Bognyt
Læsetid: 4 min.

Sidste år blev 277 personer, vi kender til, fængslet for at skrive

Myanmar er årets højdespringer i antallet af tilbageholdte forfattere, mexicanske Gloria Gervitz er død, og så har Elena Ferrante skrevet om at skrive, det har hun gjort godt
Demonstranter i Yangon forlanger tilbage i februar 2021 den tidligere, demokratisk valgte leder i Myanmar Aung San Suu Kyi løsladt.

Demonstranter i Yangon forlanger tilbage i februar 2021 den tidligere, demokratisk valgte leder i Myanmar Aung San Suu Kyi løsladt.

Nyein Chang Naing

Kultur
29. april 2022

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.

FÆNGSLET FOR AT SKRIVE

HELE VERDEN

Det står sløjt til med demokratiet mange steder i verden og dermed også med mange forfatteres mulighed for frit at udtrykke sig. PEN America udgiver nu for tredje år i træk et Freedom to Write Index: en oversigt over de forfattere, akademikere og intellektuelle verden over, der i det forgangne år er blevet tilbageholdt eller fængslet for i skrift eller på anden vis at have ytret sig offentligt. PEN America kan dokumentere 277 arrestationer eller tilbageholdelser i 2021. I 2020 var tallet 273, mens det i 2019 var 238.

De dokumenterbare tilfælde er naturligvis bare en dråbe i havet, men forholder man sig til den, ser toptilisten over tarvelige nationer bedømt ud fra antallet af arrestationer og tilbageholdte således ud for 2021: 1. Kina. 2. Saudi-Arabien. 3. Myanmar. 4. Iran. 5. Tyrkiet. 6. Egypten. 7. Belarus. 8. Vietnam. 9. Indien. 10. Eritrea.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her