kulturelt boykot
Læsetid: 6 min.

Ukraine forbyder import af russisk litteratur og musik: Nationalistisk censur eller legitime sanktioner?

Musik og bøger skrevet af russere, der efter Sovjetunionens kollaps i 1991 har beholdt deres russiske pas, vil snart ikke længere kunne blive udgivet i Ukraine. Den nye lov er en påmindelse om, at Zelenskyj ikke kun er den helt på en piedestal, som vestlige medier gør ham til, siger forsker
I 2019 måtte Ukraine  trække deres vinder af Eurovision, sangerinden Maruv, tilbage fra den internationale konkurrence. Maruv tjente gode penge på at give koncerter i Rusland og ville ikke imødekomme et krav fra den ukrainske regering om at tage afstand til landet.

I 2019 måtte Ukraine  trække deres vinder af Eurovision, sangerinden Maruv, tilbage fra den internationale konkurrence. Maruv tjente gode penge på at give koncerter i Rusland og ville ikke imødekomme et krav fra den ukrainske regering om at tage afstand til landet.

Serg Glovny

Kultur
25. juni 2022
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Er du forfatter, der efter 1991 har haft et russisk statsborgerskab, som du ikke har frasagt dig til fordel for et ukrainsk pas, kan det være ligemeget, om du er Putin-tro eller ej. Dine bøger kan ikke længere trykkes i, udgives i eller importeres til Ukraine.

I en ny lovpakke, der ifølge Reuters er stemt igennem i det ukrainske parlament den 19. juni, og som ventes at blive underskrevet af præsident Volodymyr Zelenskyj, strammer Ukraine grebet om kulturprodukter af kunstnere med russisk ophav.

Det vil med den nye lov ikke bare blive ulovligt at importere bøger af visse russiske forfattere. Også musik, der er skabt af russiske statsborgere, som ikke efter 1991 har afsagt sig deres russiske statsborgerskab til fordel for et ukrainsk pas, vil blive forbudt i medier og i offentlig transport.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeppe Lyngsø Bundgaard

Men hov, der er jo ingen nationalistiske eller nazistiske kræfter i Ukraine. Det er jo en konspirationsteori og alternative nyheder.
Vi har stort set intet hørt om det i den ensidige dækning i vores medier. Og her på Informations debattråde er man blevet banket på plads for at nævne de store problemer, der er med disse grupperinger, som Nato faktisk samarbejder med.

Vibeke Olsen, Erik Boye, Flemming Berger, Torben Arendal, kjeld jensen, Michael Gudnæs, Lars Løfgren, Daniel Santos, Michael Cholewa-Madsen, Viggo Okholm, Erik Pedersen, Arne Albatros Olsen, Anders Graae, erik jensen, Marie-Christine Poncelet, Torben Skov, Alan Frederiksen, Ervin Lazar og Elisabeth From anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

Og så skulle vi søreme lige høre om "nazistiske kræfter i Ukraine" igen.

Hvad med Putins bonkammerat, nazisten bag Wagnergruppen? Hvorfor er han bedre???

Torben Bruhn Andersen, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Lasse Schmidt, Peter Hansen, Jens Christensen og Søren Kramer anbefalede denne kommentar
Jeppe Lyngsø Bundgaard

Din "whataboutisme" er unødvendig. Jeg fordømmer nazisme uanset, hvor den viser sit ansigt. Gør du?
Der er masser af medier og kommentatorer inklusiv dig selv, der kritisere Rusland og Putin. Den vinkel er dækket. Jeg prøver at nuancere. Verden er ikke sort/hvid.
Benægter du, at Ukraine har et problem med nazister og ultra nationalister?

Anders Graae, Vibeke Olsen, Lars Løfgren, Daniel Santos, Carsten Munk, Viggo Okholm, Erik Pedersen, Arne Albatros Olsen, Mikael Velschow-Rasmussen, erik jensen og Alan Frederiksen anbefalede denne kommentar
Søren Kramer

Ukraines problem med nationalisme og nazisme er ikke en tøddel anderledes end resten af østeuropa og rusland. Russisk propaganda.

Det samme har Reuters dækning af krigen været præget af. Vinkles konstant med brug af russiske termer. Kun få ser det. Fordi Reuters.

Der er en grund til at Ukraine laver et forbud. Hvis man gad at komme ud over sit smalle ventreorienterede tunnelsyn, så kunne man måske forstå en lidt mere nuanceret tilgang til problemet.

Men altså overordnet set er Dugin visionen med Gerasimov doktrinen et godt udgangspunkt. Kulturel udslettelse af andet end russisk tankegods er virkeligheden hvor Ruland har indflydelse. Mens myrderierne og granaterne regner ned. Hvad er modsvaret på det?

Ukraine har problemer. Men det her er skudt ved siden af og er mangel på faglig forståelse. EU har sendt sine krav til Ukraine i forbindelse med optagelsesprocessen. Start her. Problemstillerne er bl.a. korruption på de høje niveauer og uafhængighed af domstolene. Og pressen er iøvrigt også viklet ind i politik og deres oligark struktur. Der er masser af kritisk tilgang at tage fat i, men ikke et emne har været taget op af information. Skuffende niveau.

Jens Christensen, Kim Folke Knudsen, Torben Siersbæk og Peter Hansen anbefalede denne kommentar
Marie-Christine Poncelet

Jeg synes at lige meget hvad den Ukrainske regering finder på har man en forklaring der gøre det acceptabel.
Før invasionen var der en sproglov der begrænsede minoriteters mulighed for at bruge deres sprog og trykke dem bl.a russiske.
Med denne nye lovgivning kan man se at der er en lang vej før Ukraine kan blive medlem af EU.

Flemming Berger, erik jensen, Lars Løfgren, Alan Frederiksen, Viggo Okholm, Jeppe Lyngsø Bundgaard og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Her er et lidt ældre indslag fra den indiske yotube kanal Wion om Zelensky baggrund.

https://www.youtube.com/watch?v=Kn2TCq6R8Tw&t=1s

Peter Hansen

@Marie-Christine Poncelet

I modstanden mod en overmagt der overfalder ens land, så er meget acceptabelt og legitimt. Det her er jo harmløst i forhold til massefordrivelse/etnisk udrensning, masseødelæggelserne og massedrabene på civile i Ukraine!

Det er og bliver ikke Ukraine der er problemet, det er er Putin Rusland, og det er virkeligt underligt at være vidne til at en del her forsøger at finde det mindste hår i suppen og hul i osten for at legimitere "at det er da også ukraines egen skyld det hele", og de er lige gode om det, det er de ikke!

Christa Una Ryholt, Maia Aarskov, Torben Bruhn Andersen, Søren Kramer og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Steen Ole Rasmussen

Hvis Europa kan tildele sejren til Ukraine, primært fordi den kom fra Ukraine, så kan Ukraine vel også udelukke alt, hvad der er russisk kultur fra sit domæne.

Det handler om krigen, hvor alt er i spil, inklusiv spillet om spillets regler, præcist som i kærlighedens spil.

Forskellen på krig og kærlighed er, at i krigen taber alle, hvor begge parter kan vinde hinanden for sig, hvis de overgiver sig i tide og bliver enige om etableringen af en slags reguleret fred i kærlighed og gensidig respekt.

Jeg synes at forskeren skal lukke røven, lige som alle de andre, der påstår at man kan kaste sig ud i de store og afgørende dramaer på den betingelse, at resultatet af spillet skal være kendt på forhånd.

Vi går alle ind for fred og kærlighed. Alle krige er blevet udkæmpet for fredens og kærlighedens skyld.

Steen Ole Rasmussen

Første linje igen: ", primært fordi SANGEN kom fra Ukraine, ....

Alan Frederiksen

Arne Albatros Olsen
25. juni, 2022 - 10:28

Synes nedestående er et godt supplement til den video, du har linket til..

Den indiske udenrigsminister Subrahmanyam Jaishankar:
“Somewhere Europe has to grow out of the mindset that Europe’s problems are the world’s problems but the world’s problems are not Europe’s problems (...). The world cannot be “Euro-centric” as it was in the past."

Ovennævnte stammer oprindeligt fra et indlæg af Tina Petersen.

Anders Thornvig Sørensen

Så længe forholdsreglen kun er rettet mod værker, hvis ophavsmand har russisk statsborgerskab, og ikke mod det russiske sprog som sådan, er der næppe meget at indvende. Det kan betragtes dels som et stykke importregulering på linje med al anden sådan, dels som et stykke kulturhusforvaltning, f.eks. ved reduktion af bibliotekernes beholdninger af sådan.

En meningsmåling har vist, at siden invasionens begyndelse 24.2. er andelen af ukrainere med et negativt syn på Rusland vokset til 94%. Andelen med et positivt syn på Rusland er faldet til 2%. De tilsvarende tal ti år for ti år siden var langt mere til Ruslands fordel, men siden 2014 har tingene efterhånden ændret sig.

Tallet 94% må betyde, at også ,mange russisktalende ukrainere har fået afsmag for Rusland.

Mht. importreguleringen kan jo nævnes den kvantitative importregulering, som Danmark og mange andre lande havde fra 1930'erne og indtil 1950'erne. Valutareserverne var dengang knappe, ligesom Ukraines i øjeblikket også er, og må være, når russiske krigsskibe blokerer for ukrainernes korneksport og russiske raketter ødelægger enorme mængder industri og boligmasse.

Så Danmark havde i årene ca. 1930-60 regler, der sagde, at fra dét og dét land kunne der importeres de og de mængder, samlet set og fordelt mellem enkeltvarer.
Man forsøgte derfor at begrænse importen til essentielle produktionsmidler til dansk landbrug og industri. Konkurrerende færdigvarer fra udenlandsk landbrug og industri var ikke velkomne på importpositivlisten, for dels kostede de mere, dels ville man hellere opbygge en dansk industri, bl.a. fordi arbejdsløsheden var høj.

Bøger og musikplader til gengæld, f.eks. amerikanske bøger og jazzmusik, kunne bedre tolereres på importpositivlisten, da de ikke truede dansk landbrug og industri - men på den anden side: hvorfor bruge hård valuta eller guld på at betale for dem.

Christa Una Ryholt og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Jeppe Lyngsø Bundgaard

Torben Siersbæk: "Og så skulle vi søreme lige høre om "nazistiske kræfter i Ukraine" igen".

Inden Ruslands invasion af Ukraine og vesten samarbejde med problematiske grupperinger var medierne mere tilbøjelige til at give et billede af fascistiske tendenser i det nu sønderbombede land.

Her er lidt baggrund:

Reuters: In Ukraine, nationalists gain influence - and scrutiny fra 2014:
https://www.reuters.com/article/us-ukraine-crisis-far-right-insight-idUK...

Reuters: Commentary: Ukraine’s neo-Nazi problem fra 2018:
https://www.reuters.com/article/us-cohen-ukraine-commentary-idUSKBN1GV2TY

The Hill: When we can’t agree to fight against neo-Nazis, we’ve reached a new low fra 2018.
https://thehill.com/opinion/international/381873-when-we-cant-agree-to-f...

Haaretz: Rights Groups Demand Israel Stop Arming neo-Nazis in Ukraine fra 2018.
https://www.haaretz.com/israel-news/2018-07-09/ty-article/rights-groups-...

The Nation: Neo-Nazis and the Far Right Are On the March in Ukraine fra 2019.
https://www.thenation.com/article/politics/neo-nazis-far-right-ukraine/

Torben Siersbæk

"Benægter du, at Ukraine har et problem med nazister og ultra nationalister?"

Absolut ikke! Der er masser af begge slags i Kreml, og DEM har Ukraine massive problemer med!

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel og Jens Christensen anbefalede denne kommentar
Niels Holm Olsen
Anders Thornvig Sørensen

Et andet aspekt af sagen er nok mere afgørende end alle andre.

I de russisk-besatte områder i Sydukraine er Rusland begyndt at gøre ligesom tidligere i "folkerepublikkerne" Donetsk og Luhansk, nemlig at udstede russisk pas til indbyggerne. Det sker som led i en politik, der tydeligt sigter mod indlemmelse af områderne i Rusland, enten som faktum eller som trusselsmiddel.

Samtidig benægter det officielle Rusland i stigende grad den historiske eksistens af Ukraine. Med kejserriget Ruslands 1914-grænser som begrundelse skrives Ukraine ud af russisk historieundervisning. Fremtidens russere har i skolen lært, at "Ukraine" er et vestligt og nazistisk blændværk.

Ukraine gør, hvad landet kan gøre for at værge om sin eksistens. Ukrainere i den russisk-besatte del af landet, som accepterer russisk pas og statsborgerskab, bliver udstødt fra kulturlivet og biblioteksvæsenet i det land, de herved har forrådt.

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Christa Una Ryholt, Kim Folke Knudsen og Torben Siersbæk anbefalede denne kommentar
Torben Siersbæk

Niels Holm Olsen anbefaler 25. juni, 2022 - 17:16 at læse om Oksana Zabusjko.

Man kan f.eks. læse den artikel, der linkes til i artiklen: https://www.information.dk/kultur/2022/05/oksana-zabuzjko-vejen-massakre....

Kim Folke Knudsen

@Hvem er fjenden ?

Et stærkt og velfunderet demokrati kan godt tåle at høre alt det russiske galemandssnak om at genskabe det russiske imperium med vold og magt.

Vi kan også tåle at høre de konstante og uansvarlige trusler om brug og udstationering af stadig flere russiske atom missiler. Ingen anden magt på Jordkloden opfører sig så hysterisk og provokerende som Forbrydersyndikatet i Moskva. De ligner mere og mere en af art af Mafiaen en kriminel forbryderbande, der kun kender trusler og vold som ingredienser i deres stalinistiske politik.

Men russisk litteratur og russisk kunst og musik er en kulturskat som dette forbryderregime ikke kan udslette. Derfor Ukraine: Vis at der er højere til loftet og lad ikke befolkningen føre en kulturkrig mod Rusland.

Hvem er fjenden ?

Det russiske folk er ikke fjenden.

Det russiske folk har for tiden ikke en levende chance for at kritisere regimet, da det er livsfarligt at fremsætte den mindste kritik fra det paranoide regime det paranoide diktatur, som nu hersker i Kreml.

Deres forbryderiske stalinistiske regime og især de kredse i Den Røde Terrorhær altså en god mængde partiindoktrinerede russiske generaler: De er fjenden de er kilden til denne fare for en ny 3. Verdenskrig.

Derfor gør krigen til en krig mod det russiske regime men ikke mod det russiske folk, der for en stor dels vedkommende befinder sig i en kvælende osteklokke af forløjet propaganda og ikke aner den fulde sandhed om alle de forbrydelser, som deres regime udfører og har udført i årevis.

Dette forbryderiske regime bliver i det lange løb Ruslands ulykke for alle regimer med den slags syge fantasier om Verdensmagten de ender med at gå under sammen med deres nation. En alliance mellem Kina og Rusland. Næppe. Kinas styre er alt for intelligent til at vælge den russiske galej og sidste ende vil en alliance mellem de to supermagter ende med et opgør mellem dem om hvem som skal være nr. 1. Det bliver ikke Rusland.

Så opgaven handler om at redde det russiske folk fra dette regime ved at få regimet isoleret fuldstændigt køre deres økonomi ned i afgrunden og svække Den Røde Terrorhær så meget som muligt indtil at andre russere end det syge regime indser, at de må af med dette regime for at Rusland kan begynde forfra igen.

Men årtiers forsøg på at bygge bro mellem Rusland og nabolandene og Europa er ødelagt med den russiske krigsførelse i Ukraine og omfanget af krigsforbrydelser begået af Den Røde Terrorhær. Det vil tage lang tid at læge sårene mellem ukrainerne og russerne som burde være broderfolk og ikke spillet ud mod hinanden som ærkefjender.

Ansvaret for denne tragiske og ulykkelige udvikling ligger alene i Kreml og hos ledelsen af Den Røde Terrorhær.

VH
KFK

Torben Siersbæk og Sinne Lundgaard Rasmussen anbefalede denne kommentar
Tina Petersen

Kim Folke Knudsen : "Men årtiers forsøg på at bygge bro mellem Rusland og nabolandene og Europa er ødelagt med den russiske krigsførelse i Ukraine."

Er du sød at fortælle lidt mere om disse årtiers vores initiativer til "at bygge bro mellem Rusland og nabolandene og Europa"?

Anders Graae, Vibeke Olsen, Jeppe Lyngsø Bundgaard og Alan Frederiksen anbefalede denne kommentar
Tina Petersen

Overskriften: "Ukraine forbyder import af russisk litteratur og musik: Nationalistisk censur eller legitime sanktioner?"

Eller noget helt tredje?

"Tvungen ukrainisering" er beskrevet i den norske udgave af Le Monde Diplomatique (maj 2019) https://www.lmd.no/2019/05/tvungen-ukrainisering/

Jens Christensen

@Tina Petersen, angående overskriften og "ukrainiseringen" - uanset hvad, så er det en frigørelsesproces, der er tale om. Efter både sovjetisk og russisk overdømme og nu sågar en i alle henseender ufattelig krigsaggression fra Rusland. Det er en frigørelsesproces, som er set før mange gange i historien, og nej, den er sikkert ikke sjov. Præsidenten taler faktisk selv russisk som sit primære sprog.

Hvis det er niveauet for selvretfærdig kritik mod Ukraine, så kan man vel sige, at det i den grad er til at have med at gøre! Vi laver sågar lignende indgreb herhjemme med boykot af russisk (sport, kultur, operasangere m.m.m.). Og med god grund omstændighederne taget i betragtning.

Anders Thornvig Sørensen

Artiklens titel og undertitel rummer faktuelt forkerte overdrivelser. Det fremgår af artiklens linkede Reuters-telegram og desuden af BBC's omtale:

https://www.bbc.com/news/world-europe-61859593

Artiklens overskrift: "Ukraine forbyder import af russisk litteratur og musik".

Underoverskrift: "Musik og bøger skrevet af russere, der efter Sovjetunionens kollaps i 1991 har beholdt deres russiske pas, vil snart ikke længere kunne blive udgivet i Ukraine".

Men Ukraine forbyder ikke importen eller udgivelsen af musik spillet eller komponeret af russiske statsborgere efter 1991.

Det er kun den offentlige afspilning af musikken, der bliver forbudt: i fjernsynet, radioen, skoler, offentlig transport, hoteller, restauranter, biografer, m.m. Den private besiddelse, afspilning, køb og salg af musikken er fortsat tilladt.

Videre kan russiske kunstnere anmode om undtagelse fra forbuddet, hvis de aktivt tager afstand fra invasionen.

Synes man virkelig, at det er et urimeligt krav at stille?

Skal almindelige ukrainere, der har måttet søge i beskyttelsesrum eller flygte, eller som i Kharkiv har måttet leve i månedsvis nede i metroen, eller som på nært hold har set sårede og døde mennesker som resultat af invasionen - skal de virkelig påduttes at høre russisk popmusik, mens de kører i bussen?

Man risikerer rent faktisk, at passagererne får flashback ved det og måske mister selvkontrollen.

Alan Frederiksen, Torben Siersbæk, Eva Schwanenflügel og Christa Una Ryholt anbefalede denne kommentar