Interview
Læsetid: 9 min.

Interview med Herta Müller: Diktatorer ved godt, hvad de gør ved deres folk

Herta Müller får kvalme ved at se diktaturets mønstre svulme op igen. Den rumænsk-tyske forfatter taler i dette interview om Putin, om Ukraine og om sine egne erfaringer med diktaturet

»Som mange østeuropæere, jeg kender, er jeg også mod min vilje blevet til en af dem, der forstår sig på Putin,« fortæller Herta Müller.

Cato Lein

Kultur
6. maj 2022

Niels Barfoed har oversat dette interview med den rumænsk-tyske forfatter og nobelprismodtager Herta Müller, der i år har udgivet et nyt bind collager, ’Der Beamte sagte’. Inden interviewet følger her oversætterens introduktion til Müllers personlige erfaringer med diktaturet:

»Ceausescu besøgte engang med sin store hund den gamle by i Bukarest. Så kom der en kat et eller andet sted fra og gjorde hunden nervøs. Ceausescu fik et raserianfald. Og fordi hans oppassere ikke fandt ud af, hvilket hus katten kom fra, lod eneherskeren som gengæld den halve gade rive ned. Ingen i hans nærhed ville nogensinde have vovet at forhindre det.«

Denne passage står i en tale, som Herta Müller holdt den 27. april i år ved en mindehøjtidelighed for den østrigske digter Erich Fried (1921-1988) i Wien. Som det fremgår af passagen, har Ruslands aktuelle magtdemonstration i Europa åbnet gamle sår fra forfatterens plagede ungdom under diktaturet. Der er dog en væsentlig forskel imellem de to lande:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her