I denne uge lærte vi, at pandaer altid er news, og at Disney gør, som de prædiker – i hvert fald under pres

Kulturredaktionen må konstatere, at danske medier nok er præcis så vilde med pandaerne i Københavns Zoo, som kineserne havde håbet. Spørgsmålet er, om Sydkoreas præsident er tilsvarende begejstret for landets superstjerner i K-pop-bandet BTS, for kun han kan fritage dem fra den truende værnepligt
Kulturredaktionen må konstatere, at danske medier nok er præcis så vilde med pandaerne i Københavns Zoo, som kineserne havde håbet. Spørgsmålet er, om Sydkoreas præsident er tilsvarende begejstret for landets superstjerner i K-pop-bandet BTS, for kun han kan fritage dem fra den truende værnepligt

Katrine Bælum

Kultur
29. april 2022

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Vi er vilde med pandaer – også når de ikke gør noget

Hvis det skulle være gået nogens næse forbi, åbnede der sig sidste weekend et parringsvindue på 72 timer for pandaerne i Københavns zoo. Hunpanda Mao Sun kom i brunst, og så var dyrepassere, publikum og især pressen ellers på pletten.

På P1 gav man den seneste status på den sort-hvide elskov i radioaviserne søndag igennem. Berlingske rapporterede fra kanten af buret, akkompagneret af fotografier af glade gæster bag festivalhegn. Dyrepasser og zoologisk direktør Mads Bertelsen turnerede i medierne med anekdoter om pandaavl – blandt andet kunne han oplyse, at man har importeret urin fra hanner i udlandet og spredt det i buret i håbet om, at hanpanda Xing Er ville oppe sig for konkurrencens skyld.

Mandag måtte samtlige medier så konstatere, at der ikke var amoriner i luften.

Her på redaktionen har vi ikke helt luret, præcis hvilke nyhedskriterier pandaernes ikkesex levede op til. Til gengæld har vi fået en grundig lektion i pandaernes potentiale som diplomatisk pressionsmiddel. Råb »panda i brunst«, og du skal se en dansk mediestand komme løbende.

I øvrigt skal alle eventuelle fremtidige pandaunger til Kina, så snart de er store nok. Hele showet er som bekendt kun til låns.

Bodil Skovgaard Nielsen

 

Skal K-pop-stjerner udskifte pop med marchmusik?

Verdens største boyband, sydkoreanske BTS, deler vandene i hjemlandet. Selv om de syv medlemmer bidrager med næsten 25 milliarder kroner til den sydkoreanske økonomi og har uset stor international succes, siger loven, at de skal i militærtjeneste som alle andre. Alle fysisk egnede mænd i alderen 18-28 år skal i minimum 18 måneder lære at forsvare sig mod Nordkorea, og K-pop-stjerner er ingen undtagelse.

Lee Jin-man

Da det ældste medlem i BTS, Jin, blev 28 vedtog parlamentet en lov, der siden er blevet kaldt BTS-loven, om at visse popstjerner kunne vente, til de fylder 30, skriver The Guardian. Det gør han i år, så nu er debatten blusset op igen, og bandet håber på en løsning, inden præsident Moon Jae-in træder tilbage den 10. maj. Lige nu er det kun store sportsstjerner og internationalt anerkendte klassiske musikere, der slipper for at hoppe i trøjen.

Lise Benthin Præstgaard

 

Disney World mister særbehandling efter kritik af homofobisk lov

AFP

Da Disney World blev etableret i Florida i 1967, fik Disney ret til at udøve en form for selvstyre på det 120 km2 store område, der rummer et kompleks af forlystelsesparker og hoteller. Med aftalen er Disney undtaget for at betale en del skat, der ellers skulle betales, og indtil for nylig har der været en tæt alliance mellem Floridas politikere og delstatens største arbejdsgiver, Disney. Begge parter har været gavmilde med henholdsvis hensyn og økonomisk støtte.

Men nu har Disney trukket støtten til republikanerne i Florida i protest mod den såkaldte Don’t Say Gay-lov, som Floridas guvernør, Ron DeSantis, har fået indført. Ifølge den må ansatte i børnehaver og grundskolens første trin ikke tale med børnene om seksualitet og kønsidentitet, der afviger fra gode gamle heteroseksualitet og ciskønnethed. Som straf har Ron DeSantis har fået vedtaget, at selvstyreaftalen skal opsiges. Det skriver blandt andet det amerikanske medie Variety.

Disneys protest mod Don’t Say Gay-loven kom i marts, efter en gruppe medarbejdere fra det Disney-ejede animationsselskab Pixar kritiserede Disney for ikke at sætte handling bag firmaets minoritetsvenlige hensigtserklæringer.

Lone Nikolajsen

 

Det verdensberømte kompagni DV8 indstiller dansen

Tungekys og kvælertag mødtes i dansen hos DV8 Physical Theatre. Det engelske kompagni blev skabt i 1986. Men denne uge sluttede det hele. Den nu 65-årige australskfødte koreograf Lloyd Newson har opløst kompagniet. Som farvelgestus har DV8 lagt sine legendariske videodanseværker ud til streaming – Blandt andet. Dead Dreams of Monochrome Men, Strange Fish og The Cost of Living. Hele kompagniets 36-årige historie er desuden samlet af Theatre Collection ved University of Bristol.

DV8 viste, at ordløs dans kan virke eksplicit politisk. I Danmark har DV8 sat æstetiske aktivismespor hos blandt andet Mute Comp. og Uppercut Danseteater. DV8 skabte ikke mindst dans om at være marginaliseret som bøsse eller lesbisk i et heterodomineret Europa – og om højredrejningen, der måske kryber ind i vores kroppe, uden vi mærker det. Fysisk provokerede DV8 med danserarme, der begyndte at strække sig opad i nazistiske heilhilsner – sat i kontrast til kærlighedskroppe i frygtløse stuntspring. Ofte med nøgne danserfødder i en regn af hadefulde glasskår. Tusind kys og tak for dansen!

Anne Middelboe Christensen

 

Jens Haaning tog pengene, løb og vil nu sælge værket

Jens Haaning: ’Take the money and run’.

Jens Haaning: ’Take the money and run’.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Sagen om kunstværket Take the money and run af Jens Haaning har efterhånden taget mange drejninger. Først fik Kunsten i Aalborg en overraskelse, da hans værk til udstillingen om arbejde ikke bestod af rammer med i alt 532.549 kroner, der svarer til en gennemsnitlig dansk og østrigsk årslønning, men tomme rammer. De originale værker skulle vise lønnen som et instrument til at måle arbejdets værdi samt nationale forskelle i EU.
»Værket er, at jeg har taget deres penge, og værket er så materialiseret ved, at der hænger to tommer rammer,« sagde Haaning til kunstmediet Et hul i markedet. Siden udstillede museet rammerne og stævnede Haaning for at få tilbagebetalt pengene.

Nu har sagen taget endnu en drejning, da Haaning vil sælge værket, altså materialiseringen af det, men Kunsten vil ikke udlevere det, så længe sagen ikke er afsluttet.

»Jeg har aldrig været så meget økonomisk på røven, som jeg er lige nu«, siger Haaning til Politiken. Han vil bruge pengene fra salget til at hyre advokater, der skal udarbejde en regning til museet, fordi han mener, det har brudt sig mod ophavsrettighederne ved at videredistribuere billeder af det. Den sidste drejning er næppe taget i den sag.

Lise Benthin Præstgaard

Venskabsstatue revet ned i Kyiv

Minchenko Hennadii

»Rusland ødelagde millioner af ukraineres hverdagsliv og ødelagde freden i Europa,« sagde Kyivs borgmester, den tidligere mesterbokser Vital Klitschko, onsdag, da han stod i spidsen for nedrivning af en statue i den ukrainske hovedstad. Statuen, der forestiller to mænd, som under en stor regnbue, holder en medalje i luften, repræsenterer venskabet mellem Ukraine og Rusland og var en gave fra Sovjetunionen til Ukraine i 1982. Og statuen er ifølge NPR, der citerer en kommunal embedsmand i Kyiv, ikke det eneste monument, som skal fjernes eller omdøbes. I alt findes der 279 gader og 60 mindesmærker i byen, som rummer referencer til Rusland og Belarus.

Christian Monggaard

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Christian de Thurah

Kunne man overveje at sende pandaerne hjem til Kina?

Rolf Andersen

Tror da pokker, at de to uskyldige dyr, der ufrivilligt er sendt i eksil langt fra hjemlandet og nu er under intensiv overvågning her i Danmark, ikke liiige har lyst til at sætte unger i verden ;)

Måske kunne man tvangshjemsende dem .. men på den anden side: Kan iman kke bare sende den til Rwanda ?