Tour de France
Læsetid: 2 min.

Piketty har gjort vilde ideer om solidaritet til effektive våben mod kapitalismen

Thomas Piketty (f. 1971) er måske den største globale franske intellektuelle i det 21. århundrede. Han har skabt en kapitalismekritik, som inspirerer politiske ledere, mobiliserer protestaktioner og ændrer vores forståelse af vores egen magt
Thomas Piketty (f. 1971) er måske den største globale franske intellektuelle i det 21. århundrede. Han har skabt en kapitalismekritik, som inspirerer politiske ledere, mobiliserer protestaktioner og ændrer vores forståelse af vores egen magt

Joel Saget

Kultur
29. april 2022

Den for langt de fleste intetsigende formel »r > g« blev for nogle år siden pludselig til en figur på attraktive T-shirts for rebeller. Den blev dyrket som bevis på kapitalismens groteske uretfærdighed, og den blev en læresætning for venstreorienterede politiske ledere over hele verden. Formlen var med til at gøre sin ophavsmand, Thomas Piketty, der er født i Clichy uden for Paris i 1971, til den mest indflydelsesrige venstreorienterede økonom i det 21. århundrede.

Den formel, der kan tage sig teknisk og utilgængelig ud, siger noget enkelt: Når afkastet på kapital (r) er større (>) end væksten i økonomien (g), har man en dynamik, som øger uligheden på en måde, der koncentrerer velstanden blandt de rigeste. Det betyder, at de, der har kapital, tjener mere på det, end alle dem, der arbejder i samfundet. Det er ikke bare ulighed, men en form for ulighed, der er i strid med alt, hvad vi lærer vores børn om, at man skal belønnes for sit bidrag til samfundet og det, vi siger til hinanden om, at forskellene i vores samfund ikke bygger på privilegier, men på indsats og egenskaber.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Henrik Madsen

Jeg kan godt lide det afsluttende citat i Rune Lykkebergs artikel. Piketty: »Ethvert samfund skal retfærdiggøre sine uligheder. Der skal være grunde til dem, ellers risikerer hele den politiske og sociale orden at styrte sammen.«

Men den her sætning af Rune Lykkeberg, den kunne godt trænge til en forklaring/uddybning - for hvad står der egentligt her: “Piketty … brugte derimod den franske revolutions idealer som kontrast til vor tids økonomiske orden for at vise, at kapitalismen forråder vores demokratiske grundprincipper” ?

Steffen Gliese

Henrik Madsen, der står jo bare, at Liberalitet og Liberalisme er hinandens absolutte modpoler.

Henrik Madsen

Ja det står jo helt klart at Lykkeberg mener “den franske revolutions idealer” står i kontrast til “vor tids økonomiske idealer” … og det er fint at du oversætter det til Liberalitet vs. Liberalisme. Men:

1. Det forklarer jo stadig ikke hvad forskellen er! Du forklarer jo intet med det du skriver.

2. Kan du dele et link det forklarer dit “Liberalitet” ?