Cannes
Læsetid: 4 min.

Ukraines præsident talte til åbningen af en filmfestival i Cannes i krigens skygge

En underholdende fransk zombiefilm om optagelserne til en zombiefilm satte punktum for filmfestivalen i Cannes’ åbningsceremoni, der ellers var præget af krigen i Ukraine
»Menneskers had forsvinder, og diktatorer dør, og den magt, de tog fra folket, vil blive givet tilbage til folket. Og så længe mennesker dør, ophører friheden aldrig med at eksistere,« sagde Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, med et citat fra en tale i Charlie Chaplins berømte, filmiske opgør med fascismen, Den store diktator (1940), da han tonede frem på det store lærred i Grand Théâtre Lumière i Cannes ved åbningen af årets festival.

»Menneskers had forsvinder, og diktatorer dør, og den magt, de tog fra folket, vil blive givet tilbage til folket. Og så længe mennesker dør, ophører friheden aldrig med at eksistere,« sagde Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, med et citat fra en tale i Charlie Chaplins berømte, filmiske opgør med fascismen, Den store diktator (1940), da han tonede frem på det store lærred i Grand Théâtre Lumière i Cannes ved åbningen af årets festival.

Ritzau/Scanpix

Kultur
19. maj 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

CANNES – Det kan godt være, at åbningsfilmen på filmfestivalen i Cannes i år var en luftig fransk zombiekomedie, men det betød på ingen måde, at krigen i Ukraine var glemt. Tværtimod. Midt under den timelange åbningsceremoni tirsdag aften tonede Ukraines præsident, Volodomyr Zelenskyj, frem på det store lærred i Grand Théâtre Lumière, hvor 2.000 feststemte og gallaklædte sad klar til at sparke årets festival i gang.

Det var på én gang overraskende og ganske forventeligt, at Zelenskyj holdt en af sine efterhånden mange, veliscenesatte og gennemresearchede taler, der skal skabe sympati for den ukrainske sag, på en filmfestival. Han er ikke for ingenting tidligere komiker og skuespiller og har tidligere talt til både Grammy-uddelingen og kunstbiennalen i Venedig, og lige præcis Cannes er filmfestivalen med den største mediebevågenhed. Ud over de 2.000 inviterede gæster i Lumière, deriblandt danske Nikolaj Coster-Waldau, sad der i Théätre Debussy lige ved siden af i det store festivalpalæ med 2.000 journalister og kritikere fra hele verden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kim Abildskov

Det er rigtigt det er USA , som er førende der, lige som de er førende på mange andre områder . F.eks elbiler og smart phones. Et meget innovativt land . Hvad er problemet ? . Du skriver det er smart , hvad mener du med det ?
Jeg tror Zelinskyj forsøger at fastholde opmærksomheden på Ukraine i det flygtige medielandskab.

Kim Abildskov

De Amerikanske skatteborgeres penge har sammen med andre landes støtte og Ukrainernes forbilledlige Patriotisme, og modstandsvilje forhindret et drab på den Ukrainske identitet. Op til invasionen var der et rend til forhandlinger ved langborde med Putin. Det kom der ikke noget ud af, Putin mener Ukraine til hører Rusland og troede han let kunne erobre og ændre landet som han ville. Op til invasionen reciterede han det russiske digt om et voldtægtsoffer der må finde sig hvad voldtægtsmanden gør.
Det kan selvfølgelig være Rusland bliver modne til forhandlinger efter efter det ikke gik som ventet . Det er Ukraine og Rusland der skal forhandle . Ikke USA