Interview
Læsetid: 4 min.

Rune Lykkeberg i modvind efter medvirken i statsministerens podcast

Statsminister Mette Frederiksen lancerede i denne uge podcasten ’Statsministeren Spørger’, hvor hun er vært. Første afsnit var med Informations chefredaktør Rune Lykkeberg, som nu kritiseres for at medvirke til socialdemokratisk valgkamp. »Vi er ikke så svage, at hvis vi kommer tæt på magten, bliver vi spist af den,« siger han
Det var chefredaktør Rune Lykkeberg, der med et besøg i Statsministeriet i november, for at tale om medier, var med til at inspirere selv samme ministerie til at lave en podcast. Et halvt år senere ringede de for at høre, om han ville være gæst på podcasten.

Det var chefredaktør Rune Lykkeberg, der med et besøg i Statsministeriet i november, for at tale om medier, var med til at inspirere selv samme ministerie til at lave en podcast. Et halvt år senere ringede de for at høre, om han ville være gæst på podcasten.

Sigrid Nygaard

Kultur
21. maj 2022

Torsdag sprang statsminister Mette Frederiksen ud som podcastvært med en opdatering på sociale medier, hvor hun blandt andet begrunder podcasten Statsministeren Spørger med, at verden ikke er sort-hvid, og at hun mange gange har været i tvivl. »I de situationer søger jeg ofte ny information og taler med mennesker, som jeg stoler på og respekterer.«

Mette Frederiksen afsluttede sit opslag med: »Jeg håber, at I vil tage godt imod den,« men det har langtfra alle gjort. Statsministeren er vært på en podcast finansieret af Socialdemokratiet og ikke Statsministeriet, som dermed virker som valgpropaganda, lyder kritikken. Mette Frederiksen er også kritiseret for ikke at svare på journalisters henvendelser, og at hun nu bruger tid på sin egen platform.

Med slet skjult ironi skrev Berlingskes chefredaktør Tom Jensen på Twitter: »Løsningen på regeringens problem med de irriterende og kritiske mediers ødelæggelse af den demokratiske samtale er, at statsministeren selv overtager rollen som journalist,« og tilføjede: »Genialt!«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

William Mannicke

At Mette Frederiksen forsøger at kommunikere sine synspunkter på alle mulige kanaler, er vel ikke overraskende.

Og hvis Tom Jensen fra Berlingske havde været den første medvirkende, så var kritikken vel også til at overse ;-)
Men at det skulle være Rune, der blev den første ”nyttige Idiot” var måske /ikke lige til at forudse.

Godt gået fra den socialdemokratiske PR afdeling :-)

John Damm Sørensen, ingemaje lange, Bjarne Andersen, Lisbet Møller, Mathias Petersen, Tina Peirano, Alvin Jensen og Henning Kjær anbefalede denne kommentar
Hans Christian Jørgensen

Hvornår stopper den forenede “borgerlige” danske presse sin personfikserede hetz mod Mette Frederiksen. Det ville være rart for os andre, der ikke er fan af Mette Frederiksen, hvis der fremover bliver fokuseret mere på den politiske linje, hun står for. Men hun er jo som ekstrabladet for år tilbage besluttede en dum skrigeskinke.

anders krag, Karl Vilhelm Christiansen, Carsten Munk, Per Klüver, Svend-Erik Runberg, Ebbe Overbye, Lotte Jørgensen, David Zennaro, Mogens Holme, Jesper Hostrup Hansen, Steffen Gliese, Jens Ole Mortensen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Espen Bøgh

AK ja kære Rune, tiderne er sgu hårde og sproget bruges også hårdere for hver dag.

"Enten er du med os, eller også er du imod os"; den kære alt eller intet, - for du kan ikke være midt imellem, for det har vi afskaffet i vores retorik!

Du kan heller ikke Whistleblower, - i dag er du forrædder og det uanset om det er staten eller den virksomhed du er ansat i.

Vi er guder, og derfor dømmer vi dig hårdt og konsekvent.

- Alt skal være sort eller hvidt, det forstår enkle mennesker sig på, resten er dem også ligegyldigt, for det er for svært for dem at brydes med i deres tanker.

Vagn Bro, Torben Nielsen, Uffe Wever Pedersen, Helle Bovenius, Per Klüver, Svend-Erik Runberg, Alan Frederiksen, Niels-Simon Larsen, Kirsten Dyhrberg Grønne, David Zennaro, Mogens Holme, Jesper Hostrup Hansen, Lise Lotte Rahbek, Jens Ole Mortensen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Efter at have læst Føljetons ugebrev om sagen, er jeg tæt på at melde mig ind i Socialdemokratiet.
Det er ikke politikerne, men store dele af pressen, der har brug for at genopfinde sig selv, holde igen med den alt for lette form-kritik og kaste sig over substans og konkret politisk handling, hvad der er demokratiets grundlag.
Man skal være efter magthaverne, selvfølgelig, men man skal først og fremmest tvinge dem til at spørge, tænke og handle - fremfor at rive dem i næsen, at de rent faktisk er i stand til at ændre deres synspunkter efter udviklingen i den reelt eksisterende virkelighed.
Derfor var det godt, at det var den mest reflekterede af pressens mænd, der indledte den muligvis lange række af samtaler med statsministeren om tidens problemer og dilemmaer.
Det står ingen steder skrevet, at folkets valgte repræsentanter er nødt til at gå igennem medierne for at kommunikere med borgerne om landets udvikling og stilling i verden, det er/var blot en historisk nødvendighed, før teknologien gjorde afstanden mellem mennesker - alle mennesker - til et spørgsmål om et par klik.

Vagn Bro, Torben Nielsen, Uffe Wever Pedersen, Kenneth Krabat, Inge ambrosius, Karl Vilhelm Christiansen, Per Klüver, Niels-Simon Larsen, Michael Gyes, David Zennaro, Mogens Holme og Jesper Hostrup Hansen anbefalede denne kommentar
Lisbet Møller

Jeg er enig med Steffen Gliese i at Det ikke “står skrevet, at folkets valgte repræsentanter er nødt til at gå igennem medierne for at kommunikere med borgerne om landets udvikling og stilling i verden”, men kæden hopper af for mig her, fordi magtforholdet i kommunikationen er ulige. Mediet og spørgsmålene er statsministerens. Havde de mødtes på ‘neutral bane’ til en samtale, så er jeg ret ligeglad med om det foregår i en podcast.

erik pedersen, John Damm Sørensen, Peter Wulff og Mathias Petersen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Som samtale betragtet var den helt i top. At der bor et menneske inden i en statsminister, skal vel have lov at komme frem i en podcast.
Da det kom til, at Mette var glad for klimabevægelsen, gibbede det lidt i mig, for klimabevægelsen tåler ikke at blive omfavnet. Det er situationen alt for alvorlig til. Vi kan ikke være venner med en motorvejsregering.

Rune er ikke gadeaktivist, men redaktør, og skal have folk i tale fra alle hjørner af samfundet. Det er sådan, man bør se samtalen. Ellers skal en redaktør melde klart ud og isolere sig på sit kontor, men det vil vi jo heller ikke have.

Karin Mette Petersen, Torben Nielsen, Steffen Gliese, erik pedersen, Karl Vilhelm Christiansen, Inger Pedersen, Svend-Erik Runberg, Per Klüver og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Michael Gyes

Jeg forstår ikke helt forargelsen over Mettes podcast; statsministeren har vel samme ret til at udtrykke sig som alle andre. Det borgerlige kommentariats forargelse over at Socialdemokratiet sponserer formandens nye medie er kun til at grine ad - og så kan man samtidig more sig med at forestille sig reaktionen, hvis det havde været Statsministeriet, der havde betalt gildet. Hold nu op.

Det næste billede der står er, at det er for galt når statsministeren ikke siger noget - men endnu værre når hun gør. Vi må forstå, at på et tidspunkt hvor alle kan se at mediebilledet er under forandring, skal statsministeren stille sig til rådighed for de medier, der er på vej ud og afstå fra at benytte sig af moderne muligheder. En debat, der hurtigt bliver lige så absurd som den første.

Jeg synes vi skal glæde os over at have en moderne statsminister og gratulere hende med det nye medie. Man får afgjort det indtryk, at Socialdemokratiets mediestrategi er lysår foran alle andre.

Det er således lidt af et mesterstykke, at lancere den nye podcast som et eksempel på formanden spørgelyst og vilje til at gå i dialog. Det står jo i skarp kontrast til det udbredte narrativ om Mette Frederiksen. Næh nej, hun er skam ikke bedrevidende og diktatorisk. Tværtimod. Selv Mette kan tvivle; hun har også behov for at blive inspireret og høre andres refleksioner, tanker og ideer; hun bryder gerne meninger.

Til gengæld er det interessant at iagttage hvem, det er Socialdemokratiets formand spørger og lytter til. Indtil videre altså nærværende dagblads allestedsnærværende chefredakteur - i næste omgang psykologiprofessoren, der ikke rigtigt evner at efterleve sig eget råd om at tage nejhatten på, Svend Brinkmann. That sort of people. Professionelle meningsmaskiner som i forvejen har adgang til adskillige mikrofoner. Stemmer som nok skal blive hørt. Eliten taler med eliten og folk som Rune og Svend har bare besøgt et nyt talkshow.

Det ville flytte noget hvis Mette skiftede chefredaktøren ud og stillede sine spørgsmål til en studerende i stedet; hvis hun i stedet for at tale med Brinkmann stillede sine spørgsmål til en psykiatrisk patient. Det ville være interessant hvis Mettes spørgeevne vil give en mikrofon til dem, der aldrig bliver spurgt, dem der ikke har en stemme - men som til gengæld færdes i en virkelighed, der i høj grad påvirkes af hendes beslutninger.

Spørg en sygeplejerske om hverdagen på hospitalerne; tal med en sosu-hjælper om arbejdet i hjemmeplejen; tal med en studerende om SU....

Vagn Bro, Thomas Vestergaard, Kenneth Krabat, Marianne Jespersen, Helle Bovenius, Steffen Gliese, Lisbet Møller, erik pedersen, Peter Wulff, ingemaje lange og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Freddie Vindberg

Michael Gyes,

"Det ville flytte noget hvis Mette skiftede chefredaktøren ud og stillede sine spørgsmål til en studerende i stedet; hvis hun i stedet for at tale med Brinkmann stillede sine spørgsmål til en psykiatrisk patient. Det ville være interessant hvis Mettes spørgeevne vil give en mikrofon til dem, der aldrig bliver spurgt, dem der ikke har en stemme - men som til gengæld færdes i en virkelighed, der i høj grad påvirkes af hendes beslutninger.

Spørg en sygeplejerske om hverdagen på hospitalerne; tal med en sosu-hjælper om arbejdet i hjemmeplejen; tal med en studerende om SU...."

Det gør Mette, også - problemet er bare, at hun ikke forstår deres sprog.

Kenneth Krabat, Marianne Jespersen og Inger Pedersen anbefalede denne kommentar
Inger Pedersen

Freddie Vindberg

- og ikke bryder sig om konsekvenserne af det, der prøver at fortælle hende...

Kenneth Krabat, Marianne Jespersen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Marie-Christine Poncelet

Mette F. får en del af Lykkeberg og Brinkmann s brandt til gengæld taber de to noget af deres troværdighed og afslører deres forfængelighed og os , hvad skal vi med denne spind, bitter at optage at alt er til salg, ikke nødvendigvis for penge, men for at være udpeget som en af de særlige.

Olav Bo Hessellund, Marianne Jespersen og erik pedersen anbefalede denne kommentar
Marianne Jespersen

Der findes et gammelt ordsprog der hedder :"Man spises ofte af med ord"

Det er muligt at vi nu alle skal overbevises om at Mette Frederiksen er i tvivl om hvad man bør gøre, men hvis resultatet oftest eller hele tiden falder ud til den oprindelige tanke og forbliver det samme er det aldeles ligegyldigt om hun sporadisk blev lidt i tvivl undervejs.
Magtpolitikeres bløde hjerter og journalisters/ mediers selvopfattelser beriger evt. dem begge, men forandrer det noget for alle os andre?
Jeg mener ikke Pio-mediet har beriget noget, tvitter er politikernes yndlingskommunikationsplatform og journalisternes yndlingskilde fyldt med smarte udsagn lige til at citere. Nogen samtale med befolkningen er det næppe.
Jeg gider ikke spilde min tid med at at den ene " kendte" taler med den anden "kendte" . Ægte konstrueret reality tv er formentlig mere oplysende.

For øvrigt mener jeg at Christiansborg redaktionerne skal lukkes og bortvises fra "Borgen". Al den sociale elitære hygge og forståelse mellem medier og politikere med sammenflydende verdensbilleder er et grundlæggende og principielt demokratisk problem.

Alexander Bak

Kære rune lykkeberg

Pressens opgave kan aldrig være at indgå i ukritiske samtaler med magthaverne i Danmark,  og derfor heller ikke med landets statsminister.
Når du stiller op  i et program med titlen 'Statsministeren Spørger', så har du desværre afmonteret din autoritet som chefredaktør.
Jeg er, som abonnent på denne avis rystet over din disposition og over den opbakning du får herinde.
Du stiller frivilligt op i en samtale,  der helt åbenlyst misbruger autoriteten, som ligger i at være statsminister,  i et program der oven i købet er betalt af socialdemokraternes partikasse.
Jeg er ked af at sige det,  men du lader dig tydeligvis reducere til den siddende statsministers nyttige idiot, istedet for at passe din funktion som samfundets vagthund .

Lur mig om ikke landets statsminister griner hånligt af dig i det skjulte over,  at det lykkedes hende at få dig med på denne åbenlyse charmeoffensiv for vælgerne,  forud for det kommende folketingsvalg.

At være chefredaktør for en avis må dog, som det absolutte minimum, være aldeles uforeneligt med at deltage i , ovenikøbet slet skjul, partipropaganda.
Hvordan mon Informations bestyrelse forholder sig til denne, din disposition?

Torben Nielsen

Kære alexander bak
Dit alfaderlige og nedladende indlæg, henvendt direkte til redaktøren, afslører en manglende tillid til andres menneskers motiv og dømmekraft. Er du aldrig i tvivl?

Jeg er umiddelbart ikke enig med Alexander Bak, men jeg mener ikke, at hans synspunkt kan undværes i debatten, for han kan godt have ret.

Torben Nielsen

Alle har ret -til at have en mening. Det er blot ikke alle argumenter der er lige gode.