Så tog Amazon stilling i den amerikanske abortdebat

Amazon lover ansatte op til 4.000 dollar årligt til dækning af rejseomkostninger i forbindelse med lægelig behandling, herunder abort, amerikanerne forbyder bøger, og ’banned books bookclubs’ skyder frem. Det er denne uges Bognyt
Demonstration i New York, efter republikanerne i højesteret med et læk er blevet afsløret i at plotte på at omstøde den præcedensskabende kendelse i Roe vs. Wade og dermed eliminere abort som forfatningssikret ret.

Demonstration i New York, efter republikanerne i højesteret med et læk er blevet afsløret i at plotte på at omstøde den præcedensskabende kendelse i Roe vs. Wade og dermed eliminere abort som forfatningssikret ret.

Yuki Iwamura/AFP/Ritzau Scanpix

Kultur
20. maj 2022

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.

A HANDMAIDS TALE IRL

USA

»I can’t believe I still have to protest this fucking shit« lyder en af de paroler, der ofte ses på skilte i demonstrationer mod angreb på kvinder og kvinders rettigheder. Det er da også utroligt som patriarkatet selv i demokratiske stater anno 2022 stadig har hugtænderne i menneskesjælen, og misogynien som en anden hydra sætter nye hoveder. Og nu igen i USA, hvor republikanerne i højesteret med et læk er blevet afsløret i at plotte på en veritabel gyser; nemlig den at omstøde den præcedensskabende kendelse i Roe vs. Wade og dermed eliminere abort som forfatningssikret ret. Sker dette er det op til de (hovedsageligt mandlige) lovgivende i de enkelte delstater, om de vil gå til gyserens del to og i praksis og til hvilken grad fratage kvindelige borgere retten til at bestemme over egne forplantningsorganer. Heldigvis er patriarkatet også over there så småt ved at blive træt i kæberne, misogynien er ikke en ægte hydra (der vokser trods alt ikke to hoveder frem for hvert, der bliver hugget af), der er på landsplan flertal for kvinders rettigheder desangående, en stor del af arbejdsstyrken er kvinder – og meget kan man sige om corporate America, men de ved noget om, hvordan man behager folkesjælen, og hvordan man holder på arbejdskraften (med det søde eller det salte). Og ergo:

A HANDMAIDS TALE IRL II

USA

Jeg har længe dyrket internetboghandlen Amazon som en yndlingsaversion. Selskabet har et mildest talt blakket ry, hvad arbejdsforhold angår, og dets vokseværk har betydet massedød blandt uafhængige og vigtige kulturbærende boghandlere. Nu må hun trække et nøk i land (om end ikke nok til faktisk at ville købe sine bøger der). Amazon har nemlig i lighed med flere store amerikanske selskaber responderet på lækket fra højesteret ved at love sine ansatte op til 4.000 dollar årligt til dækning af rejseomkostninger i forbindelse med lægelig behandling, herunder abort. Skulle deres kvindelige ansatte altså være så uheldige at blive uønsket gravide og bo i en delstat, der har det stramt med kvinders ret til egen krop, kan de med Amazons hjælp rejse til en anden og mere humanistisk indstillet. I øvrigt: Filmatiseringen af Margaret Atwoods A Handmaids Tale sæson 5 er nu i fuld gang og forventes klar til en skærm nær Dem i slutningen af året; lige så aktuel som i tusinder af år.

MERE END TUSINDE FORBUDTE BØGER

USA

Vi bliver i the melting pot, hvor nok så rigelige mængder af kulturel emulgator aldrig har kunnet jævne nationens radikale kulturelle og politiske forskelle. Hvor de i Staten Washington sidste år gav COVID-vaccinationssteder lov til at køre kampagnen joints for jabs og et stik med sprøjten altså udløste en omgang sjov tobak, gik de til stålet – og bålet – med bøger i Texas. En nylig optælling lavet af PEN America viser, at mere end tusinde bøger p.t. er forbudt på skoler i USA. Forbuddene er fordelt over 86 skoledistrikter og 26 stater, og Texas fører på antal. Hovedparten af de tusinde bøger handler om LGBTQ eller farvede mennesker. Så prominente forfattere som nobelprisvindende Toni Morrison er at finde på forbudslisten. Den mindst hyppigt forbudte forfattergruppe er, ta-dah: hvide mænd. I can’t believe I still

BANNED BOOKS BOOKCLUB

USA

Ifølge PEN Americas undersøgelse er 96 procent af alle bogforbud iværksat af skolernes bestyrelsesmedlemmer eller administratorer; skrankepaver, altså, der desuden ser stort på de eksisterende officielle guidelines for forbud. Men pres avler modpres, og selve forbuddet som forfører har en solid track record og gør en glimrende reklame. De mange forbud bærer ikke bare bøger til bålet, de befordrer også læselysten og hælder olie på åndens lampe. På landets high schools har forbuddene afstedkommet studenterprotester og dannelsen af mange banned books bookclubs. Der er mange organisationer og privatpersoner, der gerne sponsorerer forbudte bøger til klubberne, og der er blandt den brede befolkning også mange købedygtige læsere til dem. Da Pulitzer-prisvinderen Maus, Art Spiegelmans graphic novel om egne forældres oplevelser i en nazistisk KZ-lejr, røg på forbudslisten, røg den også på bestsellerlisten på, gæt hvor: Amazon – hvor man kan søge ikke bare på ’banned books’, men på ’banned books teachers pick’. Man kan da heller ikke have sine aversioner i fred.

GODT NYT FRA UTOPIA

PSST, DET ER FIKTION

Et Ku Klux Klan-stævne i Ohio udviklede sig forleden til en overraskende fredelig affære, da stormester Jack Olson i garderoben fandt en kopi af Harper Lees sydstatsdrama To Kill a Mockingbird fra 1961. Uvidende om indholdet gav han sig for sjov til at læse højt af den. Så grebet blev han og hans tilhørere, at de glemte alt om kræmmerhushatte og brændende kors, læste bogen til ende og trissede hjem ved 23-tiden, sært rolige og fulde af undren over menneskedyret, livets korthed og ordenes magi.

Bognyt fra resten af verden

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur. 

Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

ingemaje lange

TAK for spændende update.