Tour de France
Læsetid: 2 min.

Med Vestens ideer, vreden fra syd og vold ville Frantz Fanon skabe en tredje verden

Frantz Fanon (1925-1961) bekæmpede den vestlige kolonialisme og den afrikanske dyrkelse af oprindelige identiteter på samme tid. Han forenede eksistentiel frigørelse og politisk uafhængighed i sin stadig i dag forbilledlige antikolonialisme
Frantz Fanon (1925-1961) bekæmpede den vestlige kolonialisme og den afrikanske dyrkelse af oprindelige identiteter på samme tid. Han forenede eksistentiel frigørelse og politisk uafhængighed i sin stadig i dag forbilledlige antikolonialisme

AFP/Scanpix

Kultur
22. april 2022

Det første, mange mænd fra Afrika gjorde, når de ankom til Europa, var at gå på bordel for at penetrere en hvid kvinde. De var selv symbolsk penetreret af kolonialisme, de havde fået installeret et begær efter vestlige goder, men også den nedværdigende bevidsthed om, at de på grund af deres race ikke havde adgang til de goder.

Psykiateren, filosoffen og den revolutionære aktivist Frantz Fanon, som blev født i det franske departement Martinique i 1925 og døde allerede i 1961 af kræft i USA, fortæller historien om de sorte mænd på de hvides bordel i Sort hud, hvide masker fra 1952. Disse mænd vil anerkendes af de fine hvide i metropolen, men de hader dem også, fordi de er deres undertrykkere. De var blevet ydmyget som mænd, og de reproducerede ydmygelsen, når de ville gøre sig fri.

Gennem sit psykiatriske arbejde med koloniserede mænd udviklede han en avanceret forståelse af kolonialismen som eksistentiel erfaring og gennem filosofiske studier den mest radikale frigørelsestænkning i det 20. århundrede.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her