Tour de France
Læsetid: 3 min.

Yourcenar gør genfødslen ikke bare til lysets tid, men også mørkets, pestens tid

Marguerite Yourcenar (1903-1987) beskriver den tidsalder, vi kalder renæssancen, altså genfødslens tid, men ikke bare som lysets tid, men også mørkets, pestens tid
Marguerite Yourcenar (1903-1987) beskriver den tidsalder, vi kalder renæssancen, altså genfødslens tid, men ikke bare som lysets tid, men også mørkets, pestens tid

Sofie Holm Larsen

Kultur
13. april 2022

Marguerite Yourcenars forfatterskab er et af de bærende for det tyvende århundredes selvforståelse. Ikke bare den vesteuropæiske, men den kosmiske og globale.

Hun er født i Flandern, men opvokset som ’kulturfransk’. Det kalder hun det selv. Altså med den opfattelse af kultur, der bliver båret af særligt det franske sprog. Og netop i sproget er der ikke andre steder, hvor kulturen kan bo. Ikke kulturen som noget, man kan tage på sig for at komme frem i verden ad de veje, der allerede er tegnet, men kulturen som noget, man lever i med åbne sanser.

I 1947 flyttede hun til Nordamerika og bosatte sig med Grace Frick, sin engelske oversætter, på øen Mont Desert i Maine. Det sted i det amerikanske kontinent, der først nås af den opstigende sols stråler i øst. Marguerite Yourcenar havde på en måde samme position i litteraturen.

Det første af hendes store romanværker, Hadrians erindringer, er et over tre hundrede sider langt brev, hvor den romerske kejser Hadrian fortæller om sit liv til den syttenårige Markus, den senere kejser med tilnavnet Aurelius. Kejserfilosoffen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Frank Østergaard

Tak Laugesen - fint skriv!
Jeg må have fat i forfatterskabet igen.