Podcast
Læsetid: 1 min.

Podcast: Orbáns sejr, ukrainsk kulturarv og Reformkommissionen

I denne uges Radio Information skal vi tale om valget i Ungarn. Om den kulturarv, der lige nu ødelægges i Ukraine. Og om anbefalingerne til en reform af de videregående uddannelser. Og så har Rune Lykkeberg optur over noget, som de unge er begyndt at sige ...
Foto: Ferenc Isza/AFP/Ritzau Scanpix, Anna Voitenko/SIPA/Ritzau Scanpix, Philip Davali/Ritzau Scanpix

Foto: Ferenc Isza/AFP/Ritzau Scanpix, Anna Voitenko/SIPA/Ritzau Scanpix, Philip Davali/Ritzau Scanpix

Kultur
9. april 2022

Søndag aften blev en usædvanligt bitter nat for den ungarske opposition, hvor hele seks partier var gået sammen i forsøget på at vælte Viktor Orbán og hans højrenationale parti Fidesz. Omkring midnat stod det klart, at Viktor Orbán ikke bare har genvundet regeringsmagten i Ungarn, men kan gå ind i sin fjerde regeringsperiode med hele 135 sæder ud af de 199 i parlamentet. Men hvad vil han mon bruge dem til? Og hvad skal EU gøre ved det? Mathias Irminger Sonne har besøgt landet. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Michael Gudnæs

Hvad er det lige for en kulturarv, der skal bevares? Ikke en ukrainsk, tilsyneladende, for alle eksemplerne om redningsaktioner kommer fra Lviv området og fra Krim, de to dele af det moderne Ukraine, som aldrig har haft noget med ukrainsk kultur at gøre. Lviv er en polsk by, som Sovjetunionen indlemmede så sent som efter 2. verdenskrig sammen med andre dele af det østlige Polen. Og Krim hørte under Krim-khanatet i århundreder, indtil Katarina den Store af Rusland erobrede den i slutningen af 1700-tallet. Den blev først gjort til en pro-forma del af Ukraine, da Leonid Krutchev skulle takke det ukrainske kommunistparti for deres støtte til ham i magtkampen efter Stalins død. I skal altså ikke tro på alt, hvad I hører!

Torben Lindegaard

@Michael Gudnæs 09. april, 2022 - 07:26

Jeg googlede "Krim-khanatet" - og se, hvad der dukkede op:

"In 1783, violating the 1774 Treaty of Küçük Kaynarca
(which had guaranteed non-interference of both Russia and
the Ottoman Empire in the affairs of the Crimean Khanate),
the Russian Empire annexed the khanate."
citat fra Wikipedia - opslag "Crimean Khanate"

Det er russisk tradition ikke at overholde de traktater, som man indgår.

Søren Kristensen

Husk også at holde øje med de indiske medicin/famaceut-studerende som blev evakueret til Ungarn, under invationen i Ukraine, mod at få husleje og varmeudgifter betalt hjemmefra (læs. billig russisk olie).

Indien er jo sådan lidt comme si comme ca, når det kommer til loyalitet mod vesten og det kan næppe være hensigtsmæssiget, hvis EU skal lever kritisk knowhow for EU midler gennem Ungarn til formål, der i sidste ende ikke vil os det godt. If you know what I mean.

til Søren K. Forstår ikke din kommentar men jeg ved at Ukraine er pioneer i hele den industri som laver penge på udenlandske studerende. For 25 år siden kunne man blive læge i Kiev mod god betaling under bordet. Alle de store uddannelsestraditioner blev etableret under sovjettiden og brugt /tilbudt internationalt for derefter helt at blive overtaget af meget tvivlsomme profiler, firmaer mv. Minsk var også en mulighed.... nej man skal bestemt ikke tro på alt hvad man læser.