Tour de France
Læsetid: 3 min.

Pierre Bourdieu afslørede det sociale livs usynlige magtkampe

Pierre Bourdieu leverede kritiske våben til dem, der vil udstille undertrykkelse i samfund, der bliver ved med at lyve om deres egne uretfærdigheder og ulighed
Pierre Bourdieu leverede kritiske våben til dem, der vil udstille undertrykkelse i samfund, der bliver ved med at lyve om deres egne uretfærdigheder og ulighed

Bernard Lambert

Kultur
22. april 2022

Børn fra arbejderklassen står ofte i et eksistentielt dilemma i skolen: De kan sjofle undervisningen og lektierne og demonstrere, at de vil skide på en institution, som får dem til at føle sig dårligere og dummere end de pæne børn. Den strategi giver måske modstandens stolthed først, men den begrænser, og deres frihed ender som regel med endnu flere ydmygelser.

Eller de kan vælge at lave deres lektier og opføre sig så godt, de kan for at få gode karakterer og uddannelsesmuligheder. Men den strategi vil også give dem nederlag, fordi de mister noget af sig selv, når de ikke kan tale det sprog, de er vokset op med, og fordi afstanden mellem dem og middelklassens børn bliver synlig for alle, når de skal bide tænderne sammen for at klare noget, der for børn fra den kulturelle overklasse falder let og naturligt:

»De undertrykte står næsten altid i et ubehageligt dilemma«, forklarer sociologen Pierre Bourdieu, der blev født i en lille by i Pyrenæerne som søn af en postarbejder i 1930 og døde som verdensberømt sociolog og beundret venstreintellektuel i 2002: »De må vælge mellem to løsninger, der er lige utilfredsstillende.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

"sin tids væsentligste sociolog" - sammenlignet med Habermas, Alexander, Archer, Luhmann, Giddens, Aron, Luckmann, Touraine, Bauman, osv osv? Bourdieu fokuserede på magtsystemernes reproduktion, men forbigik deres reformer og revolutioner. Han påpegede afmagten, men ikke mulighederne for empowerment.