Feature
Læsetid: 16 min.

I Ukraine udspiller en kulturel redningsaktion sig parallelt med krigen

Få er mere bevidste om vigtigheden af kulturarv som taktisk militært redskab end Vladimir Putin, siger ekspert. Derfor holder man vejret i det vestlige Ukraine, mens man mobiliserer for at redde landets kulturarv.
Bøn i den latinske kirke i Lviv efter krigsudbruddet. Udenfor er statuer blevet pakket ind, og vinduerne er dækket med træplader.

Bøn i den latinske kirke i Lviv efter krigsudbruddet. Udenfor er statuer blevet pakket ind, og vinduerne er dækket med træplader.

Anna Voitenko

Kultur
8. april 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Den står nok ikke beskrevet i nogen militærmanual, den ’rustning’, statuen foran den latinske kirke i Lviv i Ukraine har fået på.

Et miskmask af plastikposer og -folie viklet fast med gaffatape og så en slidt, ulden skummadras, der er begyndt at bøje sammen på midten, pryder nu det, der indtil for godt en måned siden forestillede en langhåret, mandlig skikkelse, klædt i lang kjortel og spejdende mod himlen med en bibel i den ene hånd og den anden håndflade vendt opad.

Munderingen er dog lavet i den bedste mening. For da russiske soldater og kampvogne rullede over grænsen til Ukraine, var det ikke kun det ukrainske militærberedskab, der blev sat til at forsvare landet. I det ukrainske kulturlandskab har en større forsvarsaktion også udspillet sig sideløbende med krigen for at beskytte landets statuer, monumenter og andre kulturskatte.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Annette Chronstedt

I dette nylige indlæg på et russisk statsmedie fra én af Kremls strategiske ideologer kan man stifte bekendtskab med det uhildede folkemord på alle planer, som er Kremls hensigt med invasionen. Det giver et blik direkte ind i den rendyrkede fascisme:

https://cryptodrftng.substack.com/p/day-40-what-russia-should-do-with?s=...