tour de france
Læsetid: 3 min.

Émile Zola var inde under sin naturalistiske kittel en lidenskabelig moralist

Émile Zola (1840-1902) studerede mennesker, lidelsernes spil, hele organismen og blev rollemodel for senere sociologisk og psykologisk tænkende realister
Émile Zola (1840-1902) studerede mennesker, lidelsernes spil, hele organismen og blev rollemodel for senere sociologisk og psykologisk tænkende realister

Sofie Holm Larsen

Kultur
8. april 2022

Det var med Balzac og hans La Comédie Humaine som erklæret forbillede, at italiensk-franske Émile Zola i 1871 påbegyndte den serie på 20 romaner, som skulle skaffe ham verdensry og gøre ham selv til rollemodel for senere sociologisk og psykologisk tænkende realister. Les Rougon-Macquart skulle skildre mennesker fra de forskellige samfundsklasser lige fra borgere, adelsmænd og finansfolk over præster og kunstnere til proletarer og gadepiger. Under projektet lå to grundtanker. Dels studiet af blodets og miljøernes problemstillinger hos en enkelt slægt, dels studiet af Det Andet Kejserdømme fra Napoleon III’s statskup 1852 og frem til bøgernes egen tumultariske samtid.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her