Tour de France
Læsetid: 4 min.

Jules Vernes forestillingsevne inspirerer stadig til kritiske eventyr »Se med alle dine øjne, se!«

Jules Verne (1828-1905) blev med sine visionære romaner én af science fiction-genrens stamfædre, der begejstrede sine læsere med sin forestillingsevne, men også konfronterede dem med menneskehedens svaghed over for teknologiske nybrud
Jules Verne (1828-1905) blev med sine visionære romaner én af science fiction-genrens stamfædre, der begejstrede sine læsere med sin forestillingsevne, men også konfronterede dem med menneskehedens svaghed over for teknologiske nybrud

Sofie Holm Larsen

Kultur
8. april 2022

Jules Vernes forestillingsevne var helt enestående. Spektakulær, fantasifuld, indsigtsfuld, visionær, vidunderlig, urovækkende og verdensomspændende. I midten af 1800-tallet så han muligheder og scenarier, som må have forekommet fantastiske i sin tid, men som i dag i mange tilfælde i en eller anden form er virkelighed. Født i Nantes i 1828 og ind i et århundrede, hvor den menneskelige opfindsomhed og teknologiske udvikling gjorde folk sultne efter mere. Hans serie på over 60 romaner, ’Voyages extraordinaires’, hvor teknologisk intrikate opfindelser tager usandsynlige hovedpersoner og antihelte med på rejse med luftballon, ned under havets overflade, til jordens indre, ud i verdensrummet og hele vejen rundt om kloden, begejstrede læserne allerede i hans samtid, og han blev meget velhavende.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Line Palle Andersen

At læse "Jorden rundt på 80 dage" højt for min datter var lige så stor en fornøjelse for mig, som det var for hende. Jeg læste den samtidig som en stor hyldest til industrialiseringen, men også en foregribelse af den skade, som industrialiseringen afstedkommer. Fx da man ødelægger en bro for at komme hurtigst muligt over den, selvom det derefter bliver langt sværere at genopbygge den. Og ikke mindst da selskabet til sidst brænder den båd, som de sejler i, for at indfrie måltallene i form af at nå til London i tide. Det er der, vi er nu i verden. Vi brænder vores fundament for at indfrie vækstmålene. Måske vi ligesom Phileas Fogg reddes af, at vi har taget fejl af tiden. Men jeg tror det ikke. Desværre.

Ib Christensen

@Line Palle Andersen

Jeg tror jeg skal genlæse "Jorden rundt på 80 dage".

Læste alt af Jules Vernes da jeg var barn. Elskede hans historier. Han fik mig til at holde af, at udforske fantasiens såvel som virkelighedens muligheder.
Så finder det meget interessant, at han muligvis også faldt over, at fremstille fremtiden.
Jeg vil anbefale du også læser "Den hemmelighedsfulde ø".
Min personlige favorit. I den ser jeg der fortælles om vigtigheden af, at lære og vide noget. At kunne starte fra intet, og alligevel have viden og indsigt, som så viser jeg at have mere værdi, end materiale goder.
---

Alle andre:
Vores arvinger går en grum fremtid i møde. Vores generation, har sat overstyr, hvad vores bedste og Olde forældre sled for.
Dem der er bedst rustet til fremtiden, er ikke dem der har IT kurser, og blevet opgraderet til arbejdsmarkedet.

Det er dem der er med på alle spejder lejre, og kan nå morgendagen uden strøm og gasfyr.
Det er dem der ikke er oplært med, at kønsroller og ligestilling er vigtigere end samarbejde og balance.
Det er dem der kan kende forskel på, hvad man tror man ved og hvad man ved man tror.