Analyse
Læsetid: 8 min.

Lækkede e-mails afslører dyb intern splittelse i den danske film- og tv-branche

Konflikten om rettighedsbetaling fra streamingtjenester til den danske film- og tv-branche stikker dybt – ikke kun mellem branchen og tjenesterne, men også internt hos branchens parter. Det viser to e-mails, som Information er kommet i besiddelse af
Jørgen Ramskov er langtfra enig i Rasmus Kloster Bros udlægning af den indgåede aftale og konsekvenserne af at lave en ny, som i højere grad tager hensyn til streamingtjenesterne.

Jørgen Ramskov er langtfra enig i Rasmus Kloster Bros udlægning af den indgåede aftale og konsekvenserne af at lave en ny, som i højere grad tager hensyn til streamingtjenesterne.

Ritzau/Scanpix

Kultur
9. juni 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Det begyndte med en aftale, der skulle sikre den danske tv-branches rettighedsbetaling i en tid, hvor både de nationale og internationale streamingtjenester efterspørger serieindhold som aldrig før. Det er nu endt med en skyttegravskrig, hvor branchens parter ikke blot bekriger streamingtjenesterne, men også hinanden. Det viser to interne e-mails, som Information er kommet i besiddelse af.

For nogle uger siden annoncerede TV 2, der med TV 2 Play også er blevet en streamingtjeneste, et stop for produktion af nyt dansk fiktionsindhold. Grunden var en ny aftale om rettighedsbetaling for selv samme indhold, som Create Denmark, der forhandler på vegne af instruktørerne, manuskriptforfatterne, skuespillerne med flere havde indgået med Producentforeningen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det virker umiddelbart skørt at det er en streamingtjenestes generelle størrelse der betyder noget for udbetalingerne. Hvis streamingtjenesterne vil offentliggøre de enkelte serier og films samlede visninger over årene, kan kunstnerne aflønnes mere retfærdigt end engangsbeløbet for rettighederne i al evighed.
Jeg forstår godt det er en meget kompliceret aftale, men det er vel fair nok, at de store tjenester skal have en chance for at budgettere. Det skal kunsterne m.fl. også kunne.

Det skal nok løse sig. For det skal det.

Michael Hullevad

Det minder lidt om "den sædvanlige løsning": "one size fits all". Men det er hverken holdbart eller retfærdigt!

Henrik Mogensen

Lækkede emails??? Og i levere dem ubekymret videre?