Tour de France
Læsetid: 2 min.

Voltaire var ingen original, men han var oplysningsfilosofiens vigtigste udbreder

Voltaires (1694-1778) store bidrag var at udbrede den oplysningsfilosofiske tænkemåde gennem teater og skønlitteratur
Voltaires (1694-1778) store bidrag var at udbrede den oplysningsfilosofiske tænkemåde gennem teater og skønlitteratur
Kultur
25. marts 2022

Voltaire var ingen original eller banebrydende tænker, men han var oplysningsfilosofiens vigtigste udbreder og popularisator. Ligesom Montesquieu tilhørte han den moderate oplysning, der gik efter en reformering snarere end udskiftning af det eksisterende. Trods hans skarpe kritik af kirke og konger var han selv deistisk troende (og mente, hans tjenestefolk skulle tro på en straffende gud, så de ikke stjal hans ting) og i tæt korrespondance med mange af tidens kongelige, herunder den såkaldt oplyste despot Frederik den Store.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jens Ole Mortensen

Deister tror ikke på en straffende gud. De tror ikke på nogen indgribende gud, i det hele taget. De tror på gud som en skabelseskraft af naturen. Og så er det op til os selv at tilpasse os og forstå naturen. Så Voltaire har enten udnyttet sine tjenestefolks tro på en streng og straffende gud eller der har lagt en anden filosofi bag. - Måske naturen slår altid tilbage.- Nemesis. Jeg skal ikke kunne sige det.