To champagneglas står på bordet, og Sven Moesgaard, grundlægger af vingården Skærsøgaard ved Kolding, hælder en gylden, skummende vin op.
»Den skal gerne stå i glasset og boble med små fine bobler,« siger han og tager glasset op til øret: »Den skal lyde pænt diskant, dufte af gær og ristet brød, og så skal den smage syrligt.« Han tager en tår og gurgler i munden. »Du har grønne æbler, citrus og en lille smule stjernefrugt.«
Det kunne lyde som beskrivelsen af et glas fransk champagne eller spansk cava, men vinen har Sven Moesgaard selv fremstillet af druer dyrket på dansk jord.
Mens mange er skeptiske ved tanken om at drikke vin fra Danmark, har vingården Skærsøgaard været forsidehistorie i The New York Times. Skærsøgaard fremstiller den eneste vin i Danmark med EU-certificeringen BOB (Beskyttet Oprindelses Betegnelse), som er en kvalitetsvurdering, der placerer vinene på linje med vine fra franske AOC’er eller italienske DOC’er. BOB-certificeringen dækker området Dons ved Kolding og er det nordligste EU-distrikt, hvor der må produceres kvalitetsvin.
Østers og vin.
Fremtiden er så lys at man er nødt til at have solbriller på 8)
Udtrykket "mere bæredygtig" giver ikke mening. Enten er noget bæredygtigt. Ellers er det ikke bæredygtigt. Overgangen til (økologisk) bæredygtighed vil i bedste fald tage tid, men indtil da er "bæredygtighed" blot et mål.
Og et ord man kan trykke på varerne, så forbrugerne tænker at: "Dén der kan vi sagtens købe helt uden omkostninger for naturen". Hver gang en forbruger som dig eller mig bruger penge bruger vi i dag uvægerligt ressourcer, som ikke gendannes hurtigt nok. Hvis ikke vi kan finde på en måde at forøge "gendannelsen", så er det eneste reelle alternativ at skrue forbruget ned. Det er så simpelt at det (bogstavelig talt) gør ondt.
I overskriften fremhæves muligheden for danskproduceret vin som en "konsekvens af klimaforandringerne", men når man læser artiklen viser det sig jo, at det ikke er klimaforandringer, men derimod bestemte kloner af druesorter, der gør det muligt.
De traditionelle druesorter har stadigvæk ikke tid til at modne i den korte danske vækstsæson. (Og det er altså ikke for at negligere klimaforandringer, blot for at sige, at konsekvensen af deres udtryk i Danmark ikke nødvendigvis muliggør vinproduktion med traditionelle druesorter).