Yevgenias dagbog: Husk Butja, husk Verkhnotoretske, og husk krigsforbrydelserne i de ukrainske landsbyer

»Jeg beder mine læsere, alle dem, som er med os i tankerne, om at indprente sig de ukendte bynavne fra Ukraine,« skriver forfatter og fotograf Yevgenia Belorusets. Hun bor i Kyiv og har skrevet dagbog, siden den dag, krigen begyndte
Et træ i Kyiv ligner træerne i Toretsk.

Et træ i Kyiv ligner træerne i Toretsk.

Yevgenia Belorusets

Kultur
4. april 2022

Dag 38: Latteren vender tilbage til Kyiv

Lørdag den 2. april

En veninde sendte mig et foto. Det viste hendes mands hånd, hvorpå der lå små, bølgeformede metalstykker. Hun føjede til: »Det er Grad.« Grad er navnet på et af Ruslands mest livsfarlige missilkastersystemer. Den bløde håndflade på fotoet havde et svagt lyserødt skær, og når jeg ser på det, tænker jeg på min venindes familie. Hun er kunstner og hedder Alevtina Kahhidze. Hendes mor døde for nogle år siden på grænsen mellem de besatte dele af Donbass og de områder, der kontrolleres af Ukraine. Som mange gamle mennesker måtte hendes mor foretage en udmattende og ydmygende rejse på flere timer hen over den nye grænse for at kunne hente sin pension på ukrainsk jord. Hun overlevede ikke sin sidste tur gennem kontrolposterne.

Hendes mor boede i den lille by Zhdanovka. Hun ville ikke forlade byen på grund af sin have. Da hun stadig levede, fortalte hun sin datter om livet i besættelsestiden, og datteren forvandlede hendes ord til tegninger. Bortset fra det hørte man efter 2014, efter begyndelsen af den russiske besættelse, ikke meget om byen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jens Thaarup Nyberg

Butja vil gå over i historien som et andet My Lei.

Men i kampen om sjælene må vi tage stilling, også til:

“ The Russian Defense Ministry said on Sunday that the Russian Armed Forces had left Bucha, located in the Kiev region, on March 30, while "the evidence of crimes" emerged only four days later, after Ukrainian Security Service officers had arrived in the town. The ministry stressed that on March 31, the town’s Mayor Anatoly Fedoruk had confirmed in a video address that there were no Russian troops in Bucha. However, he did not say a word about civilians shot dead on the street with their hands tied behind their backs.”

https://tass.com/politics/1431813?utm_source=indianpunchline.com&utm_med...

Per Dørup, Steen K Petersen og Anne Højholt anbefalede denne kommentar
Steen Ole Rasmussen

Der bliver begået folkemord i Ukraine, billederne fra Butja viser det!

Hvad gør den vestlige verden?

Man taler om nødvendigheden af at opruste, hvilket ikke vil kunne nå at få nogen som helst indflydelse på, hvad der sker nu og her i Ukraine.

Man taler om at skærpe sanktionerne, men sagen er, at vore lede ledere har svigtet fuld time og at man i EUs top er mere bange for, at gassen fra Rusland udebliver, end man er parat til at lukke for strømmen af penge til Putins krig som betaling for gassen.

Tyskland er rystende bange for, at Putin lukker for gassen, således at man bliver nødt til at skrue ned for forbruget, produktionen!

Der er fortsat fri hastighed på de tyske motorveje, og en af nyhederne på TVA d.3/4 2022 var, at nu er efterspørgslen på charterrejser 40 % over, hvad de var før coronaen!

Macron er bange for at tabe valget, og uha dada et tab for magteliten på EU-plan, der ville være tale om!

Støtten til nationalisterne i Serbien og Ungarn er lammende. Ved man hvorfor?

Hvad sker der, når mængden af ukrainske flygtninger runder de 10 millioner, og der skal opnås enighed om at fordele dem i EU.

Er der en eller anden i medieverdenen, der kan finde ud af at skrive lidt om, at magteliten i Vest har svigtet over for alle afgørende udfordringer, og at der ingen integritet er tilbage her.

Nej, det er der ikke!

Hvilken bisar form for latter er det mon, der spreder sig i Kyiv?

Stop dog jer selv. Stop jeres hykleriske snak om at ville klimaet, miljøet, livet på jorden. I kan ikke engang finde ud af at sænke jeres overforbrug og destruktive fossildrevne økonomiske vækst et par procent af hensyn til de 40 millioner ukrainere, der er ved at blive bombet tilbage til stenalderen af en koldkriger, som ikke ville havde haft en chance uden Vestens patetiske adfærd.

Christa Una Ryholt og Helle Skjoldager anbefalede denne kommentar
Willy Johannsen

Jeg kan forstå, at debatten på Pervyj Kanal, at omstændighederne omkring ligene har været lige så grundigt analyseret, som analysen af de omkring 20.000 myrdede polakker, der blevet fundet i massegrave i Katyn, som russerne analyserede sig frem til, var myrdet af tyskerne. Det blev gentaget ved krigsforbryderdomstolen i Nürnberg.

I dag ved vi, at de personligt blev nakkeskudt af Stalins favorit bøddel, som måtte have massage med jævne mellemrum, fordi rekylen fra alle de her skud gjorde avs i hans hånd og arm. Rigtig synd for ham...
Nej, det med nakkeskud. Hvem kan i sin vildeste fantasi tro det om russerne...
https://en.wikipedia.org/wiki/Vasily_Blokhin

Kim Houmøller og Nels Friis Christensen anbefalede denne kommentar
Lasse Schmidt

Basal kilde-kritik og fakta-tjek.

Hvis du gerne vil have en gennemgang af, hvorfor du er blevet ført bag lyset i den her specifikke sag, kan jeg anbefale Bellingcat.

Søg evt. på "russias-bucha-facts-versus-the-evidence"

Jørgen Mathiasen

The Guardian videregiver nu den information fra ukrainske retsmyndigheder, at en anden bosættelse, Borodyanka, har været genstand for en større massakre end Butja.

Denne nyhed er knapt nok nået ud i verden endnu, men det kommer, og det vil også spille en rolle for de næste beslutninger om sanktioner og våbenforsyninger i G7-EU-NATO-kredsen.

Hvorfor er det så svært at tro på at der bliver begået overlagt mord på civile ?
Nævn en krig hvor det ikke er sket. Forskellen her er vel at der er en meget presse-offensiv strategi om at eksponere det ............

Willy Johannsen

Nu vinder Putin heldigvis ikke krigen, uanset hvor meget hans – jeg vil undlade at kalde dem, hvad jeg ved, at mange kalder dem - prøver at hjælpe ham.
Nogle vil kalde dem for nyttige idioter.
Det er helt, helt forkert.

Det er intelligente mennesker, som kynisk udnytter, at vi i et demokratisk samfund, ikke krummer et hår på deres hoveder, uanset hvor meget de forsøger at undergrave vores samfunds system ved at kolportere russiske propagandaløgne og forsøg på at sprede mistillid i en anspændt og meget farlig international situation.

Om de så selv tror på dem, tja? Det er nok noget med samvittighed. Eller mangel på samme. Eller en tro, som har slået dem med blindhed. Og så må vi jo være forstående eller hvad...?

Havde de samme mennesker boet i Rusland, og været tilsvarende kritiske overfor Putin-regimet.
Ja, så ved vi alle, og det gør de selvfølgelig også selv, at de for længst ville sidde i en eller fangelejr og rådne op.
Men i et frit og demokratiske land som Danmark, er der ingen grænser for, hvad de kan påstå. Og det benytter de sig af.
Frækhed belønner sig!
Og nu forsøger de at vende op ned på, hvad der er sandt og hvad der er løgn.
Men det er nu engang svært at lyve sig fra massakrer, hvor der er ganske almindelige troværdige mennesker, som har bevidnet det.
Det ved vi også godt alle sammen – inklusive dem der forsøger sig med løgnene…

Jørgen Mathiasen

Russerne har indtil dags dato nægtet at have nogen som helst andel i nedskydningen over Østukraine af flyet fra Holland og vil benægte det i al evighed.
Om de også kan benægte tilintetgørelseskrigen mod civile i Ukraine er mere tvivlsomt, men jeg opfordrer bare alle til at være opmærksom på, at der ved siden af den muligvis udsigtsløse juridiske behandling af russernes krigsforbrydelser også er en politisk, og den kan russerne ikke undvige. De vil blive stillet politisk til ansvar for deres handlinger.

Men de vil også få et militært svar. Krigsmålet for Vesten er at forhindre russerne i at vinde krigen, og det kræver, at man får bremset det russiske bombardement af ukrainerne. Den tyske udenrigsminister har her til aften talt om våbenoverførsler til Ukraine, og det skal forstås sådan, at tyskerne er ved at få gang i en stabil overførsel af effektive våben.