Fremtidens mad
Læsetid: 13 min.

Italiens skolekantiner kæmper for velsmag til alle – det er en kamp for retfærdighed, siger kokken

Det italienske skolekøkken er de seneste år blevet set som en skændsel for den kulinariske stormagt. Omkring Firenze har de imidlertid smidt menuen med industriproduceret, friturestegt og næringsfattig fastfood ud og giver børnene en chance for igen at nyde den traditionelle madkultur med friske råvarer. Skolekantinen ses nu som en katalysator for en bæredygtig udvikling for hele samfundet
Selve skolekantinen er stadig COVID-19-lukket, så den daglige middagsmad indtages i klasselokalerne.

Selve skolekantinen er stadig COVID-19-lukket, så den daglige middagsmad indtages i klasselokalerne.

Camillo Pasquarelli

Kultur
14. maj 2022

De niårige elever har lige afsluttet skoletimen, hvor de har haft ukrainernes modstandskamp på skemaet. Nu synger de på fuld tryk med på den antifascistiske italienske modstandssang Bella Ciao, mens de afspritter skolebordene i klasselokalet.

»Hvis jeg dør nu, åh kammerater, så bær mig til mit hvilested,« skråler de og lægger hvide papirsduge og det medbragte bestik på deres borde.

Det er frokosttid for fjerde klasse på skolen Don Lorenzo Milani i kommunen Signa, der ligger et dusin kilometer nordvest for centrum af Firenze.

Før COVID-19 ville de 25 elever have bevæget sig mod skolekantinen sammen med de andre klasser, men siden pandemiens start har de spist i klasselokalet. Ude på gangen går to kvinder i hvide kitler fra klasse til klasse med madvognene, og børnene går op en ad gangen og får fyldt tallerkenerne.

»Se den grønne salat, som vi selv har dyrket i skolens have,« praler Giulia, da hun har hentet sin mad.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Rolf Andersen

Hvis dog bare de danske skoler ville gøre det samme.

I Danmark praler vi jo også af alle vores stjernerestauranter og glimrende små spisesteder - altså en god madkultur.

Hvorfor skal den ikke udstrækkes til skolerne ?
Hvorfor er den flade madpakke tilsyneladen så hellig for så mange forældre ?

Anders Hüttel

Jeg goglede dansk skolemad firmaers menuer og så hvor mange gange hakket kød blev gentaget, måned efter måned.

Jeg blev misundelig på de 8.500 elevers liv. Men også med en kniv i siden om dem som lavede alt fra jord til bord. Er det ikke en evig gentagelse af "hamsterhjulet?

Skriv dog, forkælede journalister om der følger ferie, nedsat arbejde for "halve" mennesker, rimelig løn - så ét arbejde er nok. Pension hvordan går det der? for lærerne og journalisterne får rigeligt. Barsel det hele omkring hvordan man behandler de mennesker.

På Ærø vrimler det med madsteder. Om sommeren er det pop-up mad som tilrejsende savler for. En resturantejer skulle have malet nogle vinduer. Satte en skæv eksistens til det arbejde. Det blev jammerligt. Men hvad kunne han forvente af en ufaglært? Mon ikke den skæve eksistent tænkte at arbejdsgiveren var ligeglad med de mennesker som job-centeret udsender og hans tid var urimelig kort netop der.

Hold dog op hvor er det hele bare råddent i Kongeriget.

Kærlig hilsen fra en som også laver mad, udsendt af jobcenteret som er ligeglade med at vi er løntrykkere som skærer grenen af os selv og dette samfund.