Fremtidens mad
Læsetid: 5 min.

Dansk vin kan bidrage til en mere bæredygtig vinindustri – kan smagen følge med?

Som konsekvens af klimaforandringerne er det inden for de seneste fem år blevet muligt at fremstille EU-certificeret kvalitetsvin i Danmark. I vinbranchen hersker en optimisme over dansk vins rolle i kampen for en grønnere dagsorden, men spørgsmålet er, om smagen kan leve op til det
Dansk vin – som her på Skærsøgaards marker ved Kolding – dyrkes uden sprøjtemidler og produceres tæt på forbrugerne, så potentialet for en klimavenlig vin er stort.

Dansk vin – som her på Skærsøgaards marker ved Kolding – dyrkes uden sprøjtemidler og produceres tæt på forbrugerne, så potentialet for en klimavenlig vin er stort.

Mette Mørk

Kultur
14. maj 2022

To champagneglas står på bordet, og Sven Moesgaard, grundlægger af vingården Skærsøgaard ved Kolding, hælder en gylden, skummende vin op.

»Den skal gerne stå i glasset og boble med små fine bobler,« siger han og tager glasset op til øret: »Den skal lyde pænt diskant, dufte af gær og ristet brød, og så skal den smage syrligt.« Han tager en tår og gurgler i munden. »Du har grønne æbler, citrus og en lille smule stjernefrugt.«

Det kunne lyde som beskrivelsen af et glas fransk champagne eller spansk cava, men vinen har Sven Moesgaard selv fremstillet af druer dyrket på dansk jord.

Mens mange er skeptiske ved tanken om at drikke vin fra Danmark, har vingården Skærsøgaard været forsidehistorie i The New York Times. Skærsøgaard fremstiller den eneste vin i Danmark med EU-certificeringen BOB (Beskyttet Oprindelses Betegnelse), som er en kvalitetsvurdering, der placerer vinene på linje med vine fra franske AOC’er eller italienske DOC’er. BOB-certificeringen dækker området Dons ved Kolding og er det nordligste EU-distrikt, hvor der må produceres kvalitetsvin.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Morten Balling

Østers og vin.

Fremtiden er så lys at man er nødt til at have solbriller på 8)

Udtrykket "mere bæredygtig" giver ikke mening. Enten er noget bæredygtigt. Ellers er det ikke bæredygtigt. Overgangen til (økologisk) bæredygtighed vil i bedste fald tage tid, men indtil da er "bæredygtighed" blot et mål.

Og et ord man kan trykke på varerne, så forbrugerne tænker at: "Dén der kan vi sagtens købe helt uden omkostninger for naturen". Hver gang en forbruger som dig eller mig bruger penge bruger vi i dag uvægerligt ressourcer, som ikke gendannes hurtigt nok. Hvis ikke vi kan finde på en måde at forøge "gendannelsen", så er det eneste reelle alternativ at skrue forbruget ned. Det er så simpelt at det (bogstavelig talt) gør ondt.

uffe hellum, Henning Kjær og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar
Bjarne Jørgensen

I overskriften fremhæves muligheden for danskproduceret vin som en "konsekvens af klimaforandringerne", men når man læser artiklen viser det sig jo, at det ikke er klimaforandringer, men derimod bestemte kloner af druesorter, der gør det muligt.
De traditionelle druesorter har stadigvæk ikke tid til at modne i den korte danske vækstsæson. (Og det er altså ikke for at negligere klimaforandringer, blot for at sige, at konsekvensen af deres udtryk i Danmark ikke nødvendigvis muliggør vinproduktion med traditionelle druesorter).