

Bodil Skovgaard Nielsen

 

Sorry, du må selv tage til Langelinie for at se det

Silke Hoelgaard

I weekenden blev Danmarks vel nok mest kendte statue udsat for hærværk. Med hilsen til det symbol, de invaderende russere bruger i krigen i Ukraine, havde ukendte gerningsmand på Den Lille Havfrue på Langelinie malet bogstavet Z og et hagekors. Flere danske medier, blandt andet DR og Politiken, beskrev optrinet, men paradoksalt nok bragte de ikke billeder af det. Fotodokumentation findes ellers, og har man adgang til billedbureauet Ritzau Scanpix’ arkiv, kan man let søge den frem. MEN – ingen medier tør bringe billederne, fordi efterkommere af Edvard Eriksen, som har ophavsretten til skulpturen, har tendens til at retsforfølge alt og alle, der bringer billeder eller tegninger af den. I februar tabte Berlingske således en sag om krænkelse af ophavsret, fordi avisen havde bragt en karikaturtegning af skulpturen. Nu har Berlingske anket sagen til Landsretten, som forhåbentlig kommer på bedre tanker, så havfruen ikke bliver lige så ophøjet som en vis profet.

Rasmus Elmelund

 

Ukrainske dansere til Holstebro

Hvad gør man som kulturinstitution, hvis man gerne vil hjælpe sine kolleger i Ukraine? Holstebro Dansekompagni har via sit netværk i Ukraine skabt en audition, som moderne dansere i Ukraine har kunnet deltage i ved at sende en video. De kunstneriske ledere i Holstebro, Marie Brolin-Tani og David Price, har herefter udvalgt dansere. To dansere fra Kyiv Modern Ballet er allerede rejst fra Kyiv – én danser er kommet til Prag og en anden til Berlin – og en tredje danser bliver kørt gennem Ukraine til grænsen til Slovakiet, hvor hun bliver hjulpet videre af en af kompagniets tidligere dansere.

Forhåbentlig når alle sikkert frem. Planen er, at danserne skal begynde allerede på mandag i morgentræningen i Holstebro. De ansættes på en tre måneders kontrakt. Foreløbig. I håbet om, at krigen snart er forbi.

Anne Middelboe Christensen

 

V for sejr og P for propagandaballet

32 kvinder i tutu kommer majestætisk dansende ind på række, mens de snor sig ned ad en sliske på vej ind i dødsriget. Den mest berømte scene fra balletten La Bayadère er normalt et drømmesyn, men i Donbass Operaen i den delvist prorussiske region i Ukraine får scenen et helt andet budskab. Operaen har offentliggjort billeder på deres instagramprofil, hvor koreografien fra La Bayadére bliver brugt til at danne både et Z og et V. Z’et bliver brugt som symbol for støtte af den russiske invasion af Ukraine, og V symboliserer sejr.

Den klassiske ballet kan i sig selv bruges som et symbol for den russiske stolthed. La Bayadère havde urpremiere i 1877 i Sankt Petersborg og er koreograferet af den fransk-russiske balletmester Marius Petipa.

Donbass Operaen har tidligere vist støtte til Rusland og lukkede ned den 18. februar, ifølge en pressemeddelelse »på grund af truslen om aggression mod Folkerepublikken Donetsk fra Ukraines væbnede styrker.«

Lise Benthin Præstgaard

 

Eurovision – next stop Kyiv

På trods af krig kommer der stadig til at være et ukrainsk bidrag til årets Eurovision i Italien til maj. Det bekræftede ukrainsk stats-tv i mandags. Gruppen Kalush Orchestra skal dyste på scenen i stedet for den oprindelige vinder af ukrainsk Melodi Grand Prix, Alina Pash, der blev diskvalificeret efter beskyldninger om dokumentfalsk ved en rejse til Krim i 2015.

»Eurovision er meget vigtigt for os,« forklarer gruppens frontsanger Oleh Psuik i en video lagt ud på tv-kanalen Suspilnes instagramprofil. »Men vores familie og venners liv er endnu vigtigere. Lige nu gør vi alt, hvad der er muligt for at hjælpe vores land.«

Et af gruppens medlemmer kæmper i den ukrainske hær, og Psuik, der er en af landets mest populære rappere, har startet en velgørenhedsorganisation. Sangen »Stefania« handler om Psuiks mor og er ifølge bookmakerne favorit til at vinde.

Lise Benthin Præstgaard

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her