Margaret Atwoods ’A Handmaids Tale’ er udgivet i en brandsikker udgave for at sætte fokus på censur

Penguin Random House har fået en god markedsføringsidé, de indsatte i Bolivias fængsler læser bøger for strafnedsættelse og en boghandel genåbner i Kharkivs ruin af et bycentrum. Altsammen i denne uges bognyt
Den brandsikre udgave af ’A Handmaids Tale’ udkommer i ét eksemplar og bliver sat på auktion hos Sothebys i New York. Indtægten fra salget går ubeskåret til PEN Americas arbejde med at sikre ytringsfriheden.

Den brandsikre udgave af ’A Handmaids Tale’ udkommer i ét eksemplar og bliver sat på auktion hos Sothebys i New York. Indtægten fra salget går ubeskåret til PEN Americas arbejde med at sikre ytringsfriheden.

Sothebys/Ritzau Scanpix

Kultur
3. juni 2022

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.

 

STRAFNEDSÆTTELSE MOD LÆSNING

BOLIVIA

Det overfyldte og nedslidte bolivianske fængselssystem har ladet sig inspirere af en ordning i det brasilianske ditto, der heller ikke har ressourcer til uddannelse, reintegration og andet socialt arbejde. Men læsningens velsignelser er stort set gratis. Den øger både den mentale trivsel og læsefærdighederne hos de indsatte, der som oftest, no surprise, er fattige og uuddannede, og de indsatte motiveres til at gribe til det skrevne ord med nogle dages ellers ugers strafnedsættelse for hver bog de læser. Programmet tilbydes på nuværende tidspunkt i 47 fængsler og små tusinde indsatte har sagt ja til at deltage.

 

BRANDSIKKER BOG

USA

Benspænd er befordrende for kreativiteten. USA’s her i Bognyt tidligere omtalte nye uvane med at forbyde og i nogle tilfælde endda at brænde bøger har givet forlaget Penguin Random House en god markedsføringsidé: De har udgivet Margaret Atwoods over flere sæsoner filmatiserede klassiker A Handmaids Tale i en brandsikker udgave. Både papir og cover er behandlet med flammehæmmer, hvad Margaret Atwood i forlagets reklame selv beviser ved at rette en flammekaster mod denne nye limited edition – den udkommer i ét eksemplar og bliver sat på auktion hos Sothebys i New York, hvor den også frem til 7. juni kan beses. Indtægten fra salget går ubeskåret til PEN Americas arbejde med at sikre ytringsfriheden.

 

MORALSK STORSEJR

UKRAINE

Et af de seneste skud på stammen af middelmådige, magtliderlige, massemorderiske diktatorer har de sidste måneder syslet med systematisk at ødelægge den ukrainske millionby Kharkiv. Mellem en tredjedel og en halvdel af indbyggerne er flygtet. Resten opretholder hverdagen efter bedste evne. Det gælder også på forlaget VIVAT. I året før Ruslands angreb solgte forlaget to millioner bøger. Nu er staben af 177 fastansatte og 200 freelancere svundet kraftig ind, men der arbejdes videre fra eksil, kældre, beskyttelsesrum og endda fra fronten, hvor for eksempel børnebogsforfatteren Vitali Zapeka skriver på sin nye bog, når lejlighed byder sig. Det er lykkedes at producere ikke mindre end 60 nye titler i løbet af den tid det russiske botox-bæst har spredt død og ødelæggelse, og den 20. maj genåbnede forlagets boghandel i Kharkivs ruin af et bycentrum med reception og oplæsning ved forfatter Serhiy Zhadan. Bognyt siger bravo og ønsker hjertelig tillykke med både butikken og den moralske storsejr.

 

KØB ET PAR PRISVINDENDE ILLUSTRATORER OG STØT

UKRAINE

Bognyt bringer her en aldeles skamløs reklame: Det ukrainske illustratorpar Romana Romanishin og Andrij Lesivs har vundet et hav af priser for deres børnebogsillustrationer. I 2018 modtog de en Bologna Ragazzi Award for bedste faglitterære værk til børn. På dansk kan man få deres to titler Jeg ser det og Højlydt, stille, hvisken om henholdsvis syns- og høresansen og frem til den 15. august donerer deres danske forlag, Forlaget Forlæns, 50 kroner pr. solgt bog til Red Barnets indsats i Ukraine. På samme forlags webshop eller i velassorterede boghandlere kan man desuden for beskedne 250 kroner købe et fint grafisk tryk skabt af de to streggenier. Hele overskuddet for dette går ubeskåret samme steds hen, altså til Red Barnets indsats i Ukraine. Køb! Køb! Køb! Endnu ikke overbevist? Så genlæs Kamilla Löfströms anmeldelse af ovennævnte bøger fra 17. september 2021. Den starter: »Jeg har fundet en skat, eller en skat har fundet mig.« Og slutter: »Romana Romanishin og Andrij Lesiv udpeger alt det, der har inspireret dem, og som de er gjort af. Deres sanseværker og store familie af kunstnere og videnskabsfolk bringer én i tætteste kontakt med verden.«

 

GODT NYT FRA UTOPIA

PSST, DET ER FIKTION

Hvad skal vi egentlig kalde denne middelmådige, magtliderlige, massemorderiske diktator, dette russiske botox-bæst, denne Mini-Midas, denne selvbestaltede tsar-røv, denne tynd-fede piratkopi af en Ken-dukke, denne luskede kleptokrat-tæmmer, denne albino-bavian, denne spionparodi, denne de-ti-dødssynders-inkarnerede-babushkadukke, denne tyvetungede tumpe, denne narcissistiske neofascist, denne befængte bjørnetæmmer, denne dasja-dåre, denne oppustede opportunist …? Ordene er ikke Bognyts. De stammer fra en konkurrence udskrevet af et belarusisk undergrundsforlag, der præmierer bedste øgenavn til den russiske diktator med æren og en god flaske til at skylle munden med. I skrivende stund har de modtaget forslag fra intet mindre en 9.989.454 mennesker – og på alle verdens sprog. Vor Frue være hans sorte sjæl nådig.

Bognyt fra resten af verden

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur. 

Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her