Reportage
Læsetid: 6 min.

Ny poesiinstallation indviet i Bakkehuset: Inde i ordenes skabe ligger tingene og venter på at blive sagt

Digteren Morten Søndergaard boede i en årrække i Bakkehuset på Frederiksberg, da det var forfatteræresbolig – nu er han tilbage i husets museum som konceptudvikler af et ’roulettespil’, der vil inddrage publikum i skabelse af nye relationer til ord og deres magi
Vi vil spille igen! Og igen! Kuglen sendes på ny i spin, mens vi sidder hypnotiserede og nysgerrige af kugle- og kassemagien. Sådan skriver Niels Ivar Larsen om sin oplevelse af digteren Mortens Søndergaards nye installation ’Den nye hjørnestue’ på Bakkehusmuseet.

Vi vil spille igen! Og igen! Kuglen sendes på ny i spin, mens vi sidder hypnotiserede og nysgerrige af kugle- og kassemagien. Sådan skriver Niels Ivar Larsen om sin oplevelse af digteren Mortens Søndergaards nye installation ’Den nye hjørnestue’ på Bakkehusmuseet.

Palle Bo Nielsen

Kultur
20. maj 2022

Urpremieren på Bakkehusmuseets nye installation går prøvende i gang til lyden af træ, der triller på træ: en mahognikugle sendes i omdrejning i en cirkulær rille, som er indgraveret i et kvadratisk bord af poleret kastanje.

Vi sidder otte, to for hver bordende: en dansklærer, en B.S. Ingemann-ekspert, en psykolog, en forlagsredaktør en komponist, en journalist, en højskolelærer og en ’kulturbruger’, der er aktiv i Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse. Og vi er ærligt talt en smule mystificerede.

Vi er pludselig og uventet blevet midtpunkt for noget, der kan minde om en spiritistisk seance eller en session i »gruppeterapi«, mener psykologen. For hvad vil der ske, når den skinnende kugle stopper? Hvor vil den lande, hvad vil det betyde, og hvad skal vi så gøre?

Den snurrende bordroulette er dog ikke omgivet af kabbalistiske tegn, men af alfabetets 29 bogstaver. Og ideen med det formfuldendte stykke møbelkunst er vistnok ikke, at ånder skal fremmanes – skønt hvem ved? Trods alt befinder vi os på et beåndet sted ...

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her