Essay
Læsetid: 9 min.

Downton Abbey viser det værste og det bedste, og jeg elsker det

Fortællingen om herskab og tjenestefolk på Downton Abbey har gået sin sejrsgang i hele verden og er aktuel med en ny film, ’Downton Abbey: A New Era’. Der er intet nyt under solen, så hvorfor er det tiltrækkende? Kulturjournalist Lise Benthin Præstgaard har undersøgt sin egen store fascination af det britiske univers
Downton Abbey-serien begynder i 1912 og er med den nyeste film ’Downton Abbey: A New Era’ nået til 1928. På trods af titlen er der intet nyt, det er den samme opskrift og gudskelov for det.

Downton Abbey-serien begynder i 1912 og er med den nyeste film ’Downton Abbey: A New Era’ nået til 1928. På trods af titlen er der intet nyt, det er den samme opskrift og gudskelov for det.

Ben Blackall / © 2021 FOCUS FEATURES LLC.

Kultur
20. maj 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

»It was the best of times, it was the worst of times,« som Charles Dickens indleder En fortælling om to byer (1859) med, og sådan er det også med mit forhold til Downton Abbey. Dickens henviser til London og Paris i tiden før og under Den Franske Revolution, men ordene kunne være en transskription af min indre dialog, når jeg ser serien og de efterfølgende to film. Og dét har jeg gjort meget. Som var det en kop earl grey med ekstra sukker og fløde har jeg slugt fortællingen om to folk under samme tag – herskab og tjenestefolk på slottet Downton Abbey.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her