Ugen ifølge os: Zelenskyj til Grammy-uddeling, Sauternes med is (gisp!) og en venneløs Anna Netrebko

Præsident Zelenskyj kaldte til søndagens Grammy-uddeling krig for musikkens største modsætning, Berlingskes vinanmelder er (retteligt) »rystet« over et forslag om at drikke Sauternes med is, og så har den russiske stjernesopran Anna Netrebko ikke mange venner tilbage – ikke engang Vladimir Putin
Den verdenskendte russiske operasopran Anna Netrebko var tidligere bonkammerat med Vladimir Putin, men efter krigen i Ukraine er flere af hendes koncerter blevet aflyst.

Den verdenskendte russiske operasopran Anna Netrebko var tidligere bonkammerat med Vladimir Putin, men efter krigen i Ukraine er flere af hendes koncerter blevet aflyst.

YURI KOCHETKOV

Kultur
8. april 2022

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Lidt for smart PR-trick

Den stort opsatte Beatles-musical She Loves You!, der kører i Tivolis Koncertsal, fik generelt ret dårlige anmeldelser, men der var en undtagelse. Mediet Kulturinformation gav seks stjerner og skrev blandt andet, at det var så godt, »så tårerne triller« – så det har teatret selvfølgelig trykt på plakaten. Mediet Frihedsbrevet studsede over anmeldelsen – ikke mindst fordi den var underskrevet af anmelderen »Roxnakowsky« – og kontaktede kulturinformation.org’s chefredaktør, Jesper Hillestrøm, som i første omgang nægtede at oplyse, hvem der stod bag pseudonymet, men til sidst indrømmede, at det var ham selv. Det viser sig, at mediet kun udgiver positive og meget begejstrede anmeldelser, som flere forestillinger så citerer og bruger i deres PR. På den måde får mediet opmærksomhed. Smart trick, men ikke smart nok til ikke at blive opdaget af kvikke journalister.

Rasmus Elmelund

’Russiske dansere’ er nu ukrainere

Den kulturelle boykot af Rusland har efterhånden nået et vist omfang, og nu er turen kommet til fransk, impressionistisk kunst fra 1800-tallet. Det britiske nationalgalleri i London har besluttet at omdøbe den franske impressionist Edgar Degas’ maleri Russiske dansere fra 1899, så værket nu bærer navnet Ukrainske dansere i stedet. Det skriver The Guardian.

Beslutningen om at ændre navnet kommer i kølvandet på, at flere ukrainere på de sociale medier har rettet henvendelse til nationalgalleriet. Titlen på værket har dog været omdiskuteret i en række år – også i kunstfaglige kredse.

Album / Fine Art Images

Der er derfor en vis logik bag beslutningen ud over Rusland slem, Ukraine god, idet danserne i Degas’ maleri bærer et hårbånd samt en guirlande i Ukraines nationalfarver gul og blå. Omvendt kunne man måske også argumentere for, at hvid, blå og rød, farverne i det russiske flag, er at finde i dansernes dragt. Se billedet, og bedøm selv.

William Sass

En sangfugl med brændte broer

Den verdenskendte russiske operasopran Anna Netrebko har snart ikke mange venner tilbage. I 2021 var hun ellers bonkammerat med Putin og fejrede sin 50-års fødselsdag i Kreml. Men efter invasionen af Ukraine blev først en koncert med hende i Musikhuset i Aarhus aflyst, og i sidste uge fulgte The Metropolitan Opera i New York trop og tog hende af sæsonprogrammet. Det skete endda, efter at Netrebko havde måttet udsende en erklæring om, at hun ikke er allieret med noget politisk parti, og at hun fordømmer krigen i Ukraine.

Men det var åbenbart for meget – nu for hjemlandet. Operaen i Novosibirsk har ifølge Le Figaro nu aflyst deres koncerter med Netrebko med henvisning til, at hun har vendt fædrelandet ryggen. »At bo og optræde i Europa (...) har vist sig at være vigtigere for hende end fædrelandets skæbne«, skriver operaen i en pressemeddelelse. Det er ikke nemt at spille på flere heste, når man blot er én sangfugl.

Bodil Skovgaard Nielsen

Zelenskyj til Grammy-uddelingen: Fyld stilheden med musik

Op til oscaruddelingen for to uger siden var der rygter om, at Ukraines præsident Zelenskyj ville tale til prisshowet. Den ene vært Amy Schumer havde foreslået det. Sean Penn (der var i Ukraine i begyndelsen af krigen for at lave en dokumentar og nu prøver at rejse penge til kampfly til landet) truede med at smelte sine Oscars, hvis ikke Zelenskyj fik lov at tale. Og aftenens anden vært, Wanda Sykes, udtalte, at han vist havde travlt for tiden.

Valerie Macon

Zelenskyj talte ikke til oscaruddelingen, men fandt dog tid til at optage en tale til søndagens Grammyuddeling i Las Vegas. Her kaldte han krig for musikkens største modsætning og sagde, at Ukraines musikere »synger for de sårede på hospitalerne. Selv for dem, der ikke kan høre dem.« Han talte om den frygtelige stilhed, Ruslands bomber bringer med sig, og opfordrede musikbranchen til at fylde stilheden med musik og fortælle sandheden om krigen. Efter Zelenskyjs tale optrådte den ukrainske sanger Mika Newton sammen med amerikanske John Legend. Man ved ikke, om Sean Penns oscarstatuetter er intakte.

Lone Nikolajsen

Den søde smag af krise

Silke Hoelgaard

Engang var de viskøse gyldne dråber reserveret til konger. Nu kan man »næsten ikke få lov til at give det væk gratis«, udtaler en topvinhandler til Financial Times. Det er den søde og ædelrådsinficerede vin fra området Sauternes i Bordeaux, der er tale om. Søren Frank skriver i Berlingske, at det, der engang var verdens dyreste vin, i dag er i dyb krise. Blandt andet fordi vi (fejlagtigt?) opfatter Sauternes som dessertvin. Og dessertvin er på deroute – den sprøde, saftige og syrerige (natur) vin har afvænnet vores smagsløg fra klistersødmen.

Flere Sauternes-producenter foreslår at drikke vinen med et par isterninger som en aperitif. Og av, det gør lidt ondt i vinhjertet. Også Søren Frank blev »rystet«, da han hørte om »den ædle nektar on the rocks med appelsinskal!«. Når man tænker på, at der skal en hel vinstok til bare ét enkelt glas vin, at druerne skal håndhøstes enkeltvis, og at produktionen er stærkt truet af klimaforandringerne, får man også lyst til, at de sidste dråber skal nydes neat, tak.

Matilde Westfall Gram

17 organisationer trækker ’Stregen i sandet’

»Det burde ikke være muligt, men nu har I gjort det,« sagde erhvervspsykologen Louise Dinesen ved præsentationen af adfærdsændringsprojektet Stregen i sandet i Cinemateket. Det umulige ligger i, at hele 17 organisationer fra film, tv og teater er gået sammen om at forbedre arbejdsmiljøet og gå imod krænkelser. Det er blandt andet Dansk Skuespillerforbund, Producentforeningen, Dansk Teater, Det Danske Filminstitut og Dansk Journalistforbund, der står bag kampagnen. Ønsket er, at alle skal hjælpe hinanden til at turde reagere, når nogen bliver dårligt behandlet. Der er udtænkt konkrete procedurer til arbejdspladserne og blandt andet lavet handouts, som teatre og filmproducenter kan introducere ved prøvestart, også til freelancerne. Alt sammen ud fra tre kodesætninger: ’Grib ind! Hent hjælp! Følg op!’ »Arbejdsmiljøet er ledernes ansvar. Men det er alles opgave,« lød påmindelsen. Efterfulgt af den anerkendende pointe: »Dårligt arbejdsmiljø handler ikke om onde mennesker, men om onde mønstre i kulturen.«

Anne Middelboe Christensen

Ugen på kulturgangen

Hver uge samler Informations kulturredaktion et potpourri over kulturelle begivenheder og særligheder, som har optaget dem.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Christian de Thurah

Problemerne i verden kan da ikke være så alvorlige, når man kan blive “rystet” (shaken, not stirred?) over, at nogen kommer isterninger i sauternes.