tour de france
Læsetid: 4 min.

For Édouard Louis er De Gule Veste en reel social revolution

Édouard Louis (f. 1992) giver arbejderklassen lige så mange kritiske nuancer, som det er alle mulige andre samfundsgrupper forundt
Édouard Louis (f. 1992) giver arbejderklassen lige så mange kritiske nuancer, som det er alle mulige andre samfundsgrupper forundt

Joel Saget

Kultur
29. april 2022

Han havde ikke læst en bog, før han fyldte 17. Eller været til tandlægen for den sags skyld.

Édouard Louis voksede op i en fattig, nordfransk landsby. Her er det mændenes opgave at slide sig ned på fabrikken om dagen og drikke pastis om aftenen. Det har de gjort i generationer. Kvinderne begynder at føde børn og bliver, før de kan se sig om, lænket til rengøring og madlavning. Her stoler man ikke på læger, og underholdning er noget, man ser på tv.

Ulighed er ikke en ny fortælling. Det nye ved Louis’ forfatterskab er til gengæld den konstante og kritiske solidaritet med dem, han skriver om. Nok er han selv blevet spyttet på for at være homoseksuel og har oplevet vold og kvindeundertrykkelse på tæt hold. Men han retter altid kritikken opad mod de herskende klasser. Volden er både forkastelig og et produkt af systematisk undertrykkelse. Édouard Louis’ forfatterskab handler om at give arbejderklassen lige så mange kritiske nuancer, som det er alle mulige andre samfundsgrupper forundt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her