Fremtidens mad
Læsetid: 9 min.

På småskalalandbruget Hegnsholt er velsmag »irrelevant«, mens klimaet står som eneste mål

Det økologiske landbrug Hegnsholt i Lejre og den veganske gourmetrestaurant Ark i København deler ambitionen om en mere bæredygtig tilgang til mad. Men de to aktører nærmer sig målet på vidt forskellige måder. På Ark er velsmagen målet – på Hegnsholt er den ’irrelevant’

Ejeren af Hegnsholt, Johanne Schimming, ser gården som et demonstrationslandbrug, der skal agere eksempel på, hvordan fremtidens klimavenlige landbrug skal se ud.

Magnus Hove Johansson

Kultur
14. maj 2022

På vej ned ad indkørslen til landbruget Hegnsholt i Lejre har jeg allerede fået et glimt af lyserøde grise og pludrende høns. Den skarpe forårssol og blå himmel er sammen med brægen, klukken og øffen med til at omslutte gårdscenariet i et idyllisk lys.

Og udseendet betyder noget for gårdens ejer, Johanne Schimming. Hun ser Hegnsholt som et demonstrationslandbrug, der skal agere eksempel på, hvordan fremtidens klimavenlige landbrug skal se ud. Folk, der går forbi, skal have mulighed for at tage stilling til, om det er æg og kød fra de dyr, der går rundt på marken her, de har lyst til at spise.

Johanne Schimming har sammen med sin familie boet på gården i 17 år, men startede først sin produktion i 2014 efter at have sagt sit arbejde i Novo Nordisk op.

»Jeg følte, jeg havde mistet magten over mit eget liv. Jeg hang i en klokkestreng, som jeg tror, mange andre småbørnsfamilier kan genkende. Jeg mærkede et ønske om at gøre mig mere uafhængig af det kapitalistiske system, blive selvforsynende og få jord under neglene,« fortæller hun.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Keld Hansen

Jeg kan supplere artiklen med at kommunalbestyrelsen i Lejre, med Venstreborgmester Tina Pandrup i spidsen, for ganske nyligt - og uden borgerinddragelse - har besluttet at udlægge en stor del af Hengsholts arealer til skovrejsning, og således reducere Hegnsholts produktion og indtægtsgrundlag.
Det er svært at være modstander af skovrejsning, men Lejre kommune havde gennem inddragelse af velvillige borgere og virksomheder rig mulighed for at placere skov andre steder.
Dette har udløst en i Lejre hidtil uset folkelig modstand, imod skovrejsningsprojektet og for den bæredygtighed og cirkulære produktion, som Hegnsholt er en af landets fremmeste eksponenter for.

Mogens Kjær, Naja Abelsen, Torben Jensen, David Zennaro, Thomas Tanghus, ingemaje lange, Steffen Gliese, uffe hellum og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Keld Hansen

Jeg beklager stavefejlen i navnet på i Lejres borgmester i forrige kommentar.
Hun hedder Tina Mandrup, ikke Tina Pandrup

Anders Bentsen

Keld Hansen, jeg kan ikke tage stilling til den aktuelle sag, ud fra så lidt info, men skovrejsning er altså ikke bare penge ud af vinduet. Der går nok en årrække før skoven giver indtægter, men du får altså tæt på 1000kr. for en rummeter brænde. Om det tager 10 eller 20år at lave en rummeter ved jeg ikke, men et kg mel koster engros omkring en krone, og du bruger sikkert den samme plads på at lave et kg korn som et træ.Tager det 20år at lave en rummeter brænde, så laver man 50kr. årligt eller 5000% mere end ved kornproduktion.
Men derfor kan du godt have ret i at det var mere naturligt at vælge andre gårde først.