Klumme
Læsetid: 4 min.

Det ukrainske heltemod forstærker kun følelsen af afmagt hos min indre kulturpacifist

Ukrainerne har lært os, hvad heltemod er
Dilemma er for svagt et ord: Det er afmægtighed, at vi kun kan se til uden at imødekomme ukrainernes desperate råb om hjælp mod overmagten.

Dilemma er for svagt et ord: Det er afmægtighed, at vi kun kan se til uden at imødekomme ukrainernes desperate råb om hjælp mod overmagten.

SERGEI SUPINSKY

Kultur
18. marts 2022

Vi kender den her historie til hudløshed: Den 9. april 1940 blev Danmark invaderet af det nazistiske Tyskland. Tyske soldater kørte ind over den danske grænse i syd, bombefly fløj hen over landet, og en række krigsskibe kom sejlende. Samlet rykkede omkring 40.000 tyske soldater ind i Danmark. Der opstod få kampe ved grænsen, hvor 11 danske soldater og tre grænsevagter døde. Samme dag, efter få timer, valgte den danske regering at overgive sig og bøje sig for det tyske krav om betingelsesløs overgivelse og indstillede sig på at samarbejde med tyskerne ud fra et rationale om at skåne befolkningen og bevare så megen indflydelse som muligt på danske hænder.

Senere under den tyske besættelse i Danmark var der spredte modstandsgrupper og sabotageaktioner mod strategiske mål. Der er andre faktorer af samarbejdspolitik, forræderi og modstandskamp, men grundlæggende er det den fortælling, jeg er vokset op med: Danmark overgav sig uden kamp til overmagten.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det evige dilemma omkring ære og pligt, og så i forhold til hvilke betingelser det medfører. En ting er sikkert ,hvis der kæmpes "ærefuldt" mod en overmagt bliver det efterfulgt at større lidelser på begge fronter og tab af flere liv.

Steffen Gliese

Danmark havde ikke noget at kæmpe med overfor et umådelig stort militær i 1940, det havde vi, sammen med NATO, da Glistrup kom med sit fjolleri.
Vi har i de seneste mange årtier set, hvordan store hære, hovedsageligt USAs, ikke har været i stand til at bekæmpe langt mindre, men langt mere fleksible modstandere.
Rusland er et endnu tungere og mere gammeldags maskineri, der heller ikke kan sætte alle kræfter ind på én front, mens Ukraine med en tredjedel af Ruslands folketal kan regne med et forsvar fra majoriteten - plus forsyninger og moderne våben.

Jørgen Mathiasen og Anders Thornvig Sørensen anbefalede denne kommentar
Anders Thornvig Sørensen

@Steffen Gliese, 19. marts, 2022 - 12:27

Aggressoren mangler den fortrolighed med terrænet og landskabet, som ukrainerne har. Ukrainefrivillige mangler også fortroligheden, når de ankommer, men landets indbyggere hjælper dem til at få den.

Michael Gudnæs

Danmarks mangel på nationalt forsvar blev under ww2 opvejet af Sovjetunionens ufattelige heltemod og selvopofrelse, som kostede dem 20 mio døde, men som jagede tyskerne tilbage hvor de kom fra og hjalp med at befri også os. I dag fortsætter Ukraine den samme modige og determinerede kamp, men denne gang mod fascister fra Rusland. Verden er virkelig spøjs.

Rolf Andersen, Dennis Tomsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Og Michael Gudnæs, også sovjetborgerne under 2. verdenskrig modtog våbenhjælp til kampen fra USA.

Thomas Janhøj, Eva Schwanenflügel, Rolf Andersen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar