Interview
Læsetid: 13 min.

Andrej Kurkov: »Jeg ser ikke nogen mulighed for fred, mens Putin er i live«

Den ukrainske stjerneforfatter Andrej Kurkov tror ikke, at Putins Rusland vil stoppe, før Ukraine er fuldstændig under russisk kontrol. Selv insisterer han på at blive boende i Ukraine. At forsøge at leve et normalt liv i krigstid er en måde at udvise trods, fortæller han Information under et besøg i København

Jeg ønsker ikke at blive udlænding, siger Andrej Kurkov. Han har flere forfatterkolleger, som i eksilet har mistet evnen til at skrive, fortælller han.

Anders Rye Skjoldjensen

Kultur
17. maj 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Andrej Kurkov ser ikke fjernsyn, men der er alligevel en særlig begivenhed, han drømmer om at se: Putins begravelse.

»Jeg vil tænde tv’et, når det sker,« siger han.

Vi sidder i hans forlæggers lejlighed ved Sankt Jørgens Sø i København, hvor den ukrainske forfatter bor i disse dage. Bor er måske så meget sagt, da de to næsten ikke har været hjemme. Andrej Kurkovs korte besøg i landet har været hektisk. Tidligere på ugen var han i Aalborg. Han har haft en lang række aftaler med forskellige medier – radio, tv, aviser.

Det er et travlt program. Men Andrej Kurkov lader til at trives i det. Som forfatter mener han, at det er hans pligt.

»Hvis man skriver bøger, bør man også præsentere dem,« siger han.

Andrej Kurkov er ikke hvem som helst. Han er en af Ukraines største nulevende forfattere. Hans bøger er oversat til 37 sprog og udkommer i 65 lande. Han er også en flittig kommentator i medierne, både ukrainske og internationale, og det forstår man, når man møder ham.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Oligarkerne, generalerne eller FSB, tjah, vi kan drømme! Navalny! Vi kan drømme videre!
Jeg ville resolut stemme for Putin, såfremt han kan sikre mig fred, økonomisk fremgang og et liv med muligheder for udvikling i hele verden!
Såhh, Putin, ta' dig lige sammen!
Og, det skal krigs-industrien også. Krudt og kugler ødelægger alt for meget, ligeså religionen!

Alvin Jensen

Rusland føler sig truet af nato og rusland har altid erobret land i retning mod hvad de regner for trusler. Intet nyt der.

Jens Thaarup Nyberg

Mon ikke FSB er nøglen.

Jens Thaarup Nyberg

Eller låsen.

Espen Bøgh

- Mon ikke flere og flere efterhånden begynder at vælge Putin fra på de indre linjer, for han kan jo ikke fortsætte med at skyde skylden på generalerne, FSB osv., uden nogen ikke længere vil finde sig i det, - der må andkomme modstand.

- Det er der også noget der tyder på, selv om det næsten ikke er synligt, så er der dog noget selv i Putins egne nye udlægning af Sveriges og Finlands tilslutning til NATO, der er blødere og lidt mere realpolitisk i sit syn herpå end tidligere, men alligevel med en slet skjult trussel og noget større.

- Putin ved godt vesten også har atom-våben, så hvad vil det nytte at affyre et stk af slagsen, - det må forventes der kommer et gensvar.

Forhåbentlig vil folkene omkring Putin ikke vær lige så tåbelige som Hitlers generaler der tomhjernes lod det hele forgå uden at gribe ind.

Nils Bøjden

"Andrej Kurkov: »Jeg ser ikke nogen mulighed for fred, mens Putin er i live«"

Så ved du hvad din næste opgave er

Jørgen Mathiasen

Det vil jo nok komme som en overraskelse, men under citatet, »hele verden er imod os«, har militæreksperten, ex-oberst Michail Chodarenok i russisk statsfjernsyn givet en vurdering af den militære situation, som stemmer overens med vurderingerne i vesten.

Især fremhæver Michail Chodarenok arméernes moral, top på ukrainsk side - ringe på russisk, hvorfor det ikke nytter at tælle soldater eller kampvogne, - det gjorde vestlige eksperter også ved krigens start. For Rusland vil den militære situation pga. våbenleverancerne kun blive værre.

Vi bliver alle sammen indhentet af realiteten og det gælder også for den russiske generalstab. Michail Chodarenok anbefaler derfor også den russiske ledelse at indstille sin sabelraslen over for Finland.

Det er endnu ikke afgjort, om Andrej Kurkov får ret i sin prognose.

Christian Mondrup

I tidligere artikler om de tilsyneladende lukkede politiske processer og magtkampe i Kreml har man kunne læse om risikoen for endnu værre personer på den formelle herskerpost. Jeg har forstået det sådan, at Putin blot er den aktuelle indehaver af denne post. Hvis han bliver afsat eller "dør en naturlig død", kan vi ikke nødvendigvis forvente en forandring til det bedre. I den sammenhæng er det svært at vurdere rækkevidden af den folkelige russiske opbakning til den nuværende russiske aggressive imperialistiske fremfærd. Hvor retvisende kan meningsmålinger være i et samfund det nuværende russiske?

Willy Johannsen

Det her er meget enkelt, som Andrej Kurkov gør opmærksom på
Lige som Hitler ikke vil erkende nederlaget, selv om han havde tabt på alle fronter, og fjenden allered stod inde i Berlin.
Så vil Putin ikke erkende sit nederlag, før han står i en lignende situation.. Og det er der trods alt et stykke vej til.
Måske bliver det en trediveårs krig om igen.
Hvor længe har den ikke allerede varet i Donetsk-regionen?