Portræt
Læsetid: 10 min.

For 40 år siden skrev Copenhell-aktuelle Mercyful Fate Danmark ind på det internationale heavy metal-kort

Med et dæmonisk og teatralsk udtryk skabte Mercyful Fate international metal-historie. I næste uge holder det genforenede band midnatsseance på Copenhell – et historisk møde med et af dansk musiks mest indflydelsesrige bands, der inspirerede Slayer og Metallica og fortsat fascinerer, og som nu endda er blevet taget ind af queer-forskningen
Mercyful Fate samlet i 1983.

Mercyful Fate samlet i 1983.

Ole Bang

Kultur
10. juni 2022

I 2004 opholdt jeg mig længere tid i en lille provinsby i det nordøstlige Polen. I de mørke efterårsaftener var jeg på udkig efter, hvad de unge egentlig fik tiden til at gå med, og jeg fandt da efter lidt søgen også denne såkaldte ungdom på en bænk ved byens sø, hvor de hang ud, drak øl og hørte heavy metal – og i det hele taget lignede de et spejlbillede af min egen ungdom i den nordjyske provins. Der blev spurgt lidt ind til mig. Danmark kendte de ikke meget til. Men så var der alligevel én, der udbrud: »Mercyful Fate! De kommer da fra Danmark!« Og så var vi venner.

Anekdoten siger noget om, hvordan heavy metal-miljøet ofte fungerer som et globalt fællesskab, men den siger i høj grad også noget om, hvordan bandet Mercyful Fate – til trods for at de i deres oprindelige inkarnation eksistererede i ganske kort tid og aldrig blev nogen stor kommerciel succes – er et navn, som fortsat vækker den største agtelse blandt metalfans rundt omkring i verden. Det var derfor også på høje tid, da bandet modtog pionerprisen til Steppeulven 2017. For her kan man tale om ægte pionerer, der rent faktisk har skubbet den internationale musikscene frem.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jonathan Frosten

Jeg elsker Metal! Jeg hører dog ikke mere Mercyful Fate mere, men jeg var en stor fan som teenager. jeg nåede, at se dem et par gange bl.a. i Store Vega. Ingen tvivl om, at de inspirerede Bl.a. Metallica. All hail Heavy-Metal! ;).

Søren Kristensen

Et forsigtigt estimat: Copenhell kulminerede med Slipknot 2015. Men derfor kan det jo godt stadig være sjovt.

Steen Hartov

@Søren Kristensen; det må være en smagssag. Tool i 2019 var toppen!

Morten Larsen

King Diamond boede på Hvidovrevej i en del år. Rygterne på det lokale gymnasium gik på, at hans sofabord var en kiste, og han havde eget satan alter.....Der ville man godt have været forbi :-)

Anders Hüttel

Vi mangler den kvindelige Pave's genkomst. Så skriger alle de troende af rædsel!
Det bliver en sindsyg sabbath.

Præcisering af en detalje: Der står, at bogen blev til "på invitation fra det amerikanske forlag Bloomsbury." Projektet blev faktisk til på foranledning af bogseriens danskboende redaktør (undertegnede). Henrik Marstals bog er den første danske bog i serien, Mit håb er, at serien vil give danske forfattere og dansk musik nye internationale muligheder.